Matcha thee is een bijzondere thee. Het is namelijk een poeder in plaats van blaadjes. Het word ook wel het groene goud genoemd en is met recht ‘slow tea’!
Wat is Matcha?
De van oorsprong uit Japan afkomstige theeplanten zijn met de grootst mogelijke zorg, aandacht en liefde opgekweekt op het Zuid-Koreaanse vulkaaneiland Jeju. Tijdens de verwerking met de modernste Japanse technieken worden de blaadjes ontdaan van de bladstengel en -nerven en langzaam gemalen zodat de kwetsbare groene thee niet opwarmt en verbrand door de wrijving.
Matcha wordt met name gebruikt tijdens de officiële Japanse theeceremonie. Hierbij wordt het poeder met water van een 60 a 70°C opgeklopt tot een schuimige groene vloeistof. Afhankelijk van de kwaliteit van de thee is deze vloeistof dikker of lopender, nooit langer opkloppen dan een 30 seconden of je thee wordt veel te bitter. Het is een exclusief drankje, wat bitter van smaak en bijzonder rijk aan aminozuren en antioxidanten. Bron
Waar is het goed voor?
De theeblaadjes zijn langzaam in de schaduw gegroeid en krijgen hierdoor een natuurlijke zoetigheid. Die schaduw is trouwens letterlijk. De matcha-planten worden een paar weken voor de oogst toegedekt. Dit vertraagt de groei en zorgt voor die zoetige smaak en een volle smaak. Maar het zorgt er ook voor dat de aminozuren in matcha toeneemt. Om precies te zijn het aminozuur L-theanine. De bladeren tot een poeder malen vergroot het oppervlakte en daarmee creëer je sterkere, krachtiger drank. Plus, wanneer je matcha drinkt, consumeer je het volledige blad en op die manier al de polyfenolen en aminozuren die het bevat. Je zeeft het poeder er namelijk niet uit.
En dit lijkt de antioxidanten activiteit te verhogen. Ten eerste is er meer L-theanine beschikbaar. L-theanine is een perfecte antioxidant bij bescherming tegen stress. Helemaal goed, dus. Daar komt bij dat een studie uit 2003 ontdekte dat de epigallocatechingallaat (EGCG) in matcha thee 137 keer hoger was dan in traditionele groene thee blaadjes. ECGC is hét antioxidant waar iedereen die onderzoek doet naar de gezondheidsvoordelen van groene thee, over juicht. Er zijn zelfs ECGC supplementen, tincturen en allemaal soorten pillen van te krijgen.
Meer ECGC, meer L-theanine? Klinkt mij erg goed in de oren.
Bereidingstips
- Usucha (dunne thee): 2g Matcha op 70ml 75°C water, schuimend opkloppen (W-patroon) naar voorkeur.
- Koicha (dikke thee): 4g Matcha op 40ml 75°C water, goed roeren of kloppen (O-patroon).
- Matcha Latte: Koicha aanvullen met 200ml schuimend opgeklopte warme melk. Eventueel bestrooien met een klein beetje Matcha.
Wil jij ook wel eens matcha uitproberen? De gezondheidsvoordelen alleen al zijn genoeg reden! Kies dan voor een matcha thee die biologisch geproduceerd is. Zo garandeer je voor jezelf de beste kwaliteit. Klik hier voor goeie kwaliteit matcha voor een vriendelijke prijs 🙂
Wie is er nog meer bekend met Matcha? Deel het hieronder!
Conny zegt
Ik heb zo’n set. Al een poosje. Maar heb nog nooit de moed bij elkaar weten te schrapen om het eens te maken. Is toch wel een ‘gedoe’ want je moet dat bamboe kloppertje ook eerst weken, anders breekt het.
Moet het toch maar eens gaan proberen….(zei ze hoopvol).
Heleen Quantrill zegt
😀 Soms moet je het gewoon doen.
eric peters zegt
Dat is goed informatie, dank je wel 🙂
Ik heb vorige week wat spullen besteld via https://www.facebook.com/TeamiBlendsNL/
voor mijn vriendin en ze zegt dat het goed voelt, en dat haar maag ook rustiger is..
Dit is erg fijn en ik ben van plan om nog wat andere dingen te kopen voor haar, hebben jullie nog tips?
Groeten Eric
Antonella zegt
Suzanne van Laar,
Hi Suzanne,
Klopt inderdaad wat Heleen zegt, je hebt maar 1/3 theelepeltje nodig om groots effect te voelen. Je kunt ongeveer 40 tot 50 kopjes uit een blikje halen. We hebben momenteel een aanbieding van € 2,99 korting. Zie deze link https://www.mightymatcha.nl/blogs/drink-jij-al-matcha-thee/hoe-herken-je-de-beste-matcha voor de code. Mocht je in Amsterdam wonen dan liggen we bij de Gezondheidswinkel Spax op de Bilderdijkstraat 100. Betaal je ook geen verzendkosten. Mocht je nog vragen hebben mail ons dan op hello@mightymatcha.nl, misschien kunnen we iets anders leuks verzinnen zodat je geen verzendkosten betaald.
Groetjes,
Antonella van Mighty Matcha
Marjan zegt
Ha Heleen,
Dit is echt super spul…heel soms heb ik wel eens zo n dag dat je denk: hoe kom ik de dag door??…zo moe, geen energie.
Ik neem dan een kop matcha…en krijg er heus energie van.
Ok mijn zoontje van 11 drinkt elke morgen een kopje.
Hij heeft ADD en kan zich zo beter concentreren.
Als ik via jou link van goeie kwaliteit voor vriendelijke prijs klikt, zie ik dat een blikje van 30 gram “maar” 7,40 kost.
Heb jij ervaring met deze?? Ik betaal nm wel ruim 16 euro voor een blikje van 30 gr.
Heb me ook laten vertellen dat je de matcha Premium moet gebruiken voor het beste resultaat.
Je heb idd heel weinig nodig, maar zooo prijzig als je het elke dag gebruik…. die 7, 40 klinkt wel aantrekkelijker….
Lees graag je reactie.
Groetjes Marjan
Heleen Quantrill zegt
Hey Marjan,
Ja deze smaakt erg lekker vind ik. Het is biologische Matcha, maar ik kan nergens zo snel ontdekken of dit Premium is. Ik vind 16 euro trouwens wel erg hoog! Van de week was ik even in de reformwinkel en daar zag ik t voor 12 euro. Ook biologisch. Maar even terug naar de matcha thee van Food is Good: ik kan m je dus van harte aanbevelen, alleen moet ik je een antwoord schuldig blijven of het premium is of niet.
Groetjes!
Elin Visser zegt
Ik gebruik Mighty Matcha; een enorme energieboost!
Ik heb meer energie sinds ik het gebruik, meer opgewekt en voel meer plezier in de dingen die ik doe!
Elke ochtend een glas is een enorme aanrader.
Groetjes,
Elin.
Suzanne van Laar zegt
ik wil dit heel graag proberen, maar vind het ZOOOO prijzig!
Heleen Quantrill zegt
Klopt, maar ik vond zelf dat je er maar heel weinig van nodig had om toch een groots effect te krijgen. Je werkt letterlijk met theelepeltjes per keer. Dus je doet wel erg lang met zo’n zakje.
Groetjes
Heleen
exploring humans zegt
Wat leuk, ik had geen idee dat je dit ook kon gebruiken voor bij het bakken 🙂
Sacha zegt
Ik ken matcha inderdaad alleen van de Japanse thee ceremonie en het is geweldig om te zien hoeveel aandacht je thee krijgt. Tja en dat in een traditioneel theehuis in een Japanse tuin. Ik kreeg meteen weer flashbacks tijdens het lezen van je stukje…. ik wil terug!
Heleen Quantrill zegt
Je bent dus in Japan geweest? Dat zal idd een geweldige ervaring zijn!
Sacha zegt
Ja, ben helemaal verliefd op het land en zijn mensen. Ik heb dan ook Japanse les genomen om me daar wat verstaanbaar(der) te kunnen maken en omdat ik als gaijin (buitenlander) toch al genoeg fouten maak omdat het allemaal zo anders is. Het sorry zeggen was trouwens ook mijn 1e Japanse woord…