Makreelsalade met Appel, Rucola en Ei | Hoofdgerecht

Elke vrijdag staat er in ons dorp een viskraam. Natuurlijk kun je er kibbeling en lekkerbekjes krijgen, maar die worden gefrituurd in gewone olie en zitten vol met dat krokante korstje. Lekker voor een keer, maar zeker geen gezonde keuze. Wat ik wél graag haal? Warm gerookte zalm en hele, gerookte makrelen.

Afgelopen september waren vrienden uit Canada bij ons en zij hadden zin in makreel. Blijkbaar is dat bij hen ontzettend duur. We namen er twee mee en eenmaal thuis ging ik aan de slag om ze uit te pluizen.

Wat ik toen ontdekte? Mijn kinderen vinden makreel heerlijk! Ze stalen de stukken vis gewoon onder mijn handen vandaan. Nooit eerder bij stilgestaan dat ze er zo dol op zouden zijn. En eerlijk? Makreel is niet alleen een smaakvol alternatief voor zalm, het is ook een stuk goedkoper én bevat nog meer omega-3. Sindsdien noem ik het gekscherend “Cheap Omegas” – betaalbare omega-3 in een heerlijk jasje. Bovendien is makreel perfect in een salade, maar ook als hoofdgerecht te gebruiken. Met een extra ei erbij en wat volkoren brood of quinoa heb je een voedzame en complete maaltijd.

Makreelsalade: fris, simpel en vol smaak

Zoals je weet, combineert vette vis perfect met iets fris of zuurs. Citroensap, groene appel, augurk of kappertjes geven makreel net dat beetje extra. Ze zorgen ervoor dat de rijke, volle smaak van de vis wat lichter aanvoelt en maken het mondgevoel prettiger.

In deze makreelsalade ga ik voor een combinatie van frisse appel en citroensap. Samen met de iets bittere rucola krijg je een heerlijke balans. Verder hou ik het simpel: een gekookt ei voor extra voedingswaarde en een lichte, frisse dressing. Soms is eenvoud de beste keuze.

Kan je deze makreelsalade als hoofdgerecht eten?

Zeker! Deze salade is niet alleen een bijgerecht, maar kan ook prima als volwaardige maaltijd dienen. Makreel zit boordevol eiwitten en gezonde vetten, waardoor je langer verzadigd blijft. Door de toevoeging van ei en rucola krijg je extra voedingsstoffen binnen, en met een paar sneetjes volkorenbrood of een portie gekookte quinoa maak je er een complete maaltijd van.

Wil je het nog vullender maken? Voeg dan extra groenten toe zoals komkommer, cherrytomaten of gegrilde courgette. Ook een handje walnoten of zonnebloempitten passen er perfect bij. Zo heb je binnen no-time een voedzaam en smakelijk hoofdgerecht op tafel.

Benieuwd of makreel echt zo gezond is?

Makreelsalade1

Makreelsalade met Appel, Rucola en Ei

Heleen Quantrill
Voedzame makreelsalade met rucola, appel en een zachtgekookt eitje. Heerlijk als lunch voor twee of als voorgerecht voor vier personen.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Salade
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 1 gerookte makreel van vel en graat ontdaan
  • 150 gram rucola sla of rucola slamelange
  • 1 appel van klokhuis ontdaan en in stukjes gesneden
  • 2 eieren
  • Sap van 1 citroen
  • 2 el goeie kwaliteit olijfolie
  • Eventueel wat zeezout en peper

Instructies
 

  • Kook de eieren in 4 minuten zacht
  • Meng in de bodem van een kom de citroensap en olijfolie en eventueel het zout en peper om een dressing te maken.
  • Leg de sla daar bovenop en hussel even om.
  • Verdeel de sla over twee borden en verdeel de appelstukjes en vis hier weer bovenop.
  • Laat de eieren 'schrikken' onder koud water en pel ze voorzichtig.
  • Leg op elk bord een eitje en serveer direct.

Notities

Tip: Verwarm de makreel zachtjes in een koekenpan zodat hij lauwwarm wordt.

En jij? Eet jij ook graag makreel? Wat doe jij er dan mee? Deel het hieronder!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

voedingsmiddelen met veel vetten
Gezond eten

Alles over vetten en je gezondheid

Vetten hebben jarenlang een slechte naam gehad. Onterecht, als je het mij vraagt. Ik zie nog steeds mensen die bang zijn om vet te eten. Dat is zonde, want vetten zijn juist cruciaal voor een gezond lichaam. In dit artikel leg ik je op een begrijpelijke manier uit hoe het

Lees verder »
nasi op een bord
Gezond eten

Is nasi gezond of ongezond?

Nasi is een populair gerecht uit de Indonesische keuken dat inmiddels ook in Nederland niet meer weg te denken is. Maar hoe gezond is nasi eigenlijk? Als voedingsdeskundige krijg ik deze vraag vaak. Het eerlijke antwoord: het hangt volledig af van hoe je het maakt. Wat zit er in traditionele

Lees verder »

Is er een gezondste soort zout?

Zout is iets wat we bijna dagelijks gebruiken in de keuken. Maar welk type zout is nu eigenlijk het beste voor je gezondheid? Als voedingsdeskundige krijg ik deze vraag regelmatig. Er zijn veel soorten zout op de markt, en de keuze kan best verwarrend zijn. Daarom help ik je graag

Lees verder »