Het is weer zo ver, steekmuggentijd. Wij wonen vlak bij water EN in de polder, dus we worden hier nog net niet levend opgegeten. En als ik zeg ‘wij’ dan bedoel ik mijn man en kinderen. Mij moeten de ‘mozzies’ niet *grijns* En ik heb trouwens geen idee of het feit dat we in de polder en bij water wonen enige invloed heeft op de hoeveelheid en/ of de agressiviteit van de steekmuggen, ik weet alleen dat dat wel de status quo is.
Hoe dan ook, steekmuggen zijn knap vervelend. Ze verpesten menig zomeravond met hun geprik en verstoren slaap met hun gezoem. Dus voordat we verder gaan, heb ik eerst een vraag: Heeft iemand enig idee wat nou eigenlijk het nut is van steekmuggen? Vliegen, bijen, wespen, kevers, torren, spinnen… dat snap ik allemaal, maar steekmuggen?? Ze veroorzaken alleen maar last. Bah!
Oké, ik heb mijn moment even gehad! Dank voor jullie geduld 😉
Muggenbulten zijn erg vervelend. De jeuk kan sommigen tot wanhoop drijven. Een juf bij ons op school merkte een keer op dat jeuk erger is dan pijn, omdat je pijn kunt bestrijden, maar jeuk maar heel moeilijk. Er zijn wel zalfjes te krijgen, maar ik kijk liever eerst naar natuurlijke oplossingen. De ideeën voor oplossingen voor de jeuk, heb ik opgedaan bij de ervaringen van de waterpokken van de kinderen.
1. Bicarbonaat
Maak een papje van bicarbonaat en water. Het moet dik genoeg zijn zodat het op de plek kan blijven liggen. Dep een beetje op de muggenbult en dek het af.
2. Appelcider Azijn
Dep de muggenbult een aantal moment met een watje gedrenkt in appelcider azijn. Dit neemt de acute jeuk grotendeels weg. Herhaal zo vaak als nodig. Tip: Dit werkt ook erg goed bij brandnetel jeuk!
3. Havermout
Als je spruit helemaal onder de muggenbulten zit, kan een lauwwarm bad met een handvol havervlokken verlichting geven. Doe de havervlokken in een dunne doek en bind het dicht en laat die in het badwater zakken. Gebruik de doek vervolgens als een soort spons om de huid mee te deppen.
4. Manuka Honing
Manuka honing heeft een antiseptische werking en gaat niet alleen de jeuk tegen, maar versnelt het genezingsproces van een muggenbult. Erg goed toe te passen als de muggenbult al opengekrabd is.
5. Kokosolie
Nadat je de plek behandeld hebt en het even gezeten heeft, is het goed om de huid te hydrateren en verzachten. Ik kies dan voor kokosolie. Het voelt niet alleen erg lekker aan op de huid, kokosolie heeft een antibacteriële werking op de huid.
Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Ik gebruik geen deet meer sinds ik deze lijst met bijwerkingen tegenkwam. Ik kies liever voor natuurlijke oplossingen!
Steekmuggen worden aangetrokken of afgestoten door geur. Een manier om ze dus op een afstand te houden is door essentiele olie in te zetten. Lavendel, citronella en eucalyptus zijn hiervoor geschikt. Verder is het handig als je het kan spuiten in plaats van smeren. Dan kun je er namelijk ook je omgeving mee bewerken.
Basisrecept Anti-Muggenspray
200 ml hamameliswater
20 druppels citronella olie
10 druppels eucalyptus olie, lavendel olie of basilicum olie
5 druppels citroen olie of rozemarijn olie
- Doe alles in een spuitfles, schudden voor gebruik.
- Spuit op de huid en/ of in je omgeving om steekmuggen op afstand te houden.
- Herhaal zo vaak als nodig is.
Wat ook erg leuk en decoratief is, is jezelf omringen met planten waar steekmuggen niet van houden. Deze kun je in je tuin planten, daar waar je vaak zit, in potten zetten zodat je ze kan verplaatsen of binnen houden. Je kunt dan denken aan kattekruid, citroenmelisse, afrikaantjes, geraniums, rozemarijn of lavendel. Niet alleen zien deze planten er mooi uit, ze vormen ook een natuurlijke geur barrière!
Ook dit jaar kies ik dus voor natuurlijke oplossingen! En nu ben ik dus heel benieuwd naar jullie natuurlijke oplossingen voor zomerse ‘irritaties’. Deel ze hieronder!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Maaike zegt
Ben nog steeds op Zoek naar een natuurlijk middel tegen muggen in de tropen die zijn zo agressief dat ik wel deet Moët gebruiken. Iemand een idee?
Sylvie zegt
Knoflook is altijd goed. Het beste natuurlijk als je het eet (ook lekker), maar insmeren kan ook al stink je dan ontzettend. Toen ik, jaren geleden in het amazone gebied was heeft een lokale bewoner mij knoflook aangeraden omdat ik niet tegen de malaria pillen kon. Hij gaf aan dat met knoflook je gewoon niet gestoken werd en dus ook niet ziek kon worden.
Anonymous zegt
Er bestaat een apparaatje dat een stroomstootje afgeeft[ biij gebruik voelt het als een tik op je huid, doet geen pijn]. gekocht bij de echte 24 uurs drogist.
het verminderd de zwelling en de jeuk
Anna zegt
In Zweden kochten en gebruiken wij een soort teer zalfje met de naam Wilma´s Nordic Summer. Het lijkt net schoensmeer en ruikt heerlijk naar ´kampvuur´. Het is op basis van dennen teer en gemaakt naar oud Zweeds recept. Het werkt erg goed tegen muggen.
Mieke. zegt
Om minder gestoken te worden is het goed om veel minder koolhydraten te eten.
Het werkt echt!! 🙂
boeddhamum zegt
En natuurlijk voorkomen: blote delen bedekken en een goed klamboe aanschaffen.
Anita H. zegt
Ik drink al vele jaren dagelijks wortelsap en volgens mijn natuurarts houdt dat muggen op afstand. Feit is dat ik in 10 jaar pakweg 2x een muggenbeet heb gehad. En ik heb er weleens op gegoogled: op Duitse sites wordt de werking inderdaad bevestigd, maar in het Nederlands vond ik niets terug. Misschien het overwegen waard om eens te proberen? Ik moet er wel bij zeggen dat ik vlakbij de Duitse grens woon en dat maakt het voor mij makkelijker en vooral goedkoper om halfliterpakken (biologisch!) Karottensaft in te slaan bij de Aldi aldaar. Bijkomend voordeel van dit spul: voorziet de huid van een kleurtje.
Anonymous zegt
Idd knoflook eten helpt of wat aloe vera erop smeren puur natuur dus
Isabel Polderdijk zegt
Een homeopatisch arts heeft me ooit aangeraden Ledem D30 en Apis D30 preventief in te nemen. Daarmee zouden de muggen op afstand blijven. Mocht er toch nog 1 steken dan voorkomt Apis een enorme bult. Ik heb dit sindsdien altijd in mijn reisapotheek!
Margret zegt
Een huisarts publiceerde ooit dat bij vitamine B1 tekort mensen aantrekkelijker maakt voor muggen. Nu ik een aantal weken (voor een ander doel) een goede B1 voor en na het slapen neem, heb ik nergens last van. De ene mug die laatst ’s nacht boven mij circuleerde heeft niet toegeslagen. Toeval?
Anonymous zegt
Advies wat ik eens gehoord heb van iemand die naar de tropen ging: flink knoflook eten (mag ook in tabletvorm natuurlijk) de geur op je huid wordt anders en daar houden de muggen niet van; puur natuur en ook nog gezond! Duurt even maar het werk prima
Anonymous zegt
Is er ook een middel om de zwelling weg te nemen? Ik zit ook al weer onder de bulten en het vervelendste is niet zo zeer de jeuk als wel de enorme zwelling die gebaard gaat met de steken. Ik kan mijn rechterhand bijvoorbeeld moeilijk bewegen van de zwelling van 1 steek midden op mijn hand. Maar ook op mijn benen en armen zijn het al flinke bobbels geworden. 🙁
Anonymous zegt
Ik reageer ook allergisch op muggensteken en krijg er grote bulten van. Nu smeer ik als ik gestoken ben eerst wat nestosyl op de bult en na zo’n 5 minuten wat arniflor van VSM. Zo blijven de bulten een stuk kleiner.
Hier in de Noordoostpolder zijn soms ook heel grote muggen die ook overdag steken en door je kleding heen. Dan heb ik bulten van 10 cm in doorsnee en ben ik er ziek van.
VeggieMo
Anonymous zegt
Hier gebruiken we Jelly, van Aloe vera. Alicht beter dan deet. Weet uit m’n hoofd niet precies wat er in zit, maar ’t werkt perfect. 12 uur ben je van je jeuk af en daarna weer even smeren. Zomaar een klein beetje.
Anonymous zegt
Ik heb al jaren een allergische reactie op muggenbeten, waarbij een bult makkelijk 5 cm in doorsnede kan worden en afgrijselijk jeukt! Van de dokter kreeg ik de tip van nat verband. Je maakt een pluk watten nat met koud water, legt die op de jeukende plek en houd het op zijn plek met een (ademend) verbandje er om heen. Dit verminderd de roodheid en de jeuk! Let wel, je moet er geen stof overheen doen, dus geen theedoek om het nattigheid op te vangen. Dan gaat het namelijk broeien en word het enkel erger…
Susanna
Anonymous zegt
Dit klopt idd.. Heb het uit eigen ervaring ontdekt… Een koude natte washand erop verminderd de jeuk… maar zo’n verbandje is ideaal natuurlijk.
Ik heb nu een roller van Tea tree voor na de beet. Om de huid te verzachten enzo, maar het middel tegen muggen heb ik nog steeds niet. Ze zeggen dat B vitaminen in je bloed je minder aantrekkelijk maken voor muggen en zweet muggen aantrekt, maar of dat echt zo is??? Ik heb er Eigenlijk de laatste 2 jaar minder last van, maar of dat nu komt door een nieuwe woonplaats of iets in mijn lichaam, ik durf het je niet te zeggen. Ik vind dit een informatief stukje en ga het zeker onthouden voor als ze me dit jaar weer masaal komen opzoeken..
Tina
Anonymous zegt
Ik gebruik voor mijn dochter Anti-mug van perfectsolutionsbv.nl . Het is op een natuurlijke basis gemaakt. Ik ben op zoek gegaan nadat ik ook slechte dingen over Deet hoorde. Dit bevalt goed. Ze hebben ook spul voor Teken. Ooit heb ik gehoord dat zelfs muggen de ziekte van Lyme over te kunnen geven.Dit werd bevestigd door een arts die gespecialiceerd is in Lyme.
Muggenlarven houden bijvoorbeeld het water schoon. Zij eten kleine organismen en voorkomen hiermee dat er een overschot ontstaat. Volwassen muggen voeden zich met nectar, stuifmeel en bloed, en vervolgens dienen ze zelf als voedsel voor vogels, vissen en spinnen.
Zelf vind ik het ook wat flauw dat muggen eerst ons lek prikken en zich daarna als voedsel aanbieden voor vogels etc.
Ach de natuur zit soms wonderlijk in elkaar.
groetjes en een muggenbultvrije zomer gewenst,
Sabine
Jenny Green Teeth zegt
Gewone azijn werkt ook hoor! Die is mijn man ’s zomers altijd kwijt, die staat dan standaard naast mijn bed ;). Ik probeer ook geen antimuggenspul te gebruiken, hier in Nederland valt het wel mee. Maar vorig jaar in Italië heb ik ter plekke toch een flesje gekocht, het werd té erg. Dochter en ik hebben de littekens nog op onze benen. Bedankt voor het recept!
Fabienne Verkoulen zegt
In Nederland heb ik er niet zo’n last van, maar in Scandinavie waar we straks weer een paar weken heen gaan wel. En het erge is dat ik echt heel heftig reageer op die muggensteken, met als gevolg dat als ik ook maar ff krab aan de bulten, ik aan het eind van de vakantie een opgeblazen michelinmannetje ben. Een muskieten net gaat zeker mee!
Timo - Jenny zegt
In Zweden verkopen ze een soort partytent met muggengaaas. Die ga ik zometeen kopen. Kunnen we s’ avonds tenminste weer fatsoenlijk buiten eten en koffie drinken. Want immuniteit hebben we nog niet tegen die Zweedse muggen.
Annelieke zegt
Krijg opeens jeuk als ik je verhaal zo lees.
Vroeger werd ik ’s nachts altijd lek geprikt. Nu (tenminste als ik thuis slaap) heb ik dat niet meer aangezien ik vanwege de warmte een ventilator aan heb staan. Muggen vinden die luchtstroom vervelend.
Anonymous zegt
Wat ook kan helpen is in het voorjaar al beginnen met kamille thee drinken dat gaat dan in je poriën zitten muggen vinden die geur neit lekker en laten je met rust