Wie net als ik een moestuin heeft weet waarschijnlijk wel hoe uitbundig courgettes kunnen groeien. Het gekke is dat ik op het moment dat zo’n groente er dan volop is, ik me er vaak geen raad mee weet… Niet alleen omdat we dan een maand of twee lang iedere dag courgettes zouden kunnen eten, maar het lijkt ook wel dat ik de rest van het jaar steeds van alles tegenkom waar dan courgettes ingaan. Tegen de tijd dat het seizoen dan weer aanbreekt, ben ik dat recept allang weer vergeten.
Nu zijn er weliswaar allerlei handige tools om je recepten in op te slaan en die werken ook wel. Helemaal optimaal vind ik dat echter niet, want als ik dan zo’n recept tegenkom dat me helemaal geweldig lijkt, wil ik dat het liefst meteen maken natuurlijk…
Courgettes zijn in de winter wel te vinden, maar dat valt natuurlijk niet binnen mijn filosofie van het eten uit het seizoen!
De afgelopen zomer heb ik daar echter iets op gevonden: ik droog mijn courgettes in een droogoven (kan ook in een elektrische oven op de laagste stand). Zo heb ik de hele winter de beschikking over courgettes en hoef ik zomers geen twee maanden lang dagelijks courgettes te eten.
Daar heb jij op dit moment natuurlijk helemaal niets aan haha, maar ik zal je er van de zomer, als de courgettes weer volop verkrijgbaar zijn weer aan helpen herinneren. Dan vertel ik je precies hoe je het beste courgettes kunt drogen.
Maar wat hebben die courgettes nou met wortel-gembermuffins te maken, vraag je je af?
Dat zal ik je vertellen: ik ging gisteren hartige courgette muffins maken en wilde dit recept graag met jou delen. Tot ik bedacht dat courgettes middenin de winter niet zo handig is, om eerder genoemde reden… Dus werd het een beetje anders, met zo’n recept kun je immers eindeloos variëren. Wortel- gembermuffins, misschien nog wel lekkerder ook, dan de courgette- chocolademuffins. Die laatste houd je nog van me te goed, dat is beloofd!
Muffins met Wortel en Gember
Muffins met Wortel en Gember {Zonder Granen, Paleo}
Ingrediënten
- 125 ml. 75 gr. gesmolten kokosolie of boter
- 3 el. honing
- 3 eieren
- 150 gram amandelmeel of rijstmeel
- stuk gember van ongeveer 5 cm. geraspt
- 1 wortel geraspt (+/- 100-120 gr.)250 gr. amandelmeel of fijngemalen amandelen
- 50 gr geraspte kokos
- 1/4 tl. piment
- snufje gemalen kruidnagel
- 1/2 tl. keltisch zeezout
- 1 tl. natriumbicarbonaat
- optioneel; 2 handjes abrikozen in kleine stukjes gesneden.
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden C
- Smelt de kokosolie of boter in een pannetje en roer er de honing door.
- Klop de eieren los in een kom en doe de geraspte wortel, gember en eventueel de stukjes abrikoos erbij. Roer er de gesmolten kokosolie met honing doorheen.
- Doe alle overige ingrediënten in een grote kom, roer even door elkaar en giet er het natte mengsel bij. Goed mengen.
- Schep het beslag in een muffinvorm en bak ze zo'n 25 minuten tot ze gaar zijn (steek er een saté prikker in, als deze er schoon en droog uit komt, zijn ze gaar).
- Laat de muffins afkoelen op een rek.
- Geniet ervan!
Anne zegt
Mag ik vragen waarom er 2x amandelmeel op ?
Eens 150gr en eens 250gr
Heleen Quantrill zegt
Hey Anne,
Joh wat stom, geen idee waarom dat er tussen staat. Mag je gewoon negeren. Het gaat om 150 gram amandelmeel en dan de wortels. Door een technisch probleem kan ik het niet aanpassen in het recept, dus ik hoop dat je er zo verder mee kunt.
Groetjes!
Cecile zegt
Wij hebben een oven gekocht,D?rrex, is rond elektrisch,met aparte op te zetten schijven,wij zijn daar zeer tevreden over, wij drogen appels, banan,,bonen, enz,,het is Zwitsers fabrikaat
Iris Maier zegt
Bedoel je een droogoven, Cecile? Heerlijk hè, zo’n apparaat, ik zou ook niet meer zonder willen!
Yvette zegt
Misschien een domme vraag… maar wat is piment?
Iris Maier zegt
Piment is een gedroogde bes die je als gedroogde bes kunt kopen of als (bruin) poeder. In het Engels heet het all spice. Op deze Wiki lees je er meer over: http://nl.wikipedia.org/wiki/Piment
Miriam C. Roonacker zegt
Heerlijk, met gember. Nooit aan gedacht. Ga ik ook eens proberen.
Iris Maier zegt
Laat je weten hoe ze zijn bevallen? Ze gaan hier erin als koek in ieder geval!
RIA zegt
Met interesse lees ik je site. Zeker de manier van het drogen van de courgettes.
Ook al is je oven klein je kunt kilo’s tegelijk drogen.
Meet de breedte van de binnenkant van je oven op, tel de richels.
Maak rvs pennen, die tussen de richels passen en rijg daar de courgettes (of appels) aan, dicht tegen elkaar. Schuif ze om en om in de oven., zodat ze elkaar niet raken.
Droog bij een temperatuur van 50o.
Doe een eetlepel tussen de deur, het vocht moet weg kunnen.
Controleer af en toe of alles droog is. ( kan wel 24 uur duren, ligt aan de hoeveelheid)
succes gegarandeerd
Rria
Iris Maier zegt
Wat een goede tip! In mijn oven zou dat niet kunnen, maar als je oven er geschikt voor is, ideaal!
Marion zegt
Ik denk dat de 500 graden een tikfoutje is?? 24 uur op 500 graden (als je oven dat al red, en je huis staat zwart van de dikke rook 😉
50 graden lijkt mij beter.
Maar waarom moeten ze hangen? je kan toch ook liggend drogen, met de ventilator aan en meerder lagen op de roosters?
Iris Maier zegt
Waar zie je dat staan dan, Marion? Volgens mij staat er gewoon 160 graden 2n 25 minuten…
ellen zegt
Hoi iris,
Kan er iets anders gebruikt worden voor de amandelmeel? Want dat vind ik behoorlijk prijzig!
Groetjes ellen
Iris Maier zegt
Ja, amandelmeel is duur inderdaad… Je zou het kunnen proberen met speltbloem. Ik gebruik geen gluten, dus heb daar geen ervaring mee. Misschien dat een glutenvrij meel ook wel werkt. Ik heb begrepen dat je amandelmeel vrij makkelijk kunt vervangen voor andere melen, in tegenstelling tot kokosmeel. Eerlijk gezegd nooit geprobeerd, het is pas sinds kort dat ik weer granen eet, glutenvrij dan weliswaar voorlopig.
Anja zegt
Kun je dit recept ook maken met rijstmeel of boekweitmeel? Ik verdraag geen amandelmeel.
Iris Maier zegt
Ik durf het niet te zeggen, ik heb er geen ervaring mee. Omdat ik het GAPS-dieet heb gedaan, heb ik lange tijd helemaal geen granen ed. gegeten, ook geen boekweit of rijstmeel. Het is pas sinds kort dat ik weer daar langzaamaan mee begonnen ben, maar heb dit soort recepten nog niet uitgeprobeerd. Het schijnt dat je amandelmeel goed kunt vervangen door andere meelsoorten, maar zelf heb ik daar nog geen ervaring mee…
Yvette zegt
Haha…leuk stukje, recept ziet er goed uit, ga ik proberen.
Wat een idee om courgette te drogen. Droogoven staat nog steeds op mijn verlanglijstje, in de gewone oven kan toch niet zo veel in.
Yvette
Ruth zegt
Beste Yvette,
Ik kan je aanraden om marktplaats in de gaten te houden voor een droogoven. Ze staan er niet vaak op en zijn snel weg.. masr wel de moeite waard.
Groetjes Ruth