Oktober staat voor de deur, school is in volle gang en daarmee ook het seizoen van snotneuzen, hoestbuien en griep. Er wordt wel eens gezegd dat als je kinderen op school hebt, je elk griepje meepikt, maar ik denk dat het op de werkvloer niet veel beter is! Maar naast snotneuzen en keelpijn, blijf je te maken houden met snijwondjes, schaafwonden, oorpijn, buikpijn en alles wat het dagelijks leven je aan kleine ongemakken toewerpt. Dus daarom vandaag een kijkje in mijn natuurlijke medicijnkast. Want dit soort ongemakken gebeuren natuurlijk altijd midden in de nacht, vrijdagavond of als we op reis zijn. Maar goede voorbereiding is het halve werk!
1. Vitamine C
Dit is mijn favoriete vitamine als het gaat om voorkomen van snotneuzen. Ik neem dagelijks 2.000 mg en de kinderen krijgen elk 500 mg. Als er geklaagd wordt over beginnende keelpijn of iets dergelijks, voer ik die dosis langzaamaan op naar 1.500 mg verdeelt over de dag voor de kinderen en 4.000 mg voor mijzelf. Mij is verteld dat een kind per keer maar 500 mg C kan verwerken, dus hoewel onze oudste al zat zo’n grote C-1000 pil door zou kunnen slikken, heeft dat weinig toegevoegde waarde en zou hij er zelfs diarree van kunnen krijgen. Nutteloos dus. Langzaam opvoeren is dan veel beter. Ik werk er naar toe om drie keer per dag 500 mg te geven. Als het ergste voorbij lijkt te zijn, schroef ik het langzaam weer terug naar 500 mg.
Overigens is dit in de zomer een stuk sporadischer. De vitamine D die door zonlicht aangemaakt wordt in de huis, helpt de weerstand ook erg goed en ik merk dat vitamine C dan minder nodig is.
2. Vitamine D3
En zo komen we aan bij mijn tweede favoriete vitamine: D. Vitamine D werkt erg goed in het voorkomen van ziekte. Zeker als het hele jaar door D wordt aangemaakt en aangeboden. Zodra de ‘R’ in de maand is, geef ik extra levertraan en vitamine D. We leven in een land waar de zon te weinig schijnt om echt lang te kunnen profiteren van de aanmaak van D via de huid. Realistisch gezien gebeurd dit alleen tijdens hoogzomer hier in Nederland. Aanvullen is dus noodzakelijk. Daarom is vitamine D nooit weg te denken uit mijn Natuurlijke Medicijnkast.
3. Pepermunt
Pepermuntolie heeft zich langzaam maar zeker in mijn medicijnkast gewerkt. Het werkt erg goed bij hoofdpijn. Ik doen dan een paar druppels op een doekje dat ik op mijn slapen wrijf. Pepermuntthee is erg lekker na het eten en helpt de maaltijd beter te verteren. Ook wordt pepermuntthee wel aangeraden bij misselijkheid.
4. Kamille
Kamille werkt kalmerend, vooral bij mijn kinderen, als het even spannend wordt. Ook ’s avonds voor het slapen gaan, is een kopje kamillethee erg lekker. Ik koop graag Sleepy Time van Celestial Seasonings. Deze ‘beertjesthee’ is favoriet bij de kinderen en is niet alleen lekker voor het slapen gaan, maar ook erg lekker als ze koortsig zijn. Ik laat de thee dan iets afkoelen en zorg dat ze er kleine slokjes van drinken.
Natuurlijk is kamille ook erg lekker in bad! Een handvol in een stuk dunne stof en dat in het badwater hangen, werkt heerlijk ontspannend. Helemaal als je er dan ook wat lavendel bij doet!
5. Tijm
Thee van tijm werkt licht slijmoplossend. Ik ben hier achter gekomen toen onze dochter tijdens haar peuterjaren erg vaak ‘verkouden’ was. Later bleek dat ze niet tegen koemelk kon, maar op dat moment dacht ik dat ze gewoon weer een koudje had opgelopen. Ik heb toen regelmatig lauwwarme tijmthee met een lepeltje manuka honing aan haar gegeven om haar verlichting te geven. Dit hielp erg goed.. Gelukkig heb ik het tegenwoordig veel minder vaak nodig 😉 maar het is nog altijd een vertrouwd middeltje. Ook heb ik een fles tijmsiroop in huis als we wel erg verstopt zijn.
6. Ogentroost
Ogentroost heb ik kort geleden ontdekt. Ik klaagde over droge ogen en mijn moeder raadde me ogentroost aan. Het toeval wilde dat nog geen week later Ogentroost van Weleda voor de helft van de prijs in de aanbieding was bij de Tuinen. Ik heb meteen een flesje gekocht, ook met het oog (no pun intended) op de zwemles van de kinderen. Ze zwemmen wel in een zwembad waar er beduidend minder chloor wordt gebruikt, maar na een tijdje krijgen ze toch wat last. Dan komt dit gewoon heel goed van pas. Eén druppeltje in het oog en het verzacht bijna direct. We zijn nog altijd bezig met de zolder en al dat stof slaat bij mij op de ogen (of ga hazelnoten zoeken en kijk omhoog de struik in terwijl je diezelfde struik flink schud. Ook zo’n strakke actie.). Na het douchen even een druppeltje in de ogen en klaar. Voelt heerlijk! Dus als je van jezelf vaak droge ogen hebt, of als het je lekker lijkt om af en toe je ogen wat extra te verwennen, is dit echt mijn tip.
7. Manuka Honing
Ja, de geweldige manuka honing! Als het weer eens in de aanbieding is, haal dan een pot met een zo hoog mogelijk cijfer. Dit geeft aan hoe krachtig de honing werkt. De anti-bacteriele eigenschappen van manuka honing helpen het genezingsproces te versnellen. Zowel inwendig als uitwendig. Als ik me heb gebrand aan de oven of een pan, of als ik een vervelend sneetje heb, dep ik er gauw wat manuka honing op, pleister er omheen en lekker een dag zo laten zitten. Volgende dag is het bijna altijd genezen en is er geen pijn meer of zelfs nog maar iets te zien van de wond zelf. Ik heb altijd pleisters in mijn tas en een klein potje manuka. Want ja, ongelukjes gebeuren ook buitenshuis!
8. Aloe Vera
Aloe Vera voelt erg lekker op de verbrande huid, maar ook in de koude maanden is aloe vera erg plezierig op schrale huid en schaafwonden. Ik koop aloe vera gel zonder parfum, zodat de plek die behandeld moet worden zo min mogelijk verder geïrriteerd wordt.
9. Kaneel
Diarree? Kaneel! Heel eenvoudig een theelepel op wat geraspte appel doen en dat samen opeten. Dit stopt erg goed. Zeker ook bij kinderen is dit een goed middeltje om in te zetten omdat het best lekker smaakt. Als je zelf capsules kan vullen, kun je ook kaneel capsules maken die je zo in kan nemen. Ook daar heb ik een zakje van in mijn tas voor het geval dat. Erg handig voor als je op reis gaat!
10. Gember
Maag overstuur? Misselijk? Gember! Een verse gemberwortel kun je in kleine stukjes snijden, schillen hoeft niet per se, en die kun je als pillen innemen. Ook kun je een theelepel gemberpoeder in een beker thee doen en dat opdrinken. Wederom kun je ook zelf capsules maken en die in je tas bewaren. Verplicht etentje met schoonfamilie of werk in een dubieus restaurant? Hou gember bij de hand als je toch iets eet dat niet zo geschikt is.
11. Kokosolie
Ja, kokosolie mag niet ontbreken in dit rijtje. Droge huid? Nagelriemen naar de knoppen? Smeer ze in met kokosolie. Heerlijk verzachtend. De tijd van droge benen komt er weer aan, dus zet een pot naast je bed neer en smeer je benen lekker in voordat je naar bed gaat. Maar kokosolie is ook erg goed bij luieruitslag en eczeem bij kinderen. Lekker wat op het schone huidje smeren en even in laten trekken voordat je de luier weer omdoet. Maar ook voor intiemere dingen is kokosolie erg goed. Als je last hebt van vaginale droogheid, kun je kokosolie gebruiken in plaats van gekunstelde glijmiddelen. Veel plezieriger!
12. Bicarbonaat
De hekkensluiter van dit rijtje. Bicarbonaat zet ik in wanneer iemand last heeft van maagzuur of een opgeblazen gevoel (voornamelijk de volwassenen). Maar ook bij kinderen kan ik het gebruiken. Ik smeerde mijn zoon in met een papje van water en bicarbonaat toen hij waterpokken had. Het verlichte de jeuk genoeg zodat hij niet steeds zat te krabben. Maar ook het verwijderen van een splinter doe ik heel simpel met hetzelfde papje, dep er wat van op de splinter, pleister eroverheen en lekker een nacht laten zitten. De volgende dag is de splinter er zover uitgewerkt dat hij eenvoudig en pijnloos uit de huid te halen is. Zorg in beide gevallen wel dat het een dik papje is dat niet gaat ‘lopen’.
Bij deze dus mijn meest favoriete natuurlijke middeltjes uit mijn Natuurlijke Medicijnkast. Uiteraard zijn er nog heel veel andere kruiden, vitaminen en zalfjes die je heel goed kan inzetten. De middeltjes uit deze opsomming werkt voor ons het beste. Dus daarom is het nu de beurt aan jullie! Wat zijn jullie meest favoriete natuurlijke middelen en waar gebruik jij ze voor? Deel het hieronder!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.