Noot & Dadel Repen

De komende tijd zal ik erg druk zijn met werk buitenshuis. En na een relatief rustige periode waarbij de nadruk vooral op het thuisfront lag, is deze afleiding zeer welkom! Om te zorgen dat ik mijn hoofd erbij kan houden, moet ik een voorraad suikervrije snacks hebben die zowel makkelijk te maken als erg lekker zijn.

De Noot-Dadel combinatie is niet nieuw. Sterker, het is de ‘go-to’ combinatie van veel gezond voedsel minnende mensen. Deze repen zijn een variatie daarop, met kinderen in het achterhoofd. Ze kunnen deze makkelijk vasthouden zonder kleverige vingertjes te krijgen, smaken lekker zoet en nootachtig en gaan perfect mee met een schoollunch. Ideaal dus om een flinke voorraad van te maken en in de koelkast klaar te hebben liggen.

Dit recept is echt ontzettend makkelijk om te maken. De enige tip die ik je wil geven, is dat je een stevige keukenmachine gebruikt of even leent. Dan ben je namelijk nog sneller klaar en bespaart het je een hoop frustratie als je hakmolen weer blijft hangen 😉

Noot & Dadel Repen
25 – 28 repen, afhankelijk van de grootte

250 gram amandelmeel, of rauwe amandelen om te malen
250 gram dadels, ontpit
50 gram zonnebloempitten
30 gram kokosrasp
Sesamzaad om in te rollen (de reepjes, niet jij)

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) en rooster de sesamzaadjes ongeveer 5 – 10 minuten, of tot ze beginnen te kleuren.
  2. Houd het sesamzaad apart.
  3. Doe vervolgens alle overige ingrediënten in een keukenmachine met messen en maal even goed door.
  4. Gebruik een beetje water om het vormen van een bal te bevorderen.
  5. Zodra er zich een bal heeft gevormd, maak je met natte handen even grote balletjes.
  6. Deze rol je iets uit tot er een reep vormt.
  7. De reep rol je in de sesamzaad en leg je in een bakje waar je ze in zal bewaren.
  8. Je kan de repen zo eten, maar door ze eerst een uurtje in de koelkast op te laten stijven, zijn ze wat beter te hanteren en is de textuur wat steviger. Dit heeft mijn voorkeur.
  9. Deze repen blijven wel een aantal weken goed als je ze in een luchtdichte doos in de koelkast bewaart. Je kan ze ook invriezen voor later gebruik.

Tip: Koop geen dadels waar glucose-fructosestroop aan toegevoegd is. Dit wil nog wel eens het geval zijn als je ze in een Turkse winkel haalt. Lees dus altijd het etiket. Ik koop mijn dadels hier.
Tip 2: Speel met specerijen om een unieke smaak te krijgen. Wat denk je van kaneel, gember of cacaopoeder?
Tip 3: Je kan de verschillende ingrediënten 1 op 1 vervangen als je bijvoorbeeld een noten/ kokosallergie hebt, of iets je smaak niet is.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »