Afgelopen zaterdag noemde ik tussen neus en lippen door de Christmas Pudding die ik aan het maken ben. Dit is een traditie die ik nu zijn vijfde of zesde jaar in gaat. Ik heb op een bepaald moment besloten om er zelf eentje te maken en ik vermoed dat dit zes jaar geleden is geweest, maar zeker weten doe ik het niet. Hoe dan ook, het is een traditie die ik samen met m’n schoonmoeder weer leven heb ingeblazen en nu zodanig onderdeel is geworden van onze Kerstviering dat zelfs míjn ouders er op rekenen!
Christmas Pudding is een gestoomde ‘pudding’ (op z’n Engels uitspreken zodat je het niet verwart met griesmeel of custard) op basis van heel veel gedroogd fruit, drank, niervet en nog meer drank. Dat niervet klinkt erger dan het is en is te vervangen door ijskoude boter ;-). De combinatie is een stevig, dronken geheel dat in vlammen opgediend wordt na het Kerstdiner. Alsof je na een kalkoen van 6 kilo, groenten en aardappels voor een hele week en de nodige wijn en bijgerechten al niet tot je huig toe vol zit, moet het diner afgesloten worden met een Christmas Pudding.
Althans, in Simon z’n familie 😉 De Hollandsche nuchterheid hier laat ruimte voor een iets minder veelomvattende benadering.
De smaak is uitgesproken en wat vreemd voor ons Nederlanders. Toen ik voor het eerst Christmas Pudding proefde, was ik niet onder de indruk. Maar, dit was een pudding uit de supermarkt. Schoonmoeder maakte ze altijd zelf, maar toen de kinderen uitgevlogen waren, kwam daar, begrijpelijk, de klad in. Maar na een aantal redelijk twijfelachtige en zelfs ronduit smerige Christmas puddings uit de supermarkt, vroeg ik me af of het niet veel lekkerder en leuker zou zijn om er eentje zelf te maken.
Schoonmoeder kwam met een recept en het jaar erop zijn we aan de slag gegaan. Via e-mail en telefoon hielden we elkaar op de hoogte van de status van onze ‘pud’ en op eerste Kerstdag gingen we proeven.
En wat een verschil! De smaak was veel voller en dieper, maar de textuur was die van een gestoomde pudding: stevig maar ook smeuïg. Niks geen stopverf of muurisolatie-textuur, gewoon een lekkere, fruitige pudding. Een nieuwe traditie was geboren.
Sindsdien maak ik elk jaar een Christmas Pudding. Ik begin op de laatste zondag voor Advent, ‘Stir up Sunday’. Het verhaal gaat dat op die zondag de dominee van de kansel opriep om met de voorbereidingen voor Kerst te beginnen door een deel uit het gebedenboek te citeren: ‘Stir up, we beseech thee O Lord…‘ Voor mij is dit het begin van de Kerstperiode.
Om de één of andere reden kan ik geen kleine hoeveelheden koken. Pannen met soep, kommen met pap en vriezer vol overgebleven currysaus en gehaktballen laten zien dat ik eigenlijk 5 kinderen zou moeten hebben… maar dit is een heel ander gesprek 😉
Hoe dan ook. Dit thema trek ik ook door naar het maken van Christmas Pudding. Het blijft niet bij een beschaafd puddinkje van 800 gram. Natuurlijk niet, 2,5 kilo, minstens! Verdeeld over twee puddings en dan nog wat over om een Christmas Cake ter grootte van een kinderbed te maken. Dit komt deels omdat ik mij nooit, echt nooit aan een recept houd. Christmas Pudding-tijd is voor mij hét moment om al het gedroogde fruit en overgebleven restjes noten op te maken. Resultaat is al gauw een kom van 5 liter, tot de rand toe vol met een sterk kruidige, fruitige, alcoholische pudding beslag.
Toegegeven, mijn puddings moeten dan ook 10 – 12 mensen tevreden houden. En als er iets is waar ik heel blij van word, dan is het koken voor grote groepen mensen en die tevreden achterover zien leunen aan het einde van de maaltijd.
Maar ik ben een redelijk mensch. Ik begrijp dat dit niet voor iedereen zo handig is, dus ik heb mijn best gedaan om dit recept uit te laten komen op 4 kleine, individuele Christmas Puddings. Vergeet niet dat een Christmas Pudding als je die in folie inpakt, tot wel een jaar goed blijft vanwege alle drank die er in gaat. Als je liever geen drank gebruikt, kun je dit vervangen door sinaasappelsap en de puddings na de tijd invriezen voor een later moment.
Wij eten zelf glutenvrij en ik weet dat velen van jullie dit ook erg waarderen, dus ik heb achter de originele ingrediënten een glutenvrij alternatief geplaatst. Kun je zelf bepalen welke variant je wilt maken. Ik heb beide varianten gemaakt en ze werken allebei evengoed. Veel plezier!
Mini Christmas Pudding – Origineel en Glutenvrij 4 stuks
60 gram zelfrijzend bakmeel, of 60 gram amandelmeel
½ tl bakpoeder, of ½ tl bicarbonaat
½ tl koekkruiden
1 ei
25 gram boter of ontgeurde kokosolie
50 ml donker, stevig bier
40 ml melasse of dadelstroop
40 gram palmsuiker
1 el rum
1 grote kookappel als Goudreinet, geschild en geraspt
10 gram hazelnoten, grof gehakt
250 gram gemengd, gedroogd fruit als krenten, rozijnen, dadels, cranberry’s, pruimen
Rasp van ½ sinaasappel
Rasp van ½ citroen
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch).
- Neem vier ovenvaste schaaltjes (zoals deze), vet ze in en zet deze vast klaar in een braadslee of bakblik waar ze makkelijk inpassen.
- Breng een ketel met water aan de kook en houdt dit apart.
- Zeef het meel, bakpoeder en specerijen in een kom en roer het ei en de boter of kokosolie erdoor.
- Meet de melasse in een mengkom en doe het bier, palmsuiker en rum erbij.
- Kluts even door elkaar en schenk dit in het meel-mengsel.
- Roer goed door.
- Voeg nu de appel, hazelnoten, het gemengde fruit en rasp toe.
- Roer goed door, gebruik eventueel een elektrische mixer om het goed te mengen.
- Verdeel het mengsel over de vier kommetje.
- Knip vier rondjes uit wat bakpapier om direct op het mengsel in de kommetjes te leggen.
- Vouw nu een stukje bakpapier met aluminiumfolie over het kommetje heen. Het idee van deze handelingen is dat de pudding gestoomd wordt en dus smeuïg blijft, maar niet bakt en een korst zou vormen. De bakpapier en folie zorgen hiervoor.
- Zet de kommetjes in een ruime braadslee of een groot bakblik en zet dit in de oven.
- Schenk vervolgens heet water in de braadslee tot ongeveer halverwege de kommetjes.
- Doe de oven dicht en laat 40 – 45 minuten bakken.
- De puddinkjes zijn klaar als de bovenkant droog is en terugveert als je er op drukt.
- Laat de puddinkjes 10 minuten afkoelen.
- Neem een vormpje in de hand en snijd met een mes langs de rand om de pudding uit de vorm te halen.
- Stort het puddinkje op een bord en serveer met room, een goeie kwaliteit vanille ijs of gewoon zo.
- Verwarm een saus- of juslepel met 2 el sterke drank als brandy, whisky of rum boven een vlam van het gasfornuis.
- Laat iemand klaar staan met een lucifer.
- Zodra de drank heet is, vraag de ander om het met een lucifer aan te steken.
- Schenk dit voorzichtig over de pudding en serveer.
- De vlammen stoppen als de alcohol opgebrand is. In feite is dit dus flamberen.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Same here, heb m nog een kwartier zonder folie in de oven gehad, om te drogen.
Anna zegt
Ik heb de puddings vandaag gemaakt, maar zelfs na 60 minuten in de oven was het beslag nog plakkerig en nat… Heb je enig idee hoe dat zou kunnen, en wat ik de volgende keer beter kan doen? Langer in de oven? Zonder bakpapier of aluminium folie?
Star zegt
You’ve got it in one. Co’ldnut have put it better.
Anonymous zegt
Estrella bier, verkrijgbaar bij jumbo en De Tuinen is glutenvrij
Jacqueline zegt
Heleen, ik moet glutenvrij eten ivm. coeliakie, maar bier is niet toegestaan in een glutenvrij dieet.
Wat kan je ipv het donkere bier gebruiken?
Anonymous zegt
Kan dus echt niet lezen ….
Anonymous zegt
je hebt het over ‘alle drank die erin gaat’ waardoor de houdbaarheid lang is…
maar er staat helemaal geen drank in de ingredientenlijst?
En je ‘voert’ je puddinkje ook niet meer na het bakken?
Anonymous zegt
sorry, kan niet lezen… maar 1 eetlepel rum waar de alcohol nog uitbakt is ook niet veel….
Marianne van Dijk zegt
En bier, he?
Heleen Quantrill zegt
Je kan hem voeden, maar het idee achter dit recept is juist dat je ze redelijk snel op tafel kan hebben. In een eerdere opmerking legde ik ook uit dat je ze zeker wel kan ‘voeden’. Je moet dan alleen zorgen dat je ze een paar weken van te voren al gemaakt hebt.
En deze puddinkjes zijn niet groot. De hoeveelheid alcohol die er evengoed ingaat, is vanwege het formaat van de puddinkjes, evengoed nog aan de maat 😉
Anonymous zegt
Dank je wel voor het recept, morgen ga ik boodschappen halen en de pudding maken , samen met de uien chutney . Dat worden weer culinaire weken ……………..heerlijk !
Hartelijke groet, Marja
Anneleentje zegt
Dit vind ik wel wat voor kerst ja! Denk je dat het ook werkt in een grote puddingvorm met een gat in het midden (of zonder)?
Anonymous zegt
Wat fijn! Dit recept ga ik direct uit proberen (lijkt me ook prima als toetje na de sinterklaasmaaltijd) Ik vroeg me af of dit recept hetzelfde is als het recept dat zolang ‘rijpt’. Ik had altijd begrepen dat het beslag heel lang staat en dat daar steeds weer ingredienten aan toegevoegd worden. Heb ik mij vergist en gebeurt het rijpen pas na het bakken?
Hartelijke groet,
Pauline
Heleen Quantrill zegt
Hoi Pauline,
Ik ben heel benieuwd wat je er van vond! En het rijpen is in feite de pudding wegzetten op een koele plaats en eventueel van tijd tot tijd met drank ‘voeden’. Op die manier neemt het fruit en de overige ingredienten de smaken goed van elkaar over en wordt de smaak dieper en voller. Je kan een Christmas pudding ook prima direct eten. Hij is dan ook al heel erg lekker!
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Dit ga ik zeker maken. Mijn (inmiddels ex-) schoonmoeder gebruikte het recept van ‘haar’ Christmas Pudding ook voor onze wedding cake. En inderdaad: een jaar later vierden we onze eerste trouwdag met een stuk van onze wedding cake. Nog lekkerder dan eerst!
Ik ben heel benieuwd naar de glutenvrije variant.
Eva
Miranda zegt
Lijkt me erg lekker! Zou de melasse of dadelstroop nog vervangen kunnen worden door iets anders? Of heb je echt de donkere kleur nodig?
Heleen Quantrill zegt
Met name melasse geeft een soort ontbijtkoek smaak die heel typerend is voor Christmas pudding. Voor de kleur maakt het niet heel veel uit. Als je het toch wilt vervangen, kies dan voor een suiker dat zo min mogelijk bewerking heeft ondergaan zoals oerzoet of palmsuiker. Het geeft namelijk extra smaak.
Succes!
Mark Lau zegt
Dit ga ik zeker proberen met de Kerst. Kijken of mijn schotse schoonfamilie deze variant ook goedkeurt!
Het ziet er erg lekker uit, zeker omdat ik een soort fobie voor Christmas Pudding heb ontwikkelt. Ik herken meteen die vieze, typische smaak van de supermarkt producten. Echt heel vies.
groeten Mark
Heleen Quantrill zegt
Supermarkt puddings zijn goor! Sinds we zelf een pudding maken, staat de rommel bij de Tesco oid me gewoon tegen. Mooi niet meer dus.
Is er trouwens ook een Schotse variant zoals er een variant is op een Full English?
Ilse zegt
Klinkt heel bijzonder. 😉 wij hebben een filmpje van Max lucado over de cake voor kerst (animatie) en ’t zou wel eens over ’t zelfde kunnen gaan 😉 grappig…
Vroeg me alleen af, je schrijft dat je ’t af moet dekken met plastic folie. Nou weet ik niet hoe dat bij jou gaat, maar plastic folie op 180 graden in de oven? Moet ’t misschien aluminium folie zijn?
‘T lijkt me een erg leuk recept om te proberen!
Heleen Quantrill zegt
Je hebt helemaal gelijk, ik zal het even aanpassen
Ilse zegt
😉