Het is erg moeilijk als je kleintje ziek is en koorts heeft. In mijn omgeving zijn er meer moeders met kleine kinderen en iets waar we het regelmatig over hebben, is koorts bij kinderen. Ik vertel dan altijd dat ik koorts niet onderdruk (in principe, meer daarover verderop) en wat ik dan wel doe. Dit heeft geleid tot nogal wat interesse en ik kreeg ook via Instagram wat vragen hierover. Tijd dus voor een lekker uitgebreid artikel over waarom ik koorts niet onderdruk en wat ik wel doe.
Disclaimer
Voordat we verder gaan een belangrijke disclaimer. Ik ben geen medische professional of dokter. De informatie in dit artikel is gebaseerd op mijn eigen onderzoek en ervaringen. Blijf altijd kritisch naar je kind kijken en schakel je huisarts in als je het niet vertrouwt.
Wat Veroorzaakt Koorts?
Koorts is een verhoging in temperatuur in het lichaam dat wordt ingezet om een infectie of ziekte als het ware het lichaam uit te werken. Verhoging is een goed teken omdat het betekent dat het immuunsysteem van het lichaam goed reageert en de infectie of bacterie aan het bestrijden is.
Koorts kan optreden bij een bacteriële of virale infectie, of in zeldzame gevallen door vergiftiging, zonnesteek of een slecht werkende hypothalamus. Maar in de meeste gevallen is er dus sprake van een eenvoudige infectie dat vanzelf weer over gaat.
Wanneer is de Koorts te hoog voor het Kind?
Men spreekt van koorts als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38˚ rectaal gemeten. Bij een bacteriële infectie kan de temperatuur zelfs oplopen tot 40˚ of 41˚. Dit kan in principe geen kwaad. Zolang de hitte weg kan uit het lichaam, zal de temperatuur zelden boven de 41˚ uitkomen. De hoogte van de temperatuur zegt niet veel over de ernst van de ziekte. Eénmaal per dag meten is dan ook voldoende. Let liever op andere verschijnselen om te zien hoe ziek je kind is. Overleg hierover met de doktersassistent(e) om erachter te komen waar je specifiek om moet letten.
De meeste koortsaanvallen duren niet meer dan een paar dagen. In veel gevallen is het met een dag en een nacht alweer voorbij. Zelf hanteer ik de ‘koorts in de avond, thuis de volgende dag’ regel waarbij ik mijn kind nog thuishoud als het overdag opgeknapt lijkt, maar ’s avonds/ ’s nachts toch nog lichte verhoging heeft. In dat geval tel ik die dag er dus bij op om te bepalen hoeveel dagen koorts het kind heeft gehad.
Bottom line: een koorts is niet gauw te hoog voor een kind. Is je kindje jonger dan 3 maanden, heeft het een onderliggend ziektebeeld of is de koorts na 3 dagen nog niet over? Neem dan contact op met de huisarts.
Moet je Koorts altijd Onderdrukken?
Aangezien koorts dus een natuurlijke en goede reactie is van het lichaam om een infectie te bestrijden, kun je koorts beter niet te snel onderdrukken. Je stopt dan dit proces en de ziekte zou dan niet effectief bestreden kunnen worden. Beter is het om even te wachten en op andere manieren te proberen je kind comfortabel te krijgen. Ik heb drie kinderen en ik weet als geen ander hoe vervelend en naar het is om je kind ziek te zien en hoe graag je dat wilt stoppen. Maar als er verder geen reden tot zorg is, laat het dus even op zijn beloop.
Wanneer ik de Huisarts belde
Ik heb drie kinderen en hoe vaak zij ziek zijn geweest en koorts hebben gehad, kan ik niet meer terugtellen. Wel weet ik dat er momenten zijn geweest waarop ik het toch spannend vond (of manlief) en de ik huisarts gebeld heb.
- De koorts duurde al drie dagen,
- Het kind bleef overgeven/ diarree hebben en hield niets binnen, ook geen water,
- Het kind was erg suf en reageerde slecht op prikkels.
In al deze gevallen kwam de huisarts even langs en kreeg ik medicatie om toe te dienen. Dit hielp goed en het kind knapte zienderogen op. Andere gevallen waarin ik ook zou bellen, maar die ik niet zelf heb meegemaakt zijn:
- Als het kind jonger dan 3 maanden was geweest,
- Een stijve nek, lusteloosheid of overgevoeligheid voor licht zou hebben gehad,
- Moeite met ademen zou hebben,
- Er mogelijk blootstelling aan gifstoffen zou zijn geweest,
- Of ik gewoon het idee gehad zou hebben dat ‘het niet klopt’.
Wat ik eerder al zei, ik ben een moeder en geen dokter en dit zijn dus mijn eigen bevindingen. Waarschijnlijk dat jouw lijstje er anders uit zal zien als die van mij. Maar wat ik probeer te zeggen is dat je dus een soort van checklist moet hebben die je afloopt om te bepalen of je de huisarts wilt bellen en in wilt grijpen of niet.
Natuurlijke Remedies bij Koorts
Goed, in de meeste gevallen is koorts dus een mooi hulpmiddel van het lichaam om een bacterie of virus de deur te wijzen. Koorts onderdrukken is vaak niet nodig. Maar het is wel fijn om je kind comfortabel te kunnen maken. Je kunt dan gebruik maken van natuurlijke remedies die de koorts niet onderdrukken, maar wel wat comfort en verzachting kunnen brengen. Door de jaren heen zijn dit beproefde en fijne remedies gebleken voor mij:
- Veel drinken – Goede hydratatie helpt het lichaam om afvalstoffen af te voeren. Lauwwarm (gekookt en afgekoeld) water, slappe thee en kruidenthee als kamille, pepermunt of lindebloesem zijn erg lekker. Als je kind al wat ouder is, kan kurkumathee ook lekker zijn. Deze van Taka bevat ook gember en citroen.
- Probiotica – Ter ondersteuning van het immuunsysteem en darmflora. We nemen dagelijks probiotica, maar tijdens ziekte verdubbel ik de dosis, zeker als er diarree is.
- Gembersap – Voor een extra shotje vitamine C en de gezonde effecten van gember, haal ik gembersap in huis. Ik meng dit met versgeperst sinaasappelsap en geef het te drinken als het kind er aan toe is.
- Kippensoep – Zelfgemaakt uiteraard al dan niet met wat groenten er in. Vooral lekker als het ergste voorbij lijkt en het kind weer wat trek krijgt.
- Vitamine C – Extra vitamine C kan nooit kwaad. Deze capsules open ik en strooi ik in een lepel appelmoes of een geraspte appel met kaneel.
- Lauw bad – Een lauw bad kan helpen de koorts wat te verlagen. De warmte kan dan beter uit het lichaam trekken en dit kan wat verlichting bieden. Zorg dat er geen tocht is en dat de badkamer lekker warm is. Houd warme handdoeken bij de hand en kleed je kind na het bad snel aan in katoenen ondergoed en eventueel een pyjama om te voorkomen dat de kou op het lijfje komt.
- Azijnsokken – Dit lijkt wat vreemd, maar ook azijnsokken kunnen helpen de koorts uit het lichaam te trekken. Hiervoor doop ik katoenen sokken (die lelijk zijn) in natuurlijke azijn en trek die het kind aan. Daarover doe ik grotere sokken en het kind gaat weer op bed. Zodra de azijn opgedroogd is, herhaal ik dit als de koorts nog aanhoudt. Dit is vooral prettig om overdag te doen, omdat je het dan goed in de gaten kunt houden.
- Kind dragen – En als laatste: houd je kindje lekker bij je. Ja het is een uitputtingsslag, zeker voor jou, maar een ziek kind heeft de nabijheid van zijn of haar ouder(s) nodig. Zo lang als het kan, zorg ik dat ik het zieke kind bij me houd en dat er huidcontact is. Met dat de kinderen ouder worden, redden ze zich steeds beter. Maar baby’s, peuters en kleuters willen het liefst hun mama of papa bij zich. Geef dus gerust toe aan die behoefte.
Conclusie
Koorts onderdrukken hoeft dus lang niet altijd. Blijf alert op andere tekenen van ziekte, overleg met je huisarts om te bepalen wat je kunt/ moet doen en als die groen licht geeft, zijn er dus natuurlijke remedies die je kunt gebruiken om je kind comfortabel te houden wanneer het koorts heeft.
Welke tip zou jij aan het laatste rijtje toe willen voegen?
Laat een reactie achter