Hier op de blog lezen jullie regelmatig over het eten van vette vis. Vette, kleine vis als haring, zalm en makreel zijn rijk aan Omega-3 vetzuren en over het algemeen veilig om te eten omdat ze niet of nauwelijks kwik bevatten. Lees daar meer over in dit artikel. Nu eet ik graag een stukje zalm en dus heb ik inmiddels aardig wat zalmrecepten hier verzameld, maar ook makreel gerechten eten we regelmatig. Tijd dus om dit visje als bron van ‘goedkope omega’s’ eens nader te bekijken!
Voedingswaarde van Makreel:
Per 100 gram: | Makreel | ADH % |
Kcal | 334 | 16,7% |
Eiwit (g) | 18 | 32,14% |
Koolhydraten (g) | – | |
Vet (g) | 30,7 | 43,86% |
Verzadigd (g) | 7,3 | |
Enkelvoudig Onverzadigd (g) | 14,6 | |
Meervoudig Onverzadigd (g) | 6,6 | |
Omega-3 (g) | 1,6 | |
Omega-6 (g) | 0,11 | |
Cholesterol (mg) | 76 | |
Vezels | – | |
A (mg) | 1 | 111,11% |
B1 (mg) | 0,1 | 9,09% |
B2 (mg) | 0,3 | 20% |
B3 (mg) | 9 | 56,25% |
B5 (mg) | 0,8 | 16% |
B6 (mg) | 0,2 | 13,33% |
B11/ foliumzuur (mcg) | 8 | 2,67% |
B12 (mcg) | 8,5 | 303,57% |
C (mg) | – | – |
D (mcg) | 8 | 80% |
E (mg) | 0,7 | 7% |
K (mcg) | 2,2 | 1,83% |
Natrium (mg) | 290 | 29% |
Kalium (mg) | 270 | 7,71% |
Calcium (mg) | 12 | 1,2% |
Fosfor (mg) | 200 | 25% |
IJzer (mg) | 1 | 12,5% |
Jodium (mcg) | 56,4 | 37,6% |
Magnesium (mg) | 24 | 8% |
Koper (mg) | 0,1 | 11,11% |
Selenium (mcg) | 42 | 76,36% |
Zink (mg) | 0,6 | 4% |
Gezondheidsvoordelen Makreel
Zoals ik net al noemde is makreel dus rijk aan Omega-3 vetzuren. Maar het bevat ook veel vitamine D en jodium. D heb je nodig voor een goed functionerend immuunsysteem en jodium voor een gezonde schildklier. Ook is deze vis rijk aan selenium en ook selenium is nodig voor een goed functionerende schildklier. Als je schildklier niet goed werkt, gaat je stofwisseling minder goed werken en kunnen er verschillende klachten door ontstaan. Zeker als je geen of weinig brood eet waar jodiumzout in zit, is het verstandig om via andere voedingsmiddelen – zoals makreel – voldoende jodium binnen te krijgen.
Makreel Recepten
Makreel kun je zowel vers als gerookt krijgen. Vers moet je hem binnen twee dagen wel nuttigen. Het lekkerst is dan om hem op de huid in de pan te bakken. Combineer de vis met stevige groenten als pompoen, bietjes of rauwe ui. De krachtige smaak van makreel kan dat prima hebben. Je kunt makreel ook stomen met citroen en venkel bijvoorbeeld.
Gerookte makreel is langer houdbaar en erg lekker in een salade. Check hier mijn immer populaire recept voor makreelsalade! Omdat deze vis dus vettig is en dat verder benadrukt wordt als hij gerookt is, vind ik het lekker om gerookte makreel te combineren met frisse, bijtende smaken als zuur en bitter. Rucola, rode ui, sinaasappel en radijsjes zijn een prima combinatie hierbij. Eet je brood? Maak dan eens een broodbeleg van makreel met een beetje yoghurt, kappertjes, peper en een bittere sla als rucola of krulandijvie en breng op smaak met karwij of venkelzaadjes. Lekker op roggebrood!
Zoek je nog meer inspiratie voor heerlijke makreelrecepten? Check dan deze link!
Tips en Weetjes
Makreel wordt niet gekweekt. Het als haring wordt het in het wild gevangen op de Atlantische oceaan of in de zomermaanden langs de kust. Het is een beetje een seizoensvis en je ziet ze dan ook meer in het voorjaar en de zomer op het menu staan dan in de winter. Het is een relatief kleine vis en omdat het geen aaseter of roofvis is, bevat het weinig tot geen kwik. Twee keer per week vette vis eten is dus prima wanneer je een stukje zalm, een haring of lekkere makreel eet.
Koop makreel het liefst echt vers. Makreel die ingevroren is geweest verliest zijn structuur en wordt wat slap. Het lekkere van deze vis is juist dat het stevig is. Haal het bij de visboer en vraag hiernaar.
Conclusie
Makreel is een erg lekker en erg gezond visje dat je met een gerust hart regelmatig kunt eten. Je kunt er veel lekkere combinaties mee maken en vooral in het voorjaar en de zomer komt dit visje het best tot zijn recht vanwege de groenten en kruiden die dan ook in seizoen zijn en qua smaak het beste hierbij passen.
Laat een reactie achter