Noot & Dadel Repen

Noot & Dadel Repen

De komende tijd zal ik erg druk zijn met werk buitenshuis. En na een relatief rustige periode waarbij de nadruk vooral op het thuisfront lag, is deze afleiding zeer welkom! Om te zorgen dat ik mijn hoofd erbij kan houden, moet ik een voorraad suikervrije snacks hebben die zowel makkelijk te maken als erg lekker zijn.

De Noot-Dadel combinatie is niet nieuw. Sterker, het is de ‘go-to’ combinatie van veel gezond voedsel minnende mensen. Deze repen zijn een variatie daarop, met kinderen in het achterhoofd. Ze kunnen deze makkelijk vasthouden zonder kleverige vingertjes te krijgen, smaken lekker zoet en nootachtig en gaan perfect mee met een schoollunch. Ideaal dus om een flinke voorraad van te maken en in de koelkast klaar te hebben liggen.

Dit recept is echt ontzettend makkelijk om te maken. De enige tip die ik je wil geven, is dat je een stevige keukenmachine gebruikt of even leent. Dan ben je namelijk nog sneller klaar en bespaart het je een hoop frustratie als je hakmolen weer blijft hangen 😉

Noot & Dadel Repen
25 – 28 repen, afhankelijk van de grootte

250 gram amandelmeel, of rauwe amandelen om te malen
250 gram dadels, ontpit
50 gram zonnebloempitten
30 gram kokosrasp
Sesamzaad om in te rollen (de reepjes, niet jij)

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) en rooster de sesamzaadjes ongeveer 5 – 10 minuten, of tot ze beginnen te kleuren.
  2. Houd het sesamzaad apart.
  3. Doe vervolgens alle overige ingrediënten in een keukenmachine met messen en maal even goed door.
  4. Gebruik een beetje water om het vormen van een bal te bevorderen.
  5. Zodra er zich een bal heeft gevormd, maak je met natte handen even grote balletjes.
  6. Deze rol je iets uit tot er een reep vormt.
  7. De reep rol je in de sesamzaad en leg je in een bakje waar je ze in zal bewaren.
  8. Je kan de repen zo eten, maar door ze eerst een uurtje in de koelkast op te laten stijven, zijn ze wat beter te hanteren en is de textuur wat steviger. Dit heeft mijn voorkeur.
  9. Deze repen blijven wel een aantal weken goed als je ze in een luchtdichte doos in de koelkast bewaart. Je kan ze ook invriezen voor later gebruik.

Tip: Koop geen dadels waar glucose-fructosestroop aan toegevoegd is. Dit wil nog wel eens het geval zijn als je ze in een Turkse winkel haalt. Lees dus altijd het etiket. Ik koop mijn dadels hier.
Tip 2: Speel met specerijen om een unieke smaak te krijgen. Wat denk je van kaneel, gember of cacaopoeder?
Tip 3: Je kan de verschillende ingrediënten 1 op 1 vervangen als je bijvoorbeeld een noten/ kokosallergie hebt, of iets je smaak niet is.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

30 reacties

  1. Bij mij bleven ze iets te nat, dus ik deed ze even in de diepvries om op te stijven. Heel erg lekker!

  2. Het geeft wel! schreef:

    Oehh net terug uit Marokko met een grote zak vol verse dadels, dus dit komt als geroepen. Bedankt voor het recept!

  3. monique schreef:

    Ze zijn heerlijk!
    Maar ik vind ze nog wel erg zoet! Als je geen tot weinig suiker eet, lijkt het wel een suikerbommetje!
    Ik ben sinds begin dit jaar begonnen met minder tot geen koolhydraten en suiker te eten en het bevalt me erg goed!
    IIk vind het wel af en toe lastig om creatief te zijn met avondeten zonder aardappel, pasta, rijst en brood,maar ik ga stug door!
    Bedankt voor al je tips!

  4. Anonymous schreef:

    Heeft er iemand misschien vergelijkbare handige on-the-go repen voor als je de dadels liever links laat liggen (ivm hormonen & te hoge bloedsuikerschommelingen)?

    Hoewel zeer lekker en handig, kom ik toch altijd weer uit op dadel/noten-repen en noten/honing-repen..

  5. Ik heb ze vandaag ook gemaakt, even gauw tussendoor! O wat zijn ze lekker! Ik kan het ook niet bij eentje houden hoor! Probeer het echt als tractatie te zien. Maar aangezien ik mezelf graag verwen.. Ach nog eentje ???

    1. En! Mijn dochter dacht dat ik dit gekocht had, zo mooi vindt ze t eruit zien. Maar ( gelukkig?) vindt ze t niet erg lekker.
      Ga de bananencake ook maar weer eens maken!

  6. Vandaag gemaakt en zijn goed gelukt al zeg ik het zelf 🙂
    Dank je voor dit heerlijke, simpele recept!

  7. Dat denk ik ook Lot! Als je het dan niet meer kunt houden omdat je voor je gevoel iets zoets móet, dan is een dadel alleen al zoet genoeg. Zulke lekkere zoete snacks maken de verleiding alleen nóg maar groter, tenminste, zo werkt dat bij wel 😉

    1. Anonymous schreef:

      Volgens mij is het ook niet de bedoeling om er meerdere op een dag op te eten 🙂
      Ze waren toch niet voor niets weken houdbaar in de koelkast.
      Lekker 1 per dag bij een kopje thee!
      En er dan echt van genieten.
      Als de mens zich alles ontzegt wordt de aantrekkingskracht juist groter.
      groet, Sabine

    2. Ik heb totaal niet het gevoel dat ik me iets ontzeg Sabine als ik geen zoet eet. Soms een klein stukje donkere chocolade en daar geniet ik dan ook van. Maar als ik dergelijke repen wel maak kost het me heel veel moeite het bij een te houden, en daar voel ik me niet prettig bij.

  8. Anonymous schreef:

    Bij mij zien ze er heel anders uit dan op de voorbeeld foto, maar ze zijn superlekker!!!

  9. Deze repen lijk me heerlijk !!! ik ben maandag gestart met een detox #cutthecrap en deze lijken me een ideaal tussendoortje! Ik moet mezelf dringend eens opnieuw resetten om minder suiker te gaan eten. Een maandje clean eten en vooral de geraffineerde suikers laten, zal me goed doen. Ik hoop echt dat het me deze lukt, want ik heb het al vaak geprobeerd, maar telkens misluk ik in het weekend. Deze keer praat en blog ik over mijn uitdaging en ik voel me sterker in mijn schoenen staan.

  10. Eigenlijk ben ik nog steeds van mening dat je met dit soort lekkere zoete snacks je zoetbehoefte in stand houdt.

  11. Ziet er heerlijk uit! Ik ga ze deze week nog maken om mee naar school te nemen!

  12. Lijkt me lekker. Maar als ik het goed begrijp gaat de oven alleen maar aan om de sesamzaadjes te roosteren. Dat kan ik toch ook even in een pan doen?

  13. Anonymous schreef:

    Heerlijk, ik maak ze nu met noten (ongebrande ongezouten mix van de lidl), dadels en abrikozen. FF flink malen en van de bal repen maken (ik duw in bakblik en snijd ze dan). Sesam is een goed idee! En waarom koop je bij gezonde noten en niet bij gekruid.com? Dat is veel goedkoper of kijk ik verkeerd? Gekruid.com heb ik inmiddels (dankzij jouw tip) goede ervaringen. Alleen die medjool dadels zijn zo lekker dat ik ze nu even niet meer haal…te verleidelijk haha

    1. Anonymous schreef:

      Is mijn ervaring ook.
      Goede produkten.
      groet, Sabine

  14. Corien schreef:

    O heerlijk weer!
    Ga ik zo snel mogelijk maken.
    Heb alleen een vraag: ik heb diabetes en is het dus belangrijk om te weten hoeveel koolhydraten iets bevat. Ik geniet enorm van je heerlijke gezonde recepten alleen is het “gokken” hoeveel koolhydraten er in zitten. Probeer dat uit te rekenen door alle ingrediënten bij elkaar op te tellen en te delen door het aantal gram wat ik ervan eet of per aantal.
    Dat doe ik dan toch goed?
    Of heb je een ander idee Heleen?
    Bedankt voor al je lekkers!

    1. Dat is de enige manier om het te weten te komen Corien

  15. Anonymous schreef:

    Hihi, waarom mag ik niet in de sesam rollen? Dit recept ga ik opslaan en binnenkort uitproberen!

  16. Ooh! Dit ziet er lekker uit! Die ga ik zsm maken!

    Gisteren weer met goede moed begonnen en weer klaar voor de start (na een beetje klad in het alles…). Ik ga er weer voor!!

  17. Het zijn allemaal heerlijke recepten, maaaaar daar eet ik dan altijd te veel van omdat het zo lekker is.
    Hebben jullie dat nooit?
    Als ik onderweg ben neem ik mijn dukanpannekoeken mee: 2-3 eieren met wat vocht en 2 eetl. haverzemelen goed kloppen en pannekoeken van bakken, vooral niet te snel willen bakken, duurt wel 8-10 min. voor er een klaar is.
    Ik maak ze hartig door plakjes ger. kaas, ham of ontbijtspek mee te bakken, en een zoete versie met heel klein beetje zoetstoef erover gestrooid. Oprollen, in stukken snijden en in alfolie inpakken, keukenpapiertje erbij en klaar.

    1. annie laumen schreef:

      Weer zo’n goed recept voor in de lunchdoos of gewoon als tussendoortje
      Die ga ik in het weekend maken
      Thks Heleen
      Grt Annie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »