Elke vrijdag staat bij ons in het dorp de viskraam er. Uiteraard kun je er kibbeling en lekkerbekjes krijgen, maar ja, die worden gefrituurd in gewone olie en hebben altijd dat korstje er omheen. Lekker voor een keer maar zeker niet een gezonde keuze. Wat ze ook hebben is heerlijke warm gerookte zalm en hele, gerookte makrelen. Afgelopen september waren vrienden uit Canada bij ons en die hadden wel zin in zo’n makreeltje want dat is bij hun kennelijk erg duur. We namen er twee mee en ik ging aan de slag om ze uit te pluizen.
Die dag kwam ik erachter dat mijn kids makreel ook heel erg lekker vinden! Ik was blij dat we twee visjes mee hadden genomen, want ze stalen de stukken vis onder m’n handen vandaan! Nooit eerder zo zeer bij stilgestaan dat ze het zo lekker vinden, maar ook dat makreel een ontzettend goed alternatief is voor bijvoorbeeld zalm omdat het ten eerste een stuk goedkoper is en ten tweede meer Omega-3 bevat. Cheap Omegas noem ik het nu 😉 Markeel is dus erg gezond.
Makreelsalade
Een lekkere combi met vette vis is door het te combineren met een zuurtje. Citroensap, groene appel, augurk of kappertjes zijn erg lekker. Het zuur geeft de vette vis een ‘lift’ en zelf vind ik het mondgevoel dan een stuk prettiger. In deze makreelsalade gebruik ik frisse appel en citroensap en samen met het iets bittere van rucola heb je een heerlijke smaakcombinatie.
Verder wilde ik de makreelsalade heel eenvoudig houden. Een ei erbij voor extra voedingswaarde en verder gewoon heerlijke makreel en een frisse dressing. Soms moet je dingen niet moeilijker maken dan nodig!
Makreelsalade met Appel, Rucola en Ei
Heleen QuantrillIngrediënten
- 1 gerookte makreel van vel en graat ontdaan
- 150 gram rucola sla of rucola slamelange
- 1 appel van klokhuis ontdaan en in stukjes gesneden
- 2 eieren
- Sap van 1 citroen
- 2 el goeie kwaliteit olijfolie
- Eventueel wat zeezout en peper
Instructies
- Kook de eieren in 4 minuten zacht
- Meng in de bodem van een kom de citroensap en olijfolie en eventueel het zout en peper om een dressing te maken.
- Leg de sla daar bovenop en hussel even om.
- Verdeel de sla over twee borden en verdeel de appelstukjes en vis hier weer bovenop.
- Laat de eieren ‘schrikken’ onder koud water en pel ze voorzichtig.
- Leg op elk bord een eitje en serveer direct.
Notities
En jij? Eet jij ook graag makreel? Wat doe jij er dan mee? Deel het hieronder!
3 reacties
Heerlijk verantwoorde salade.