Mijn Kippenbouillon Basisrecept

Oorsprong recept Kippenbouillon

Dit recept heb ik ooit eens gehaald uit het boek Nourishing Traditions van Sally Fallon. Ik verwijs wel vaker naar dit boek, omdat het hele voedzame en lekkere recepten bevat. Maar veel van die recepten zijn erg bewerkelijk en daarom niet heel geschikt voor een druk gezin. Evengoed is het wel de moeite waard om dit boek in huis te hebben. Voor basisrecepten zoals bijvoorbeeld kippenbouillon, is het echt mijn ‘go-to’ kookboek. Meukvrij en gewoon goed van smaak.

Antibioticavrije Kip

Als basis – de kip – gebruik ik antibioticavrije kip van Beef&Steak. Die braad ik eerst in de oven en dan eten we er smakelijk van met z’n allen. Daarna gebruik ik het karkas en vul ik het aan met diverse groenten en kruiden om er de rest van de dag heerlijke kippenbouillon van te trekken.

Deze kippenbouillon is een perfecte basis voor andere soep, stoofschotels of sauzen. Ik vries hem daarom nooit in hele grote hoeveelheden in. Maximaal 1 liter, maar ik heb meer halve liters in de vriezers liggen. Dit ontdooit sneller en in een pan met Bolognesesaus heb ik echt geen hele liter kippenbouillon nodig, een halve volstaat prima. Let hier dus op wanneer je bouillon invriest: wat zijn handige hoeveelheden voor jou om achter de hand te hebben? En zoals altijd: zorg dat datgene dat je invriest voorzien is van duidelijke labels!

kippenbouillon
kippenbouillon

Basisrecept Kippenbouillon

Krachtige kippenbouillon die lekker lang heeft kunnen trekken. De perfecte basis!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Gang Soep
Keuken Nederlands
Porties 2 liter

Ingrediënten
  

  • 1 hele kip, kaalgeplukt
  • 2,5 liter water
  • 1 el Keltisch zeezout
  • 1 tl peperkorrels
  • 4 tenen knoflook, gepeld
  • 2 uien, gepeld
  • 2 winterpenen, geschild
  • 2 stengels bleekselderij, liefst biologisch
  • 1 tl gedroogde kruiden als tijm, rozemarijn of peterselie

Instructies
 

  • Doe het karkas in de pan met het water en voeg zout, peper en kruiden toe.
  • Hak de knoflook grof, vierendeel de uien en snijd de wortels en bleekselderij in grove stukken.
  • Doe dit alles ook in de pan, zet de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur laag zodra het kookt, zet eventueel op een kleiner pitje en laat de kippenbouillon 3 uur lang zachtjes garen. Langer mag ook. De smaak wordt voller naarmate je het langer laat trekken.
  • Zet een vergiet op een andere pan en schenk de bouillon voorzichtig over. De groenten en het karkas blijven achter in het vergiet. Je kunt de groenten eten en eventueel het karkas verder afplukken. De bouillon is nu klaar.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

wijn dat in een glas word geschonken
Review

3 manieren om wijn binnen no-time koud te krijgen

Komt er visite en ben je vergeten wijn te kopen? Haast je dan naar de supermarkt of slijterij om nog snel even wat in huis te halen. Rode wijn kun je vaak prima drinken op kamertemperatuur, maar dit geldt niet voor witte wijn, mousserende wijn en rosé. Laatstgenoemde wijnen serveer

Lees verder »
kimchi in een pan
Gezond eten

Is kimchi gezond?

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten, meestal Chinese kool en radijs, gemengd met specerijen zoals knoflook, gember, chilipeper en vissaus. Het fermentatieproces zorgt niet alleen voor een pittige, unieke smaak, maar ook voor een hoop gezondheidsvoordelen. Maar is kimchi echt zo gezond? En hoeveel kun

Lees verder »
onverzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Onverzadigd vet vs verzadigd vet: het verschil uitgelegd

Onverzadigde vetten staan bekend als de ‘gezonde vetten’. Ze ondersteunen je hart, je hersenen en je hormoonbalans. Maar wat zijn het precies? En hoe zorg je ervoor dat je er genoeg van binnenkrijgt, zonder te overdrijven? In dit artikel leg ik je alles uit over onverzadigde vetten, zodat je weet

Lees verder »