De komende tijd zal ik erg druk zijn met werk buitenshuis. En na een relatief rustige periode waarbij de nadruk vooral op het thuisfront lag, is deze afleiding zeer welkom! Om te zorgen dat ik mijn hoofd erbij kan houden, moet ik een voorraad suikervrije snacks hebben die zowel makkelijk te maken als erg lekker zijn.
De Noot-Dadel combinatie is niet nieuw. Sterker, het is de ‘go-to’ combinatie van veel gezond voedsel minnende mensen. Deze repen zijn een variatie daarop, met kinderen in het achterhoofd. Ze kunnen deze makkelijk vasthouden zonder kleverige vingertjes te krijgen, smaken lekker zoet en nootachtig en gaan perfect mee met een schoollunch. Ideaal dus om een flinke voorraad van te maken en in de koelkast klaar te hebben liggen.
Dit recept is echt ontzettend makkelijk om te maken. De enige tip die ik je wil geven, is dat je een stevige keukenmachine gebruikt of even leent. Dan ben je namelijk nog sneller klaar en bespaart het je een hoop frustratie als je hakmolen weer blijft hangen 😉
Noot & Dadel Repen
25 – 28 repen, afhankelijk van de grootte
250 gram amandelmeel, of rauwe amandelen om te malen
250 gram dadels, ontpit
50 gram zonnebloempitten
30 gram kokosrasp
Sesamzaad om in te rollen (de reepjes, niet jij)
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) en rooster de sesamzaadjes ongeveer 5 – 10 minuten, of tot ze beginnen te kleuren.
- Houd het sesamzaad apart.
- Doe vervolgens alle overige ingrediënten in een keukenmachine met messen en maal even goed door.
- Gebruik een beetje water om het vormen van een bal te bevorderen.
- Zodra er zich een bal heeft gevormd, maak je met natte handen even grote balletjes.
- Deze rol je iets uit tot er een reep vormt.
- De reep rol je in de sesamzaad en leg je in een bakje waar je ze in zal bewaren.
- Je kan de repen zo eten, maar door ze eerst een uurtje in de koelkast op te laten stijven, zijn ze wat beter te hanteren en is de textuur wat steviger. Dit heeft mijn voorkeur.
- Deze repen blijven wel een aantal weken goed als je ze in een luchtdichte doos in de koelkast bewaart. Je kan ze ook invriezen voor later gebruik.
Tip: Koop geen dadels waar glucose-fructosestroop aan toegevoegd is. Dit wil nog wel eens het geval zijn als je ze in een Turkse winkel haalt. Lees dus altijd het etiket. Ik koop mijn dadels hier.
Tip 2: Speel met specerijen om een unieke smaak te krijgen. Wat denk je van kaneel, gember of cacaopoeder?
Tip 3: Je kan de verschillende ingrediënten 1 op 1 vervangen als je bijvoorbeeld een noten/ kokosallergie hebt, of iets je smaak niet is.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Malou zegt
Bij mij bleven ze iets te nat, dus ik deed ze even in de diepvries om op te stijven. Heel erg lekker!
Het geeft wel! zegt
Oehh net terug uit Marokko met een grote zak vol verse dadels, dus dit komt als geroepen. Bedankt voor het recept!
monique zegt
Ze zijn heerlijk!
Maar ik vind ze nog wel erg zoet! Als je geen tot weinig suiker eet, lijkt het wel een suikerbommetje!
Ik ben sinds begin dit jaar begonnen met minder tot geen koolhydraten en suiker te eten en het bevalt me erg goed!
IIk vind het wel af en toe lastig om creatief te zijn met avondeten zonder aardappel, pasta, rijst en brood,maar ik ga stug door!
Bedankt voor al je tips!
Anonymous zegt
Heeft er iemand misschien vergelijkbare handige on-the-go repen voor als je de dadels liever links laat liggen (ivm hormonen & te hoge bloedsuikerschommelingen)?
Hoewel zeer lekker en handig, kom ik toch altijd weer uit op dadel/noten-repen en noten/honing-repen..
N8w8 zegt
Ik heb ze vandaag ook gemaakt, even gauw tussendoor! O wat zijn ze lekker! Ik kan het ook niet bij eentje houden hoor! Probeer het echt als tractatie te zien. Maar aangezien ik mezelf graag verwen.. Ach nog eentje ???
N8w8 zegt
En! Mijn dochter dacht dat ik dit gekocht had, zo mooi vindt ze t eruit zien. Maar ( gelukkig?) vindt ze t niet erg lekker.
Ga de bananencake ook maar weer eens maken!
Von zegt
Vandaag gemaakt en zijn goed gelukt al zeg ik het zelf 🙂
Dank je voor dit heerlijke, simpele recept!
Irma zegt
Dat denk ik ook Lot! Als je het dan niet meer kunt houden omdat je voor je gevoel iets zoets móet, dan is een dadel alleen al zoet genoeg. Zulke lekkere zoete snacks maken de verleiding alleen nóg maar groter, tenminste, zo werkt dat bij wel 😉
Anonymous zegt
Volgens mij is het ook niet de bedoeling om er meerdere op een dag op te eten 🙂
Ze waren toch niet voor niets weken houdbaar in de koelkast.
Lekker 1 per dag bij een kopje thee!
En er dan echt van genieten.
Als de mens zich alles ontzegt wordt de aantrekkingskracht juist groter.
groet, Sabine
Lot zegt
Ik heb totaal niet het gevoel dat ik me iets ontzeg Sabine als ik geen zoet eet. Soms een klein stukje donkere chocolade en daar geniet ik dan ook van. Maar als ik dergelijke repen wel maak kost het me heel veel moeite het bij een te houden, en daar voel ik me niet prettig bij.
Anonymous zegt
Bij mij zien ze er heel anders uit dan op de voorbeeld foto, maar ze zijn superlekker!!!
Julie Hapjesprincess zegt
Deze repen lijk me heerlijk !!! ik ben maandag gestart met een detox #cutthecrap en deze lijken me een ideaal tussendoortje! Ik moet mezelf dringend eens opnieuw resetten om minder suiker te gaan eten. Een maandje clean eten en vooral de geraffineerde suikers laten, zal me goed doen. Ik hoop echt dat het me deze lukt, want ik heb het al vaak geprobeerd, maar telkens misluk ik in het weekend. Deze keer praat en blog ik over mijn uitdaging en ik voel me sterker in mijn schoenen staan.
Lot zegt
Eigenlijk ben ik nog steeds van mening dat je met dit soort lekkere zoete snacks je zoetbehoefte in stand houdt.
Nicky zegt
Ziet er heerlijk uit! Ik ga ze deze week nog maken om mee naar school te nemen!
marijksels zegt
ohw jummie..dat klinkt wel heel lekker!!!
Monique zegt
Lijkt me lekker. Maar als ik het goed begrijp gaat de oven alleen maar aan om de sesamzaadjes te roosteren. Dat kan ik toch ook even in een pan doen?
Anonymous zegt
Heerlijk, ik maak ze nu met noten (ongebrande ongezouten mix van de lidl), dadels en abrikozen. FF flink malen en van de bal repen maken (ik duw in bakblik en snijd ze dan). Sesam is een goed idee! En waarom koop je bij gezonde noten en niet bij gekruid.com? Dat is veel goedkoper of kijk ik verkeerd? Gekruid.com heb ik inmiddels (dankzij jouw tip) goede ervaringen. Alleen die medjool dadels zijn zo lekker dat ik ze nu even niet meer haal…te verleidelijk haha
Anonymous zegt
Is mijn ervaring ook.
Goede produkten.
groet, Sabine
Corien zegt
O heerlijk weer!
Ga ik zo snel mogelijk maken.
Heb alleen een vraag: ik heb diabetes en is het dus belangrijk om te weten hoeveel koolhydraten iets bevat. Ik geniet enorm van je heerlijke gezonde recepten alleen is het “gokken” hoeveel koolhydraten er in zitten. Probeer dat uit te rekenen door alle ingrediënten bij elkaar op te tellen en te delen door het aantal gram wat ik ervan eet of per aantal.
Dat doe ik dan toch goed?
Of heb je een ander idee Heleen?
Bedankt voor al je lekkers!
Lot zegt
Dat is de enige manier om het te weten te komen Corien
Anonymous zegt
Hihi, waarom mag ik niet in de sesam rollen? Dit recept ga ik opslaan en binnenkort uitproberen!
Heleen Quantrill zegt
Hahahahahahahahaha Nou vooruit dan maar, omdat jij het bent 😉
Anonymous zegt
ik wil ook rollen 😉
Ziggy
zijeetook zegt
Ziet er lekker uit.
Annemieke V. zegt
Ooh! Dit ziet er lekker uit! Die ga ik zsm maken!
Gisteren weer met goede moed begonnen en weer klaar voor de start (na een beetje klad in het alles…). Ik ga er weer voor!!
Annemieke V. zegt
This comment has been removed by the author.
Lot zegt
Het zijn allemaal heerlijke recepten, maaaaar daar eet ik dan altijd te veel van omdat het zo lekker is.
Hebben jullie dat nooit?
Als ik onderweg ben neem ik mijn dukanpannekoeken mee: 2-3 eieren met wat vocht en 2 eetl. haverzemelen goed kloppen en pannekoeken van bakken, vooral niet te snel willen bakken, duurt wel 8-10 min. voor er een klaar is.
Ik maak ze hartig door plakjes ger. kaas, ham of ontbijtspek mee te bakken, en een zoete versie met heel klein beetje zoetstoef erover gestrooid. Oprollen, in stukken snijden en in alfolie inpakken, keukenpapiertje erbij en klaar.
annie laumen zegt
Weer zo’n goed recept voor in de lunchdoos of gewoon als tussendoortje
Die ga ik in het weekend maken
Thks Heleen
Grt Annie
Annemieke V. zegt
Mmm… een goed idee! Ga ik ook eens uitproberen!