Goedemorgen allemaal!
Hoe voelen jullie je vanmorgen? Helemaal klaar voor de start? Of toch nog wat afwachtend? Om te beginnen wil ik een aantal richtlijnen met jullie delen waar wij ons als gezin de komende 100 dagen aan gaan houden. Ik ben van mening dat deze ‘regels’ mij zullen helpen om gefocust te blijven op het eigenlijke doel namelijk terug naar echt gezond en voedzaam eten, maar ook bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is om onbewerkt te eten in een tijd en samenleving waarin bewerkt en gefabriceerd ‘voedsel’ een vaste plek in ons dagelijks eetpatroon ingenomen heeft.
De gevolgen van zo’n eetpatroon zien we overal om ons heen en ik kies er voor om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor mijn gezondheid en die van mijn gezin. Geen EU vordering die me daar vanaf kan houden! 😉
Daarom dus deze richtlijnen.
Wat kun je wel eten?
- Voedingsmiddelen die een product van moeder natuur zijn in plaats van een product uit de fabriek.
- Groenten en fruit. En ik wil jullie uitdagen om meer groenten en fruit te kopen bij een lokale boer.
- Boter, kaas en eieren. Volle, zure melkproducten, rauwmelkse kaas, boter en biologische eieren zijn erg voedzaam en erg lekker. Als het kan, drink rauwe melk van biologische koeien. Als je geen koemelk kan verdragen maak dan je eigen amandelmelk of kokosmelk en voorkom zo een bewerkt melkproduct als sojamelk of rijstemelk. Dat laatste kun je overigens ook heel eenvoudig zelf maken!
- Volle, liefst biologische granen. Door zelf je graangerechten te maken op basis van sterk graan als spelt, vermijd je wederom het fabrieksbrood. Of steun je lokale boer als die je duidelijkheid kan geven over hoe het brood gemaakt wordt.
- Vis. Vis bevat belangrijke Omega-3 vetzuren en mineralen als zink die belangrijk zijn voor een heleboel functies binnen het lichaam. Kies het liefst voor wilde vis (bekijk de vriesafdeling van je supermarkt eens grondig) of koop bij de visboer.
- Gezond vlees en gevogelte. Kiloknallers is geen gezond vlees. Hoe heeft het dier geleefd, hoe ging de boer om met zijn dieren, heeft het vlees nog verdere bewerkingen ondergaan? Kijk uit naar aanbiedingen en sla dan in. Of zoek op het internet naar boeren die het vlees van hun eigen dieren aan huis verkopen. Misschien kun je samen doen met een aantal andere gezinnen om het zo betaalbaar te maken. Tip: Wild is in essentie biologisch, maar zonder keurmerk en dus heel redelijk geprijsd. Vraag ernaar bij de poelier of slager.
- Dranken zijn beperkt tot water, thee, koffie, melk (in de breedste zin van het woord), vers en zelf geperst groente- en fruitsap en af en toe een goed glas wijn. Kefir en komboucha zijn uiteraard ook toegestaan en kunnen als alternatief voor frisdrank en wijn dienen. Diksap met mate.
- Snacks als gedroogd fruit, noten en zaden.
- Natuurlijke zoetmiddelen als koud geslingerde honing, ahornsiroop, sucanat (oerzoet), kokosbloesemsuiker en stevia. Uiteraard is fruit als zoetmiddel altijd goed.
- En bekijk mijn Receptenpagina voor meer inspiratie voor de verschillende eetmomenten gedurende de dag.
Wat mag je niet eten?
- Geraffineerde voedingsmiddelen als witmeel, witte pasta en witte rijst. Wanneer je deze voedingsmiddelen op tafel wil zetten, kies dan altijd voor de volkoren optie.
- Geraffineerde en fabrieksmatig geproduceerde zoetmiddelen als reguliere suiker, reguliere rietsuiker, glucose-fructosestroop of kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en acesulfaam-k.
- Gefrituurde producten of producten bedoelt voor de frituur. Maak je eigen patat en frituur in ossewit of kokosolie.
- Fast Food in de breedste zin van het woord. Gemaksvoedsel uit de supermarkt valt daar ook onder.
- E-nummers voor zover schadelijk. Informeer jezelf hier goed over en bewaar een lijstje in je portemonnee.
Als je graag zou willen weten of een specifiek product toegestaan is of niet, laat dan een bericht hieronder achter.
Hoe pak je het aan?
- Lees de etiketten. Schaf desnoods een brilletje aan om de lettertjes te vergroten. Bevat een product meer dan vijf ingrediënten, inclusief E-nummers, vermijden. Lees uiteraard wel wí¡t de ingrediënten zijn. Ook is de volgorde waarin de ingrediënten genoemd worden belangrijk. De eerste ingrediënten hebben het grootste aandeel in het product.
- Eet meer volwaardig voedsel. Onbewerkt voedsel heeft als bijkomend voordeel dat je er sneller vol van zit. Plus je lichaam kan er wat mee, dus je hoeft je inname daarvan niet te beperken. Ga je dus te buiten aan groenten en fruit, eieren, boter, vis, noten en zaden. Maak je geen zorgen over de calorieën.
- Eet minder brood. Eet meer groenten, soep, salade, amandelmeelbaksels of dikke smoothies. Deze vullen meer dan brood. Als je toch brood wilt/ moet eten combineer het dan met gezond beleg om zo de voedingswaarde te verhogen.
- Bestel niet meer van het kindermenu. Normaal gesproken bevat het kindermenu erg veel patat (gefrituurd in ‘plantaardige olie’), frikadellen, kroketten, knakworstjes en andere ongezonde opties. Laat je kleine kinderen kiezen van het voorgerecht menu en als je vriendelijk vraagt, mogen je iets grotere kinderen vaak een volwassen portie delen.
- Bezoek lokale boerderijwinkels en markten. Het is niet alleen erg leuk om bij de boer of op de markt te kopen, het is vaak goedkoper, je steunt de lokale economie op die manier en je komt erachter waar je boodschappen vandaan komen. Zeker als je dierlijke producten bij de boer koopt, heb je grotere kans om erachter te komen hoe de dieren geleefd hebben en wat de instelling van de boer was.
- Als je ‘junk food’ wil eten, maak het dan zelf. Door zelf steeds de aardappels te schillen, snijden en te bakken en door zelf de pizzabodem en een saus te maken, zul je het minder vaak doen. Maar als je dit goed aanpakt, zul je merken dat zelfs deze opties gezonder en lekkerder zijn dan de door de fabriek getrokken tegenhangers! Hetzelfde geldt ook voor de zoete dingen. Door zelf taart te bakken, cupcakes en desserts te maken, houd je controle over wat er in gaat en zul je er meer van genieten. Niemand heeft tijd om dit elke dag te doen en zo worden deze voedingsmiddelen weer waar ze eigenlijk voor bedoelt zijn: een traktatie!
Dit lijkt zo heel wat, maar ik denk dat het belangrijk is om te benoemen wat nou eigenlijk onbewerkt eten inhoudt. Zo weet je waar je aan toe bent en waar de grens ligt. Ook als je een keer uit de band springt, want dat zal vast een keer gebeuren. Door deze lijst voor ogen te houden zal het (hopelijk) heel eenvoudig zijn om vrijwel direct terug te gaan naar echt eten. En op die manier houd je het 100 dagen vol!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Zwaan zegt
Ik ben druk op zoek naar wat nu eigenlijk onbewerkte voeding is en kwam zodoende op jouw blog. Leuk geschreven, maar ik heb toch een opmerking over brood en kaas. Ik lees juist op andere sites dat (vooral) kaas en brood juist onder bewerkte voeding valt.
Mevrouw Wispeltuut zegt
Dag,
Wat leuk dat ik je blog heb gevonden. Ik heb een poosje geblogt en de weblog leeft nog steeds, maar ik wil iets meer onderwerp-gerelateerd bloggen, dus de plannen zijn er vaag… de uitvoering laat nog op zich wachten.
Ik heb nog een leuke aanvulling misschien.
Het boek; Detox, verkwikken, verjongen, vernieuwen, auteur: Sarah Rose Het boek is voor 4,99 te verkrijgen bij Corpus Oestgeest http://www.corpusexperience.nl/nl/corpus-shop
Heel veel duidelijke tips met uitleg, ook al wil je niet volledig ontgiften. Ik heb het wel gedaan en houd me nu aan de richtlijnen om het resultaat wat in stand te houden. Misschien leuk om te lezen voor je?
Miranda zegt
Ha Heleen,
Ik lees met heel veel plezier mee 🙂 Ik ben vooral heel blij met alle suikervrije recepten! Dank je wel daarvoor.
Na heel veel gegoogle heb ik een site ontdekt waar je allerlei biologische dingen kunt kopen. Ze bezorgen op veel plaatsen en er zijn ook verschillende afhaalplaatsen. Flevoland wordt hier goed bediend 🙂 Vooral handig omdat Hofwinkel van de (biologische) Warmonderhof in Dronten beperkt geopend is. Het adres van deze webwinkel is: http://www.hofwebwinkel.nl. Ik verheug me er nu al op om een flinke hoeveelheid moesappels te bestellen en lekkere appelmoes te koken voor de kindjes! En… (niet onbewerkt, sorry) ik heb gezien dat ze allerlei vleesvervangers hebben. Hmmmm… hazelnoot-spelt 😉 Beetje sla… Aardappelschijfjes snijden en met schil en al bakken in de roomboter en dan… Aan tafel!
Fotografie Ilse zegt
Dacht ik ook al dat je dan weer sterk bewerkte granen aan het eten bent. De rest van mijn gezin ziet volledig graanvrij ook niet zitten maar wel zelf gebakken speltbrood zuurdesem.
Hoor wel meer dat biologisch duur is, ik eet zo goed als volledig bio, maar koop dan nooit sigaretten, drank, taarten, pralines, frisdranken, bij de frituur, kant-en klare maaltijden en zelden op restaurant; dit zijn ook allemaal dure genotsmiddelen. Door een gezondere levensstijl spaar je misschien ook nog een centje uit dat anders naar de dokter en medicatie gaat en met een beetje uitkijken waar je bio koopt, seizoensgebonden koopt en veel zelf maakt lukt dat aardig.
Saskia Juijn zegt
Dankjewel voor deze goede blog met duidelijke richtlijnen. Fijn!
Mamakeuze MadeforHafsa zegt
Super! Ik ben ook van de partij. Alhoewel ik al een lange tijd begonnen ben om zo min mogelijk bewerkte voeding tot me te nemen. Ik zal af en toe ook mijn bevindingen noteren.
Helga zegt
Vanmorgen goed begonnen met chiazaad, smoothie van banaan, appel, spinazie, gemberpoeder, kaneel, bijenpollen en macapoeder. Tussen de middag zelf gemaakte crackers van lijn-en sesamzaad, erop zelf gemaakte pindakaas en chocokokosoliepasta. Maar oei,vanavond kwam ik tot de ontdekking dat er nog kant en klaar voorgekookte bietjes in de koelkast lagen en katenspek wat op moest, tja en dat laatste is idd bewerkt. Mijn generatie is niet opgegroeid met weggooien….dus toch maar door de bietjes gedaan. Oké, morgen verder en nog meer opletten. Waar ik wel tegen aan loop is het hartig beleg op m’n crackers, ik hou wel van zoet, maar hou meer van hartig en ben zo’n beetje verslaafd aan kaas. Kijken of ik rauwmelkse kaas kan vinden hier in de buurt. Wie weet er nog meer hartige alternatieven???
Succes allemaal, harte groet, Helga
Heleen Quantrill zegt
Wat denk je van tonijn ‘mousse’? Tonijn uit blik mengen met mayonaise, olijfolie en andere lekkere dingen en dat op een cracker of een plak komkommer? Of olijven? Of zongedroogde tomaten tapenade. Tomaatjes wellen in olijfolie, pijnboompitten en een klein teentje knoflook er bij, blenderen en klaar. Of geitenkaas. is ook lekker.
Groet!
Heleen
Sandra zegt
zelfgemaakte eisalade met zelfgemaakte mayo van olijfolie of zoals ik vandaag had cracker van zonnebloem, pompoenpitten en sesamzaadjes met roomboter en een restje kip in een plakje erop evt. garnering. Van die kip kun je trouwens ook lekker salade maken voor op brood. En laatst had ik abrikozentapenade met rozemarijn ( recept Yvette van Boven) gemaakt, lekker op (geiten)kaas!
Anonymous zegt
hartige tip: zelfgemaakte guacamole, met sel de guerande (onbewerkt zout) of notenpasta. Als dat laatste uit een potje komt is het dan ook bewerkt, ondanks dat het alleen noten en zout bevat? Geen nood, stop de noten in een koffiemolen, even malen en klaar is je pasta.
Koffiemolen is bij mij onmisbaar, gebruik ik ook voor zelf malen van kruiden, zoals koriander en venkelzaadjes. Zelfs na een poos in een potje nog 10x lekkerder dan uit de winkel.
Nog een hartige tip: pannekoekjes van mungbonenmeel. Maal de boontjes in de koffiemolen (alweer die molen). Doe er wat ander volkorenmeel bij (bv rijst/haver; heb het zelf nog nooit geprobeerd met alleen bonenmeel, misschien werkt dat ook), vocht er bij en bak ze in goede vetten. Heerlijk als ontbijt met wat notenpasta of geitenkaas. Op 2 a 3 pannenkoekjes kun je makkelijk door tot een late lunch. Volgens de ayurveda werken mungbonen ook nog eens heel ontgiftend.
groet, renee
Corina zegt
Ik doe niet echt mee aan de uitdaging, maar ik ben al wel langer bezig om onze eetgewoonten steeds dichter bij jouw richtlijnen te krijgen, en hoewel ik voor mijn idee veel vetter ben gaan eten, val ik juist af. Ik wil alleen niet te ver gaan, want ik merk dat ik steeds minder van dat bewerkte spul verdraag en soms moet je toch uit beleefdheid iets eten wat eigenlijk niet goed is…
Sandra Maakt! zegt
Belangrijkste voor mij is om echt zo weinig mogelijk granen en aardappel te eten, verder ben ik al weer begonnen met een vers – groenten met een appel- sapje in de ochtend. De rest van mijn voeding past al helemaal in het rijtje.
Anonymous zegt
Is toch nog lastig, zojuist ongemerkt een lekker stukje kippen-grillworst naar binnen geschoven. Denk toch dat het wel bewerkt was, ook al komt het van een slager die zo puur mogelijk werkt. Verder vind ik biologische groenten/fruit vaak niet te betalen. Als ik het zie liggen voor een redelijke prijs heeft het zeker de voorkeur, maar ik wil er niet failliet aan gaan 🙂 Ik doe wat er in mijn macht ligt, maar prio is de suiker. Succes allemaal, groetjes Adrielle
Anonymous zegt
Hou Adrielle,
Moet eerlijk zeggen dat ik er ook altijd vanuit ben gegaan dat biologisch duurder is. Ik merk nu juist dat ik minder geld uitgeef aan eten. Als je het echt lokaal kunt halen, is het vaak zelfs iets goedkoper.
Ik koop het ‘gewoon’ bij ekoplaza. (Kom ik langs onderweg naar huis)
Succes
Groeten
Elke
Anonymous zegt
Elke, ik vaak gekeken bij Ekoplaza. Als de prijzen zie van bijv. broccoli dan sla ik toch echt achter over. Dat geldt ook voor boontjes e.d. Ik woon echt in de Randstad, dus lokaal groente is toch lastiger en ook niet gegarandeerd biologisch. Hier in de buurt kan ik wel goed aan paprika’s en tomaten komen, maar ik heb toch het vermoeden dat die niet altijd bio zijn. De Plus heeft wel groenten van bio+ en de Lidl zo nu en dan ook, dus dan neem ik het zeker mee. Ik zeg altijd: Als ik een flinke prijs win, koop ik alles bij de SmaaQ groenteboer in het dorp. Die is bio en goed, maar steen duur. Groetjes, Adrielle
Marloes zegt
Bij de toko zijn groenten en fruit vaak ook goedkoper en volgens mij veel beter dan supermarkt spul
Geraldine van Doorn zegt
Anonymous, nu in wintertijd zijn inderdaad boontjes, broccoli, paprika, tomaat en dergelijke duur ook bij Ekoplaza. Maar dit zijn ook niet echt Nederlandse wintergroenten, dus heel logisch dat het duurder is. Probeer eens de Nederlandse wintergroenten zoals pastinaak, pompoen, zuurkool, koolraap, schorseneer of iets dergelijks. Deze zijn biologisch echt niet zo heel duur en er zijn heerlijke gerechten van te maken!
Nelly zegt
Hoi,
Eerst dacht ik dat de uitdaging te groot was, zeker gezien mijn grote gezin. Met je opsomming benik heel blij. Ik ga het voor mezelf zeker proberen maar vanaf morgen want vanmorgen heb ik lekker even koffie met wat lekkers gegeten met mijn moeder, na het ziekenhuisbezoek.
Ik heb net boodschappen gedaan maar het enige verpakte dat ik gekocht heb met 3 ingredienten was: naturel chips…..omg. Zelfs in de dobbelsteentjes spek zit vanalles…..
Vleeswaren zonder toevoegingen is denk ik onmogelijk???? Zijn aardappelen wel toegestaan?
Mijn gezin doet dus niet mee maar ik wel, vanaf morgen dan.
Nelly
debbyvanb zegt
Hier ontbeten met een amandelbananenmuffin, lunch was een zelfgemaakte pompoensoep met prei. Nu staat er een biologische kippetje in de oven en pruttelt de knolselderij met bataat en ui voor een stampotje.
Over biologische groenten: In de supermarkt is het echt heel prijzig.
Wij kopen een 4 persoons-biologisch groenten pakket bij 2linden.nl
Ik betaal voor dit pakket 10,75 en wij eten er zeker 5 dagen met 3 soms 4 personen van. En dan vind ik het ineens wel betaalbaar worden.
Anonymous zegt
Succes iederee.
Heleen, weer mooi opgesomd.
Ik maak over het algemeen geen gebruik van granen. Maar begin me wel af te vragen of dat is wat mijn lichaam mist……
Ontbijt (kokos/broccolie)smoothie en grapefruit op en zojuist lunch gehad (paddenstoelen met kastanjes).
Bouillon staat te trekken, zo kan ik de vriezer weer wat aanvullen.
Ik hoop dat we het allemaal over een paar weken, als routine in ons systeem hebben.
Smakelijk 😉
Groeten
Elke
Anonymous zegt
Hallo Heleen,
Vanmorgen gestart met de banaan/rauwe chocolade/kokosmelk,pfffff,
dat was heerlijk en goed voedzaam.
Normaal nam ik dan bij de koffie een rijstwafel,nu dus niet.
Nu aan de kippenbouillon met 2 crackers.
Voor vanavond nog even uitzoeken.
Groeten,……Hansje.
Spaarcentje/Wel en Wee zegt
Ik begon de dag met een glas vers sinaasappelsap en een appel. Na een uurtje volgde mijn ontbijt van geitenyoghurt, geraspte kokos, goji bessen, kaneel en havermout.
Tussendoor een mandarijntje en en net 2 zelf gebakken speltboterhammem met ham en pindakaas gegeten.
Ik doe dus mee! Ik eet wel gewoon brood, na meerder malen geprobeerd te hebben dit op te geven gooi ik de handdoek in de ring. Een broodloos bestaan is niets voor mij. Wel wissel ik brood af met amandelbrood. Maar alle dagen zonder, trek ik niet.
Heleen Quantrill zegt
Gewoon doen. Ik zei net al tegen Marie Louise dat dit geen Paleo uitdaging is, maar jezelf uitdaging om puurder en echt te eten. En volgens mij lukt jou dat prima 😉
Groetjes!
Marie Louise zegt
Granen zijn toch onbewerkt dacht ik? Dus die zet ik gewoon op het menu want ik eet niet volgens het paleoprincipe. Ik eet ze wel met mate dan.
Start de dag tegenwoordig met vers groentensap, daarna yoghurt met fruit en wat noten/pitten erdoor. Verder gebruik ik wel 1 boterham per dag, dat is dan wel zuurdesembrood, volgens Amber Albarda het beste om te eten als je brood wil. Maar erop dan heel gezonde dingen zoals avocado, alfafa e.d.
Smaakt me echt heerlijk allemaal!
Marie Louise zegt
Oké, mooi dankje!
Heleen Quantrill zegt
Klopt. Wij eten geen granen, maar dit is niet een Paleo uitdaging, maar onbewerkt eten uitdaging. Zuurdesem is inderdaad erg lekker, geniet er van!
Anonymous zegt
Ik eet ook onbewerkt ik vind rauwe geitenmelk maak ik ook kefir van. en rauwe geitenkaas en fetakaas en roomboter heerlijk allemaal rauw. alleen cremefresh en slagroom is niet rauw. maar ik koop dat wel van het merk van de meter. om het alleen gepasteuriseerd is. rauwe melk producten is toch veel gezonder al zit er caseine of lactose er in ?
gr. roxanne
Maria zegt
Succes voor allen, ben benieuwd wat het me gaat brengen, ben al een tijdje bezig om gezonder te gaan eten, veel fruit en groente, ook smoothies, noten en superfoods. van je laatste kookboek heb ik al verschillende dingen gebakken en het smullen alleen ben ik wel kilo’s aan gekomen, hoop dat dat er wel af gaat.
Anonymous zegt
oh gelukkig ben ik niet de enige die aankomt van al die heerlijke volle slagroom griekseyoghurt kokosolie roomboter, gebakken eieren etc.
Eigenlijk kan je dit toch niet maar onbeperkt eten toch al dat gezonde vet?
Marloes zegt
Als je af wilt vallen, kun je beter wat vet verruilen voor extra groenten of eiwitten.
Anne Folkeringa zegt
Ben er helemaal klaar voor. Vanochtend al ontbeten met warme havermout.
Ik mis alleen de kaas in het verhaal, is boerenkaas ook te bewerkt?
Groetjes Anne
Heleen Quantrill zegt
Zuivel noem ik wel, maar samen met eieren. De boerenkaas is rauwmelkse kaas. Deze haal ik zelf ook af en toe en vind ik een prima optie.
Groetjes
Heleen
Spaarmoeder! zegt
Ik heb het idee dat we eigenlijk al aardig eten volgens je plan. Ik zal er ook aandacht aan besteden in het blog.
Vandaag stond er biologische zuurkool rechtstreeks uit het vat op het menu. Is natuurlijk toch weer bewerkt bedacht ik me net, maar aan de andere kant voldoet het wel aan alle eisen. De variant smaakt geenzins zoals die uit de zakjes van de supermarkt en is ongezoet.
Heleen Quantrill zegt
Bewerkt als in door de fabriek getrokken. Denk niet dat zuurkool uit eigen vat daaraan voldoet, toch? Lekker hoor zelfgemaakte zuurkool. Wat doe jij er mee? Gewoon zo of heb je nog een lekker recept?
Spaarmoeder! zegt
Ik heb er een stamppotje van gemaakt met vis. Heerlijk en simpel! Ook om later even op te bakken.
Wilma zegt
Succes allemaal!
annie zegt
Vanmorgen begonnen met mijn groen(t)e smoothie. De fruitsmoothie voor de lunche net klaar gemaakt en vanavond gevulde paprika met bruine rijst en verse groente! De eerste dag gaat dus goed van start.
Iedereen heel veel succes!!!!!
Groetjes Annie
candyinwonderland zegt
Succes met de uitdaging! Ik ben vandaag begonnen aan een Whole30 (maar dan 6 weken lang, dus eigenlijk een Whole42 😉 ).
aletta zegt
een mooie kick-off van de 100, 1000, 5000 aktie, echt leuk om er aan mee te gaan doen. misschien voegt deze link iets toe voor mensen met een smartphone
http://nl.odemagazine.com/blogs/editors_blog/136433 ?
Fotografie Ilse zegt
Ik ben al een tijdje bezig, maar nu ook tijd voor de rest van het gezin! In het boek ‘Oersterk’ las ik dan weer net dat je beter ‘volkoren’ granen kan mijden en liefst wit en dan ook nog het liefste niet-biologisch; i.v.m. de lectines in granen. Maar voor zover ik het begrepen heb was inderdaad het oergraan spelt dan wel de beste optie. Ik blijf doorgaan met mijn paleo-broodjes, ze stillen dan ook nog eens je honger! Leuk initiatief 100 dagen onbewerkt eten!
Heleen Quantrill zegt
Klopt inderdaad. Probleem alleen daarvan is dat je dan sterk bewerkte granen eet, wat ook weer niet zo bevorderlijk is. Punt is dat niet iedereen 100% graanvrij kan eten of daar nog niet aan toe is. Op deze manier is er een soort middenweg waarbij hopelijk veel mensen er wat mee kunnen.
En die broodjes zijn inderdaad goed vullend! Ik kan er de ochtend en een deel van de middag heel goed op toe 😉
Groetjes
Heleen
Elinemien zegt
Welke broodjes, ben benieuwd!
BELLA zegt
IK OOK!
Fotografie Ilse zegt
Paleo-broodjes graanvrij, op basis van amandelmeel
Carolien zegt
Ik las een tijdje geleden dat rijstolie ook goed is om in te frituren, ik heb het gevonden bij de C1000, is dat ook werkelijk goed?
Wat ik je ook nog steeds wilde vragen is waarom pinda’s niet goed voor je zijn.
Tot slot wil ik nog even kwijt dat ik een paar weken geleden met waterkefir begonnen ben, maar erge diaree tot gevolg, en dat is nu nog niet over, terwijl ik er al anderhalve week mee gestopt ben.
Marloes zegt
Dan moet je wel naar de dokter hoor. Zo lang diarree is niet goed. Wel vreemd dat het van kefir komt, moet normaal gesproken heel goed voor je darmen zijn!
Petra zegt
Hé, ff n vraagje: Waarom diksap met mate?
Groetjes
Heleen Quantrill zegt
Diksap is geconcentreerd vruchtensap, heel erg geconcentreerd. Het is geen puur sap zoals je het zelf maakt, vandaar.
Mariëtte zegt
Ja hoor, klaar voor de start! Zojuist begonnen met een heerlijk groene smoothie i.p.v. brood. Als het even kan haal ik groenten/fruit bij de biologische kraam van Henrike op woensdag in Emmeloord. Er is ook een webwinkel van bioboeren uit de polder: bioromeo.nl.