Ontbijtrecepten Dag 1 – Overnight Oats

Deze week zal ik elke werkdag samen met Biologische Toko een nieuw ontbijtrecept publiceren dat niet alleen erg lekker is, maar ook prima snel of van te voren klaar te maken zodat je niet lang in de keuken hoeft te staan op een moment dat je eigenlijk zo snel mogelijk de deur uit wil (of anderen de deur uit wil werken). Ik hoop dat jullie hier veel plezier van zullen hebben! Vandaag staat er op het recept: Overnight Oats

Havermout is populair hier op Eet Goed Voel je Goed. Ik maak het zelf vaak klaar, de kinderen en echtgenoot vinden het erg lekker. Het is makkelijk, breed toepasbaar en goedkoop. Oh ja, het is ook erg gezond!

Dit recept is al een tijdje erg populair in Amerika en sinds kort zie ik het ook hier in Nederland op verschillende blogs verschijnen. Het idee is dat je havervlokken een nacht laat weken in melk en yoghurt en andere ingrediënten, zodat je de volgende ochtend een kant-en-klaar ontbijt hebt. Geen gehaast, geen rommel ’s ochtends, direct eten. Sterker, als je dit in een pot met deksel maakt, zoals ik beschrijf, kun je het zelfs meenemen naar werk als je echt in tijdnood zit!

Ik voeg graag chiazaad toe aan mijn Overnight Oats. Chiazaad zorgt er o.a. voor dat het vocht wat meer opgenomen wordt, zodat je een stevige pap hebt ’s ochtends. Plus, chiazaad heeft veel gezondheidsvoordelen, dus het kan geen kwaad om er regelmatig wat van te eten!

 

Overnight Oats

Overnight Oats (Havermout uit de Koelkast)

Heleen Quantrill
Overnight Oats, oftewel Havermout uit de koelkast, maak je de avond ervoor om zo 's ochtends direct een voedzaam ontbijt klaar te hebben.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Ontbijt
Porties 1

Ingrediënten
  

  • 25 gram havervlokken
  • 80 ml melk naar keuze
  • 2 el yoghurt naar keuze
  • 1,5 tl chiazaadjes
  • 1 tl honing optioneel
  • 1 mespuntje vanillepoeder optioneel
  • 50 gram fruit naar keuze

Instructies
 

  • Neem een glazen pot met een deksel en doe hier alle ingrediënten behalve het fruit in.
  • Roer even goed door.
  • Roer vervolgens het fruit er voorzichtig door en zet in de koelkast.
  • Laat een nacht (ongeveer 8 uur) in de koelkast staan zodat de havervlokken zacht worden.
  • Serveer de volgende ochtend als ontbijt met extra fruit.

Notities

Andere smaken
Je kan eindeloos variëren met dit recept. De laatste drie ingrediënten in bovenstaand recept zijn te vervangen door heel wat andere smaken. Wat denk je van:
Bosbessen en ahornsiroop - Voeg een handvol verse of bevroren bosbessen toe en een eetlepel ahornsiroop.
Appel-Kaneel - Roer drie eetlepels ongezoete of zelf gemaakte appelmoes en een theelepel kaneel door de havermout.
Banaan en Cacao - Eén banaan en een eetlepel cacaopoeder zijn een heerlijke combinatie!

 

Hoe maak jij je overnight oats? Deel je tips hieronder!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »