Een goede voorraad aanleggen kan een uitdaging zijn, maar ik vind het altijd zeer bevredigend te weten dat wat ik in de kasten heb staan, goed spul en makkelijk voor handen is. Ik hou van koken, mijn gezin houdt van eten en als we dan ook nog gezond en volwaardig eten zonder dat het mij echt heel veel moeite en denkwerk heeft gekost, is dat dubbel plezier!
Een goed bevoorrade kelderkast en koelkast is echt een uitkomst. Op drukke momenten kan ik in mijn kasten ‘winkelen’ en vrij eenvoudig een maaltijd op tafel zetten zonder iets af te hoeven halen. Ook als we extra eters hebben of als ik eens ziek of niet in staat ben om tijd en energie te steken in het bedenken van een lekkere maaltijd, hoeft Simon maar in de kast te kijken en 9 van de 10 keer is het ook voor hem vrij eenvoudig iets klaar te maken. Kijk, dan weet ik dat ik het goed gedaan heb!
Maar voor het zover was, heb ik jaren gekampt met een incomplete en slecht georganiseerde voorraad. Door de tijd heen heb ik tips van andere moeders, interessante websites en blogs en eigen ervaring samengebracht tot een voorraad waar ik daadwerkelijk wat aan heb. Alles wat ik in de voorraadkasten toevoeg wordt ook echt gebruikt, de voorraadkast is niet een plek waar eten te ruste wordt gelegd zeg maar 😉
Want wie kent dat niet, blikken perziken op sap, gedroogde peulvruchten en grote zakken kruiden die eigenlijk nooit gebruikt worden. Ze zijn aangeschaft omdat je een keer gelezen of gezien hebt dat je goed voorbereid moet zijn op eventuele rampen. Been there, fell for it…
Maar beter is het om een voorraad aan te leggen die wel voor je werkt. Wil jij dat ook? Het is eenvoudiger dan je denkt!
1. Maak een lijst van 7 tot 10 maaltijden waarvan je zeker weet dat je gezin die ook echt lekker vindt. Dat ziet er in ons geval zo uit:
Kipcurry met tomaten
Kipcurry met kokosmelk
Roast Dinner
Full English breakfast
Gerookte makreel als ontbijt
Gehaktballen met saus
Meatloaf met groenten
Geroosterde kip met wafels
Glutenvrije muffins
Smoothies
Soep met alles er op en er aan
2. Bepaal welke spullen je daarvoor in huis moet halen. Idealiter zou 1 ingrediënt bij verschillende maaltijden gebruikt kunnen worden. Dit scheelt uitzoekwerk en geld. Tomatenblokjes zijn bijvoorbeeld in te zetten bij de soep, curry en gehaktballen met saus. Eieren en verse kip komen ook veel voor en de kokosmelk is lekker in zowel hartige als zoete maaltijden.
Kokosmelk
Tomatenblokjes
Verschillende kruidenmengsels
Kokosmeel
Kokosolie
Honing
Rijst
Baked Beans (jaja, ik weet het…)
3. Welke groenten en fruit zou je hiervoor nodig hebben? Door te bepalen welke verse ingrediënten je nodig hebt, kun je de twee combineren voor een complete maaltijd. Ik heb vaak dezelfde soort groenten en fruit in huis omdat ik weet dat ik ze op zal maken, echtgenoot en kinderen die lekker vinden en ik er verschillende maaltijden mee kan maken.
Appels
Bananen
Komkommer
Bleekselderij
Witte kool
Courgette
Sla
Wortels
Aardappelen
Uien en knoflook
Kip
Eieren
Gerookte vis
4. Ga op koopjesjacht. Je gaat op gezette tijden boodschappen doen, dus met deze lijsten in je achterhoofd, is het makkelijk zoeken naar koopjes. Als tomatenblokjes of kokosmelk ergens in de aanbieding zijn, neem ik meteen flinke aantallen mee. Hetzelfde geldt voor dingen die in de vriezer kunnen. Denk aan kip, vis en vlees, maar ook kaas, boter en zacht fruit kan in de vriezer. Op die manier profiteer je van de aanbieding, zonder dat je na twee weken een groot deel weg moet gooien omdat het verrot is.
Maar denk ook aan online aanbiedingen. Winkels als Gekruid en De Tuinen hebben regelmatig producten in de aanbieding die je misschien niet direct nodig hebt, maar zeker handig zijn om in de voorraadkast te hebben staan. Denk aan kruidenmengsels, kokosolie en glutenvrij meel.
Een goede voorraad aanleggen kost wel wat tijd. Maar met goeie planning en logisch nadenken (wat heb je écht nodig) hoeft dit niet te lang te duren. En vergeet niet van tijd tot tijd weer eens in je voorraad te duiken om te zien of datgene dat je koopt ook daadwerkelijk gebruikt wordt of na drie maanden nog onaangeroerd in de kast staat.
Hoe ziet jouw voorraad er uit? Hoe heb jij het aangepakt? Of heb je hier helemaal niks mee, en zo niet, waarom niet? Deel het hieronder!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
14 reacties
iris ik herken dat,en zeker met dit koude weer,ga ik er niet graag op de fiets uit om 3x in de week boodschappen te halen,ik ga 1x voor groente/fruit en de rest en maak dat ook helemaal tot de laatste kruimel op.
ook ik heb niet echt veel ruimte,klein vriesvak en 2 schapjes in de meterkast…dus het is ”behelpen” maar ach je wordt ook inventief.
gr peggy
Wat ik altijd het probleem vind met grote voorraden van etenswaar (of wat ook eigenlijk) is dat ik er a. de ruimte niet voor heb om het op te slaan. We hebben een klein huis, zonder bijkeuken, garage, kelder of zolder die over is en het schuurtje is een werkplaats en dus ook vol… en b. ik er toch makkelijk minder zuinig mee omspring, want ik heb toch genoeg. Als ik bijvoorbeeld maar 1 tube tandpasta heb en geen 5 nieuwe op voorraad, dan maak ik die ene echt helemaal op, ik knip ‘m desnoods open om het laatste beetje er uit te schrapen. Heb ik er nog 5 liggen, ben ik minder geneigd dat te doen en gooi ik ‘m al weg als er na schudden niks meer uit komt. Dat idee dus. Herken je dat?
Ik zorg altijd voor een serieuze voorraad, heb een kelder en een grote diepvries, dus dat is wel erg handig. En er hangt een lijstje in de keuken, pakken we het laatste van iets uit de voorraad – gelijk opschrijven!
Ik had ook zo’n voorraadkast in huis en 2 stellingen in de schuur die in de loop der jaren nogal vol waren. Ivm komende verhuizign ben ik al maanden aan het opmaken en het eind is in zicht. Veel was ook al over de datum maar ik heb slechts 2 dingen weggegooid omdat het raar rook. Veel wat er stond zou ik nu -met beperkter budget en andere minder opslagruimte – niet meer kopen en ben nu veel bewuster aan de gang. Maar ik ben ook wel veel opgestoken van zomaar lukraak inkopen een nieuwe produkten kopen, is ook gewoon leuk om te doen. Ik ben tegenwoordig ook van de lijstjes voor kast en vriezer en maak weekmenu en kan zo veel doelmatiger en goedkoper plannen.
Dat is iets dat ik ook nog graag wil implementeren: lijstjes op vriezer, koelkast en voorraadkasten. Zo ga je inderdaad nog gerichter om met je voorraad. Genoeg ‘printables’ op Pinterest, nu de tijd vinden om het ook daadwerkelijk te gaan doen!
Ja ik moet ook maar eens gaan nadenken over wat ik in de voorraadkast zou moeten hebben. Ik grijp hier namelijk heel erg regelmatig mis.
We hebben een vrij beperkt budget, dat maakt het er ook niet makkelijker op natuurlijk.
Groetjes
Toen ik vorige week bij Aldi was, zag ik daar een hoop goeie dingen die prima in een ‘echt eten’ voorraad zouden passen. Misschien een idee voor jou? Tomatenblokjes, noten, biologisch rundergehakt, biologische sappen en pure chocola gingen allemaal mee 😉 !
Groetjes
Heleen
Wat een leuke blog!
Onze (vaste) voorraad is er op gebaseerd dat ik nooit met lege handen sta als ik wil koken. En wat ik ga koken, hangt er van af wat er in de kasten staat 😉
1 keer per week ga ik naar de markt en haal groentes en fruit voor de hele week. Niet echt bewust, gewoon wat er is, wat van het seisoen is en wat mij lekker lijkt. Hiervan gaat een deel in de koelkast en een deel in de kelderkast.
Verder hebben wij altijd alle bakingredienten in huis. Omdat mijn dochter en ik glutenvrij moeten eten, is het fijn dat ik niet mis grijp als ik wil bakken: Verschillende meelsoorten, boter, eieren, suiker, bakpoeder, gist, (soya)melk, rozijntjes…
Voor het glutenvrije eten hebben wij ook (grote) voorraden met brood, crackers, afbakbroodjes, toostjes, koekjes e.d.
Tenslotte hebben wij een grote voorraad: Tomatensaus, chili- en kidneybonen, kikkererwten, iets van fruit (bv perzik in blik), tutti frutti, rookworst, tonijn, soyamelk, rijst, pasta, aardappelen, olie en azijn, ketjap, sambal, knoflook, ui. In de koelkast yoghurt en griekse yoghurt, kaas, vleeswaren, boter. En een la vol met specerijen.
Als we hier iets van opmaken, komt het meteen op het boodschappenlijstje, dat in de keuken ligt.
De voorraadjes hier zijn wel op orde. Door n druk leven ben ik al jkaren gewend om dingen handig en gepland te doen. Waar ik wel tegen aan loop is t gebrek aan koelruimte in de zomer
In de winter heb ik in de schuur de voorraad groente en fruit liggen voor ong een week. Omdat dit vrij veel is ( we eten ook allemaal groene smoothies dagelijks erbij. En voor 4 man is dat een aardige berg groente en fruit los van de maaltijden zelf) weet ik niet zo goed waar ik dat in de zomer moet laten. Ik zou een hele grote koelkast makkelijk kunnen vullen met de groente voor een week. Door werk ben ik niet in de gelegenheid meer dan 1x per week boodschappen te halen. Hoe doen anderen dat?
Groet
Hellen
Kun je (een van) die 3 anderen niet wat groenten tussendoor laten halen?
Wij hebben een kelder die behoorlijk koel blijft, ook in de zomer. De aardappelen liggen daar standaard en bijvoorbeeld voor verjaardagen of etentjes bewaren we de hapjes of het eten wat een dag van te voren klaargemaakt wordt ook in de kelder. Dus als je een kelder hebt kun je dit eens uitproberen.
Groetjes Marlon
Ik merk dat er elke twee weken weer het volgende op de boodschappenlijst staat:
Aardappelen, wortelen, bleekselderij, paprika, komkommer ( ze zijn weer uit de regio!), uien knoflook, appels, eieren, roomboter, tomaten puree, tomatenblokjes, verse tomaatjes ( heerlijk ook weer uit de regio), honing, rijst en quinoa. Voor de rest kruiden die ik vaak zelf meng tot pasta’s enz.En eens in de zoveel tijd kokosolie en olijfolie.
In de vriezer ligt vis ( wilde zalm en koolvis)en vlees ( uitelkaar gehaalde bbq-pakketten en gehakt). Komt er iemand onverwachts draai ik mijn hand niet om voor een feestelijke maaltijd.
De ingrediënten hebben met elkaar gemeen dat ze ( op het vlees na) niet heel duur zijn.
Ik zie dat de boodschappen meet elkaar overeenkomen.
Ik maak er weer andere gerechten mee, zo zie je maar weer hoe veelzijdig die basis-ingrediënten zijn!
Ik ben een paar maanden geleden gestart met een actie om alles dat ik in huis heb ook daadwerkelijk eens op te gaan maken.
Dat geldt niet alleen voor de voorraadkast en de vriezer, maar bijvoorbeeld ook voor mijn badkamerkasten. Bodylotion die ik al eerder kocht, maar toch niet zo lekker rook, haarschuim dat niet zo fijn is, tandpasta die is blijven liggen, een mascara miskoop: allemaal eerst opmaken voordat er weer nieuwe komt.
Dit scheelt me de laatste maanden ontzettend veel geld. En ik merk dat ik echt kan verlangen naar het moment dat ik weer iets nieuws mag kopen. Veel leuker dan ondoordacht je mandje volladen! En ik ga natuurlijk straks goed nadenken voor ik iets koop: ga ik het ook echt gebruiken?
Verder ben ik de laatste weken structureel mijn vriezer aan het leegeten. Ik had de afgelopen tijd heel veel gekocht om te besparen, maar ondertussen kocht is net zo veel weer vers. Ik eet nu al twee maanden veel uit de diepvries met af en toe wat verse groenten en fruit en ik heb al weken geen grote boodschappen meer hoeven doen! Kan ik ook voelen in de portemonnee!
Dit geldt idd ook voor de badkamer. Als je een fijn product gevonden hebt, loont het om er een aantal van in huis te hebben. Wij hebben een flinke voorraad olijfoliezeep en parodontax tandpasta in huis. Is er weer een aanbieding? Meteen meepikken.