Oliebollen Glutenvrij en Lactosevrij

Oliebollen Glutenvrij en Lactosevrij

Bijna elk jaar word ik gevraagd om een recept voor oliebollen zonder graan en liefst ook zonder zo’n kant en klaar mix waar je ook niet blij van wordt. Nou vind ik het best moeilijk om met een fatsoenlijk recept voor oliebollen te komen, want wat men eigenlijk wil is de structuur en smaak (min of meer) van oliebollen zodat je die ook aan je gezin en vrienden voor kan zetten. Ik ben de keuken ingedoken en ik ben zeer tevreden over het resultaat, al zeg ik het zelf!

Deze oliebollen zijn niet heel erg groot, maar ze vullen erg goed, dus met twee of drie zit je eigenlijk al vol. Ook vond ik het formaat erg goed te doen, omdat ze als ze groter zijn makkelijk uit elkaar vallen.

Ik plaats dit artikel nu al, omdat de ingrediënten wat ongewoon zijn. Op deze manier heb je tijd om de spullen te bestellen of op te zoeken en eventueel al een experiment rondje te doen. Ik zou de ingrediënten niet vervangen, omdat het samenspel van de eieren, kokosmeel en de glutenvrij meel erg goed werkt. Als je hier iets in zou vervangen, wordt het resultaat echt heel anders. Maak het dus eerst volgens het recept en als je wat zou willen veranderen, doe dat dan op basis van je eerdere ervaring.

Maar eerst iets over havermeel. Dit is het eerste recept hier op de blog waar ik gebruik maak van havermeel. Het is licht verteerbaar en heeft een lichte, nootachtige smaak. Het resultaat van bakken met havermeel is luchtig en toch samenhangend. Perfect voor pannenkoeken en wafels.

Sinds ik begin deze week een pot havermeel besteld heb, gebruik ik het regelmatig. Ik gebruik vaak amandelmeel of kokosmeel, maar de smaak en textuur gaan me wat tegenstaan. Havermeel biedt nieuwe perspectieven op het glutenvrij bakfront en heeft tot nu toe niet teleurgesteld. Ik ga zeker meer recepten ontwikkelen met havermeel, dus mijn tip voor jullie: schaf gauw een pot aan en doe mee!

Oliebollen Glutenvrij en Lactosevrij

24 stuks

Om te frituren:
Ontgeurde kokosolie

Voor de oliebollen:
100 gram rijstmeel
100 gram havermeel
1 tl bicarbonaat
¼ tl zeezout
25 gram oerzoet/ palmsuiker
4 eieren
50 ml appelcider azijn

Verhit de kokosolie in een kleine braadpan of in de frituurpan tot 175 graden. Als je de temperatuur niet kan meten, kun je het testen door een klein beetje beslag in de olie te laten lopen. Als het bubbelt en boven drijft, is de olie heet genoeg.

  1. Neem een blender en doe hier eerst de natte ingrediënten in.
  2. Maal kort.
  3. Voeg nu het zout, de bicarbonaat en suiker toe en maal nog even kort.
  4. Voeg nu de rijstmeel en havermeel toe en maal net zo lang totdat er geen klontjes meer zijn.
  5. Je kan dit ook met de hand doen, maar ik vind dit de eenvoudigste manier om er zeker van te zijn dat er geen klontjes meer in het beslag zitten.
  6. Laat het beslag zo’n 10 minuten staan om iets dikker te worden.
  7. Als de olie heet is, neem je een ijslepel die je in kan knijpen (ik kocht er eentje bij de Xenos) en schep die halfvol.
  8. Laat dit in de olie lopen.
  9. Herhaal zo vaak tot er genoeg oliebollen in de olie zitten en je ze eenvoudig om kan wippen.
  10. Gebruik een schuimspaan om ze om te draaien als de bovenkant droog is.
  11. Schep de oliebollen er uit en laat uitlekken op een stukje keukenpapier.
  12. Herhaal stap 7 t/m 11 totdat het beslag op is.
  13. Serveer met een snufje kaneel en wat oerzoet.
Variatie: je kan hier krenten of rozijnen of stukjes zure appel aan toevoegen.

Tip: Als je een elektrisch koffiemolentje hebt, kun je die gebruiken om je favoriete, onbewerkte suiker, fijn te malen zodat het poedersuiker is.

Geniet ervan!Update 31-12-2013: Na opmerkingen van lezers en wat experimenteren aan mijn kant, heb ik het recept iets aangepast en de hoeveelheid natte ingrediënten bijgeschaafd. Dit geeft een luchtiger eindresultaat en de oliebollen zijn hierdoor minder compact. Iedereen die van zich heeft laten horen: bedankt!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

23 reacties

  1. Ingrid schreef:

    Bedankt voor dit recept! Ik krijg bezoek uit Duitsland, dat dol is op oliebollen. Ik krijg zelf heftige maagpijn van oliebollen uit de kraam, en heb ze al jaren niet gegeten. Ik eet lactose-, suiker, soja-, en tarwevrij. Heb veel zin, dit recept deze week uit te gaan proberen! Ik ben altijd zo blij met moedige mensen zoals jij, die met dit soort recepten gaan experimenteren. Zodat wij er dan weer ons voordeel mee kunnen doen. Alle goeds voor het nieuwe jaar alvast.

  2. Natasja Pruimboom schreef:

    Hier ook een dikke brij, mist er een ingredient Heleen?

    gr natasja

  3. Anonymous schreef:

    Het is me gelukt! Ik heb er 6 el rijstemelk bij gedaan. Het blijft al mel al een stijf beslag, maar dat is prima! Mijn dochter vindt ze zaaaaaalig!! Ik heb er wat Inulinepoeder, palmsuiker en kaneel over gestrooid! Happy new Year!!

  4. Anonymous schreef:

    Top recept!! Kan je deze ook in de oven maken??

  5. Anonymous schreef:

    Volgens mij ontbreekt er een nat bestanddeel in dit recept. Als ik alles in de blender doe op de volgorde zoals hierboven beschreven dan is het écht droog en korrelig. Kan me niet voorstellen dat er alleen maar 2 eieren en een el appelcider door moet. Help?!?! Ik ben het beslag nu aan het maken wil snel antwoord;))

  6. Anonymous schreef:

    Bedankt voor het recept. Wil ze graag dit weekend al proberen. Gebruik je volkoren rijstmeel? Of moet ik die zeven? Bij ons was nl. niet anders te krijgen.

  7. carola schreef:

    Hallo Heleen,

    Geweldig dit recept. Ik ben helemaal weg van oliebollen en ben dus blij dat ik ze nu toch kan maken. Kijk er al naar uit. Zou je misschien ook andere olie kunnen gebruiken ipv kokosolie? Je hebt zo wel veel nodig om alleen oliebollen te bakken. groetjes Carola

  8. Hallo allemaal, vorig jaar heb ik oliebollen gebakken van speltbloem, niet gluten vrij maar beter dan tarwebloem en nog beter dan de kant-en-klaar mixen. Er ging wel gist in omdat ik anders niet zo goed wist hoe het zou moeten rijzen. Eventueel met yoghurt zoals Heleen adviseerde of met bicarbonaat/azijn, ik heb de gok niet genomen en voor gist gekozen. Ik heb ze gebakken in de kokosolie en gevuld met appel krenten en rozijnen. Ze waren heerlijk, zelfs mijn kritische zoon bleef er van eten. Ik vorig jaar dus 2x gebakken ;-). Groetjes, Adrielle

  9. Heleen, wederom grote dank voor je experimenteel gekokkerel, ik vind het echt geweldig wat je doet! Ik heb ooit een grote hoeveelheid beslag verknald omdat ik er amandelmeel in gebruikt had, wist ik (toen) veel dat dat zo snel verbrandt, zó zonde! Dus ik ben je zeer dankbaar voor dit recept. ;o)

  10. Anonymous schreef:

    Hi Leuntje, in de oertijd waren er nog geen oliebollen!! Het is toch 90% paleo en 10% niet!!!?? Geniet van die 10%!!!

  11. Leuntje schreef:

    Hallo, ik dacht dat ‘paleo’ zonder granen was, dus waarom rijst en haver? En hoe oer is bicarbonaat? Dank alvast voor het delen van je visie!

    1. Deze oliebollen zijn niet Paleo en dat heb ik ook nooit beweerd. Ik heb ze glutenvrij en lactosevrij gemaakt. Paleo is dat ook, maar glutenvrij en lactosevrij betekent niet per definitie Paleo 😉

      Daar komt bij dat ik zelf niet Paleo ben, maar wel Paleo en vegan en Weston Price recepten gebruik. Zie mij dus asjeblieft niet als een 100% Paleo (of wat dan ook) aanhanger, want daar is zeker geen sprake van. Ik vaar mijn eigen koers! 😉

      Groeten
      Heleen

    2. Er staat in de recept titel dat het Paleo Oliebollen zijn, misschien daar de verwarring?

      Ik voel me nog niet dapper genoeg om te gaan frituren in een pan die geen firtuurpan is 🙂 Maar het recept klinkt super!

    3. Anonymous schreef:

      Hé Anna, ik bak al jaren oliebollen in een soeppan. Gewoon met 5 of 6 tegelijkertijd. Gaat prima hoor!
      Een frituurpan doet hetzelfde alleen heb je daar een thermostaat op. Die zijn ook in een kookwinkel te koop, maar je kunt het ook gewoon zien door idd een klein beetje deeg erin te doen en zien of het echt gaat frituren of niets doet.

      Dit jaar ga ik voor het eerst ‘gezonde oliebollen’ proberen. Ben heel blij met dit recept. Dit weekend al testen, want het zou jammer zijn als we oudjaarsdag ontdekken dat dit mislukt ;).

  12. Even een vraagje ….ik heb zins kort rijstolie gekocht hoe denk jij hier over??? Op het internet zijn ze heel positief om er ook in te bakken !! Groetjes karin

  13. Anonymous schreef:

    Maar heb jij nog een goed recept voor oliebollen die wel gluten mogen bevatten. Ik keek gisteren op een pak kant en klare oliebollen mix en dacht: oeps, dat doen we dus niet meer. Manlief wil aan de bak en het liefst uit een pak, ik niet, vandaar mijn vraag.
    Ingrid

  14. Als je echt een glutenvrij dieet volgt dan moet je wel gecertificeerd glutenvrij havermeel hebben. Gewone havermout is altijd besmet met gluten (verbouwd op dezelfde grond, geoogst met zelfde machines, verwerkt en verpakt in dezelfde ruimte).
    Toen ik nog gluten at, maakte ik koekjes met havermeel door havermout in een keukenmachine fijn te malen. Dat ging prima. Weet niet of dat bij deze oliebollen ook gaat want in olie vallen dingen makkelijker uit elkaar dan wanneer het op de bakplaat ligt.

    1. Hoi Yelena,

      Bedankt voor je aanvulling. Ik denk dat het inderdaad belangrijk is om altijd kritisch te zijn, zeker als je echt geen gluten kunt tolereren (of welk ander voedingsmiddel dan ook).

      Dit havermeel werkt erg goed. Zoals je ziet krijg je hier mooie ronde balletjes van. Ik denk dat de truc ook is om de balletjes niet te groot te maken en niet te heet te frituren. Op die manier worden ze mooi gaar.

      Groetjes
      Heleen

    2. Anonymous schreef:

      Ziet er lekker uit, Heleen! Ik zal de eieren moeten vervangen; kies ik dan voor banaan of liever een combi van chiazaad en lijnzaad?
      Christa

    3. Anonymous schreef:

      Dat zou ik ook graag weten. Mijn dochter mag nl. geen eiwit (en nog veel meer). Of mag ik enkel het geel van ei gebruiken ? Zou dit ook lukken ? Zou leuk zijn om haar dit aan te bieden tijdens de feestdagen.

  15. Ik heb wel eens gewone havermout in de blender tot meel gemalen, werkte prima voor koekjes. Is er een wezenlijk verschil met gekocht havermeel?

    1. Hey Lot,

      Ik vind dit havermeel erg fijn en daarom erg prettig om mee te werken. Ik heb zelf nooit havermeel gemaakt, maar wel amandelmeel en walnotenmeel en ik kreeg het nooit zo fijn als wanneer ik het in de winkel kocht. Of het dus hetzelfde zal zijn met haver, zou ik niet kunnen zeggen. Maar in dit geval zou ik het niet willen riskeren. Yelena geeft hieronder ook al aan dat ze snel uit elkaar vallen, mogelijk dat dat een verschil zou kunnen zijn ten opzichte van gekocht havermeel.

      Als je het uit zou willen proberen, maak dan wat pannenkoeken of iets dergelijks voordat je hiermee aan de slag gaat. Dit recept is toch bewerkelijker en het zou zonde zijn (ook van de olie) als het uit elkaar valt.

      Groetjes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »