Mini Ei-Pizzaatjes

Iets dat altijd favoriet in ons huis zal zijn, is pizza. Hoewel er in de Paleo vorm genoeg variaties zijn, wilde ik eens iets maken dat de kinderen mee naar school kunnen nemen en waarbij elk van ons zijn of haar voorkeur aan kan geven. De mannen houden erg van kaas en ananas bijvoorbeeld, terwijl dochterlief en ik meer voor vlees gaan. Door mini-pizzaatjes te maken, is dit prima in te passen!

En om er voor te zorgen dat het een proteinerijk hapje wordt, gaan hier flink wat eieren en groenten in. Ik heb het ook met amandelmeel geprobeerd, maar dat verbrandde. Heel erg jammer! En uiteraard moet het wel zoveel mogelijk op de ‘echte’ pizza lijken, anders moet het grut het niet.

In dit verhaal zijn de kant-en-klare kruidenmixen van Bio+ een uitkomst. Geen enorme hoeveelheden gedroogde kruiden in huis, zoeken naar de juiste verhouding. De Italiaanse kruidenmix is al een jaar favoriet. Saus, soep en nu dus ook pizza worden opgeleukt en krijgen een Italiaans tintje hiermee. Zo ook deze Ei-Pizzaatjes.

Wat zo leuk is aan dit recept, is dat iedereen het kan aanpassen aan zijn of haar smaak. De basis is hetzelfde: een eimengsel met groenten en kruiden. Vervolgens voeg ik toe wat elk lid van het gezin lekker vindt. Onze dochter houdt van olijven, onze zoon van spek en zongedroogde tomaatjes, ik houd van heel veel knoflook en Simon van champignons en ananas. Ik bak ze in muffin-vormpjes en zo zijn ze erg eenvoudig om mee te nemen naar werk of school. Conclusie: leuk om te doen met de kinderen, aan te passen aan elke smaak en voorkeur, eenvoudig om te maken en lekker om te eten. Wat wil je nog meer?

Mini Ei-Pizza
Voor 12 mini-pizzaatjes

2 el olijfolie, kokosolie of rundervet
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, uitgeperst
2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
1 winterwortel of 2 kleinere wortels, in kleine stukjes
1/2 blikje tomatenblokjes (200 ml)
1 blikje tomatenpuree
1 el Italiaanse kruiden zonder zout of MSG
Zout en peper naar smaak
6 biologische eieren
Optioneel:
Geraspte geiten-, schapen- of boerenkaas
Zongedroogde tomaten, in stukjes
Stukjes ananas
Champignons, in plakjes
Olijven
50 gram spek, in stukjes gesneden (kies voor biologisch of zonder E-nummers)

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Neem een pan met een dikke bodem en smelt hierin het vet en/ of de olijfolie op een middelhoog vuur.
  3. Voeg de ui, bleekselderij en wortel toe en laat dit 10 minuten zachtjes gaar worden.
  4. Voeg nu de knoflook toe en laat nog 2 minuten bakken.
  5. Roer vervolgens de tomatenpuree, tomatenblokjes en Italiaanse kruiden er door.
  6. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  7. Draai het vuur uit.
  8. Kluts de eieren in een ruime kom.
  9. Neem een bakblik met muffinvormen en vet goed in, of neem een siliconenvorm.
  10. Verdeel hier de optionele ingrediënten in. 
  11. Roer het groentemengsel door de eieren.
  12. Verdeel dit over de muffinvormpjes tot ze elk driekwart vol zijn. 
  13. Zet in de oven en bak in 25 – 30 minuten gaar. 

Tips:

  • Per ei maak je ongeveer 2 pizzaatjes. Wil je een grote hoeveelheid bakken om te bewaren voor een later moment, hoef je het recept alleen maar de verdubbelen. 
  • Het staat je uiteraard vrij om wel kaas te gebruiken. Voeg dit dan toe aan het eimengsel, om te voorkomen dat het verbrandt in de oven. Cheddar of mozzarella geven dat leuke draad-effect 😉
  • In plaats van spek, kun je ook salami, chorizo of een andere pittige worst gebruiken. 
  • Ik weet niet of je ze in kan vriezen! Ze gingen bij ons zo hard en ik had er maar 12 gemaakt, dat ze binnen een dag op waren.
  • De kinderen kunnen, afhankelijk van hun leeftijd, helpen bij verschillende stappen. Roeren en eieren klutsen kunnen ze allemaal vanaf 3 a 4 vier jaar. De oven aanzetten en dingen uitwegen is leuk voor wat oudere kinderen. En uiteraard heb je proevers nodig om te bepalen of het groentemengsel wel smakelijk is!
Heel veel plezier en eet smakelijk!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

20 reacties

  1. Ik ben ook benieuwd waar je de kruiden van bio+ hebt gehaald. Bij ons bij de ekoplaza hadden ze het ook niet.

  2. Anonymous schreef:

    Waar vind ik de kruiden van bio+? Kon ze niet vinden bij de natuurwinkel

  3. Anonymous schreef:

    Kun je de tomatenblokjes en puree ook vervangen met verse tomaten en gezeefde tomatensap?

  4. Anonymous schreef:

    klinkt erg lekker… je kunt de papiertjes natuurlijk ook een klein beetje invetten tegen het plakken… Wij hebben hier in de regio een heuse biologische slagerij ( kost wat maar dan heb je ook wat).. Echt heerlijke spek hebben ze daar..Ik ga deze pizzaatjes van de week eens proberen met de meiden te maken..
    Tina

  5. Anonymous schreef:

    Waar vind je biologisch spek of in ieder geval spek zonder E nummers en suikers toegevoegd?

    Heleen, chapeau voor de site!!

    Groetjes,

    Mirela

    1. Hey Mirela,

      Dan moet je even rondvragen. Biologische winkels hebben het vaak wel, of op de markt. Zo heb ik een mannetje op de markt die spek nog traditioneel en zonder toevoegingen rookt. Is niet heel lang houdbaar, maar wel erg lekker!

      Bedankt voor je compliment, daar doe ik het voor!

  6. Anonymous schreef:

    Ze staan nu in de oven… ik ben heel erg benieuwd! Het ruikt in elk geval al heel lekker! 🙂

  7. Mijn papiertjes komen ook bij de Xenos vandaan…. dus we zullen hetzelfde resultaat hebben 😉

    1. Ik ben benieuwd 😉 Af en toe blijft het wel plakken, maar dat is meer uitzondering dan regel. Het is voor mij ook een beter alternatief dan anti-aanbak.

  8. Krijg jij de pizzaatjes netjes uit je muffinbakblik? Ik gebruik er nog bak/cupcakepapiertjes in (ben niet zo fan van anti-aanbak), Maar daar blijven ze wel aan plakken….

    1. Ik gebruik ook papiertjes en daar komen ze redelijk netjes uit. Ik haal gewoon papiertjes bij de Xenos of uit de supermarkt, dus geen bijzondere.

    2. Anonymous schreef:

      Het is helemaal niet nodig. Ze komen heel makkelijk eruit …

      Heleen bedankt voor dit heerlijk recept. De pizzaatje zien er ook nog super leuk uit, bij een feestje bijvoorbeeld.

      Groetjes, Mirela

  9. Madelinde schreef:

    Beste Heleen,

    Bedankt voor de tip. Amandelmeel heb ik in huis en arrowroot ook. Ik vervang wel vaker iets met arrowroot bijvoorbeeld in combinatie met baking soda en appelazijn. Maar het blijft toch zoeken naar de juiste verhoudingen.
    Ik heb nog niet uitgetest waar ze allergisch voor zijn, eiwit of eigeel. Heb weleens zitten zoeken wat het meest voorkomt. Bij mijn zoontje durf ik dat niet, want die reageert er heel heftig op. Mijn dochtertje krijgt vooral heel veel jeuk. Ze hebben ook nog geen test gehad.

    Groetjes,
    Madelinde

    1. Ik denk dat het beter zou zijn om dit door een huisarts of een natuurarts te laten testen. De reden dat ik dit vraag is dat er nogal wat kinderen/ volwassenen zijn die denken een ei-allergie te hebben, terwijl ze eigenlijk alleen allergisch zijn voor het eiwit en niet de dooier. Omdat de dooier veel voedzamer is dan het eiwit, zou je het kind met het badwater weggooien door het volledige ei te vermijden.

      Groeten en succes met het amandelmeel!

      Heleen

  10. Madelinde schreef:

    Wat zou ik kunnen gebruiken i.p.v. ei en het toch proteinerijk te kunnen maken? Vanwege de ei-allergie van mijn kinderen.
    Groetjes

    1. Je zou kunnen proberen om een combinatie van amandelmeel en arrowrootpoeder (beiden te krijgen bij de natuurvoedingswinkel). Met het amandelmeel wordt het erg proteinerijk en de arrowroot zorgt dat het bindt. Iets dat je mist vanwege het weglaten van het ei.

      Puur uit nieuwsgierigheid: zijn je kinderen allergisch voor het hele ei of het eiwit?

      Groetjes
      Heleen

  11. Annelieke schreef:

    Heb je ze al eens ingevroren? Aangezien ik de enige bij ons thuis zou zijn die dit eet zou dit wel handig zijn namelijk.

    1. Zo ver is het hier nog niet gekomen. Bij de tips gaf ik al aan dat ze zo populair waren dat er niet genoeg waren om in te vriezen. Ik neem aan dat dit geen probleem zou hoeven zijn eerlijk gezegd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kokosmelk in een glas
Gezondheid Algemeen

Is Kokosmelk Gezond? Ontdek de Voordelen en Nadelen

Kokosmelk wordt steeds populairder in onze keukens. Het is romig, veelzijdig en heeft een unieke smaak. Maar is kokosmelk gezond? In dit artikel ontdek je de voordelen en nadelen van kokosmelk en hoe je het op een verantwoorde manier kunt gebruiken in je dieet. Wat is kokosmelk? Zoals je misschien

Lees verder »
gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »