Natuurzout vs keukenzout: wat is gezonder?

Zout heeft al tijden een slechte naam omdat generaties lang het slechtste, meest geraffineerde keukenzout is geconsumeerd. Dit goedkope, industrieel bewerkte zout wordt vaak in verband gebracht met klachten als hoge bloeddruk, hartfalen, beroerte en hartinfarct. Maar over welk zout hebben we het eigenlijk? Is het het goedkope keukenzout uit de supermarkt of het natuurzout dat rechtstreeks uit zongedroogd zeewater wordt gewonnen? Heb je hier ooit over nagedacht?

Al decennia wordt mensen met een hoge bloeddruk of hartklachten afgeraden om zout te eten. Dit resulteert vaak in zoutloos brood, flauwe groenten en kale sla zonder dressing, omdat ze ook geadviseerd krijgen om vet te vermijden. Het gevolg? Hun maaltijden bestaan uit vrijwel niets, terwijl een uitgebalanceerd dieet essentieel is.

Maar wat voor zout wordt eigenlijk bedoeld wanneer het als boosdoener wordt aangewezen? Het ene zout is immers het andere niet.

Wat is keukenzout?

Keukenzout is goedkoop, prachtig wit en gemakkelijk in gebruik. Het wordt eerst in de natuur gewonnen als natuurzout, dat dezelfde samenstelling heeft als zeewater en waardevolle mineralen bevat. Maar voordat het in de winkels belandt, wordt dit zout chemisch gereinigd en geraffineerd. In dit proces worden alle 80 mineralen en sporenelementen verwijderd. Wat overblijft, is een puur natriumzout zonder enige voedingswaarde.

Het menselijk lichaam bevat ongeveer 200 gram zout dat noodzakelijk is voor de fysieke behoeften. Dit zout, rijk aan mineralen en sporenelementen, is overal in het lichaam aanwezig: in de botten, hersenen, organen, cellen en het bloed. Het speelt een cruciale rol in de voedselopname, vertering, vochthuishouding, zuurstoftransport en het functioneren van het zenuwstelsel. Zonder zout kunnen we simpelweg niet overleven.

Het belang van natuurzout

Het moge duidelijk zijn dat er een groot verschil is tussen geraffineerd keukenzout en natuurzout. Natuurzout, zoals Bretons of Keltisch zeezout, wordt direct uit zeewater gewonnen, zonder chemische processen. Dit zout behoudt zijn natuurlijke mineralen, is vaak nog licht vochtig en heeft een grauwe kleur.

Industrieel keukenzout bevat meestal alleen toegevoegd jodium om de schildklierfunctie te ondersteunen. Maar waarom worden niet alle mineralen en sporenelementen toegevoegd die het lichaam écht nodig heeft? Het idee dat keukenzout gezond is, omdat er jodium in zit, is daarmee onvolledig.

Mijn keuze voor natuurzout

Vandaag heb ik mijn witte keukenzout weggegooid en Bretons grijs zeezout gekocht van het merk Le Saunier bij de Hanos. Dit zout is zongedroogd, niet gebleekt en bevat nog alle mineralen. Omdat de mineralen tijdens het koken kunnen verdwijnen, voeg ik het zout pas toe na de bereiding van het eten.

Om geraffineerd zout verder te vermijden, kun je kiezen om producten zoals chips, brood en vleeswaren te vervangen door gezondere alternatieven. Dit is geen grote uitdaging voor wie toch al bewuste keuzes maakt.

Iedereen moet zijn eigen conclusie trekken, maar ik heb de mijne al gemaakt. In onze voeding zitten te weinig vitaminen en mineralen door overproductie en vervuiling. Hoewel vitaminepillen een optie zijn, geef ik de voorkeur aan de natuurlijke weg. Met natuurzout krijgt mijn gezin een goede dosis mineralen binnen, zonder extra moeite of kosten. Zout koop je tenslotte toch.

Update: Voordelen van zeezout bij mineralentekort

Een interessante opmerking van een vriendin: artrose kan het gevolg zijn van een mineralentekort, waardoor het lichaam mineralen uit het skelet en gebit haalt. Dit zorgt voor vroegtijdige en onnodige veroudering. Natuurlijke zeezouten zoals sel gris uit Guerande bevatten een volledig mineralencomplex dat effectiever is dan glucosamine.

Vul een potje tot eenderde met grijs zeezout en vul het aan met water van goede kwaliteit. Schud goed totdat het water verzadigd is en er zoutkorrels op de bodem blijven liggen. Drink dagelijks één tot twee theelepels van dit zoutconcentraat gemengd in een glas water.

Weet wat je eet en neem niet zomaar aan wat er wordt gezegd. Zoek zelf uit hoe keukenzout wordt gemaakt en ontdek de waarde van natuurlijk zout.

9 reacties

  1. Dan begrijp ik deze campagne niet: https://www.youtube.com/watch?v=4tP_zgaQc34 Weet jij het antwoord: is zeezout is gezonder dan keukenzout? van het voedingscentrum (gesponsord door????)

  2. hieke lagerwerf schreef:

    Beste Heleen,

    Lees sinds ongeveer een half jaar je site. Geweldig veel informatie én genuanceerd. Sinds een paar maanden bak ik regelmatig (o.a. brownies, worteltaart en bananencake). Nooit eerder gebakken omdat de hoeveelheden boter en suiker in de reguliere bakpraktijk mij tegenstonden. Maar nu dus eindelijk een gezond alternatief.

    Ik heb wel een paar vragen:
    1. Wij eten geen brood meer, maar wel veel noten en zaden/pitten, ei, fruit en groenten. Is dat voldoende om tekorten op te vangen?
    2. Wat is de relatie schildklier/koolhydraatbeperkt eten? Las ergens iets in een bijzin, maar kan niet meer informatie vinden.
    3. Ikzelf ben huiverig voor zeezout. Met het droogproces wordt m.i. ook alle vuiligheid (en dan m.n. in de Middelllandse zee) ingedikt.

    Met vriendelijke groet,
    Hieke

  3. Dat witte zout had je makkelijk nog kunnen gebruiken voor een lekkere scrub, is het toch nog voor íets goed.

  4. Annemieke V. schreef:

    Ha Heleen,

    Heb inmiddels ook Himalaya en Keltische zeezout in huis.
    Daarnaast gebruik ik ook (nog) gewoon zeezout (= spierwit). Is ook dat ‘verkeerd’? Want dan gaat het gewoon de deur uit. Voordeel daarvan is namelijk dat het zo fijngemalen is en dat is soms fijn doseerbaar als ik bijv. een eiersalade maak ofzo. Keltisch zeezout is erg grof.

    Verder een ander vraagje: Herbamare van A. Vogel (http://www.avogel.nl/webwinkel/producten/herbamare_original.php) wat is jouw mening daarover? Ikzelf vind ‘m erg lekker, maar wellicht heeft ie wel een overload aan natrium ten koste van de kalium??

    Grtjs!
    Annemieke

    1. Hoi Annemieke,

      Ik zie dat herbamare inderdaad veel natriumchloride (natrium) bevat. Ik zou het dus niet dagelijks gebruiken. Maar over een eitje of over de sla is het erg lekker. Gebruik het gewoon niet om dagelijks je eten mee op smaak te brengen.

      Groetjes
      Heleen

  5. Himalaya zout is ook prima, dat heeft een iets roze kleur geloof ik? Het gaat er om dat het niet bewerkt is en dus pareltjes wit en puur natrium is. Daar zit m namelijk het probleem in.

    En ik begrijp je frustratie volkomen! Ik maak dan ook zelf vleeswaar van koud vlees en kip met wat kruiden. Heel simpel, net zo lekker en supergezond!

  6. Silent Lucidity schreef:

    Ik heb al een paar keer naar keltisch/bretons zeezout gekeken bij landwinkels en natuurwinkels maar ze hebben het niet. Wel ontzettend veel andere soorten trouwens. Wat ik wel veel tegenkom is himalya zout en waddenzout, maar dat is niet grijs.
    Ik kook overigens weinig met zout. Ik vind het wel ontzettend storend in de vleeswaren, net als alle andere toevoegingen zoals suiker die lijken te verdubbelen met de week. Ook de biologische slager kan me geen kipfilet zonder maltodextrine bieden…

  7. Anonymous schreef:

    Tsja, toch even reageren 🙂
    ‘k Heb nog nooit zout in aardappelen of groente gedaan, sterker nog, ik heb nooit begrepen waarom er zout door aardappelen of groente gedaan wordt. Belangrijk is wel dat zowel aardappelen als groente in minimaal water gekookt worden waardoor er véél minder smaak verloren gaat. Verder zijn er zóveel andere kruiden dat zout niet gemist wordt.
    Goed om weer eens na te denken over zout 🙂
    Groet, Teuni

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »