Deze week zal ik elke werkdag samen met Biologische Toko een nieuw ontbijtrecept publiceren dat niet alleen erg lekker is, maar ook prima snel of van te voren klaar te maken zodat je niet lang in de keuken hoeft te staan op een moment dat je eigenlijk zo snel mogelijk de deur uit wil (of anderen de deur uit wil werken). Ik hoop dat jullie hier veel plezier van zullen hebben! Vandaag staat er op het recept: Overnight Oats
Havermout is populair hier op Eet Goed Voel je Goed. Ik maak het zelf vaak klaar, de kinderen en echtgenoot vinden het erg lekker. Het is makkelijk, breed toepasbaar en goedkoop. Oh ja, het is ook erg gezond!
Dit recept is al een tijdje erg populair in Amerika en sinds kort zie ik het ook hier in Nederland op verschillende blogs verschijnen. Het idee is dat je havervlokken een nacht laat weken in melk en yoghurt en andere ingrediënten, zodat je de volgende ochtend een kant-en-klaar ontbijt hebt. Geen gehaast, geen rommel ’s ochtends, direct eten. Sterker, als je dit in een pot met deksel maakt, zoals ik beschrijf, kun je het zelfs meenemen naar werk als je echt in tijdnood zit!
Ik voeg graag chiazaad toe aan mijn Overnight Oats. Chiazaad zorgt er o.a. voor dat het vocht wat meer opgenomen wordt, zodat je een stevige pap hebt ’s ochtends. Plus, chiazaad heeft veel gezondheidsvoordelen, dus het kan geen kwaad om er regelmatig wat van te eten!
Overnight Oats (Havermout uit de Koelkast)
Ingrediënten
- 25 gram havervlokken
- 80 ml melk naar keuze
- 2 el yoghurt naar keuze
- 1,5 tl chiazaadjes
- 1 tl honing optioneel
- 1 mespuntje vanillepoeder optioneel
- 50 gram fruit naar keuze
Instructies
- Neem een glazen pot met een deksel en doe hier alle ingrediënten behalve het fruit in.
- Roer even goed door.
- Roer vervolgens het fruit er voorzichtig door en zet in de koelkast.
- Laat een nacht (ongeveer 8 uur) in de koelkast staan zodat de havervlokken zacht worden.
- Serveer de volgende ochtend als ontbijt met extra fruit.
Notities
Je kan eindeloos variëren met dit recept. De laatste drie ingrediënten in bovenstaand recept zijn te vervangen door heel wat andere smaken. Wat denk je van: Bosbessen en ahornsiroop - Voeg een handvol verse of bevroren bosbessen toe en een eetlepel ahornsiroop.
Appel-Kaneel - Roer drie eetlepels ongezoete of zelf gemaakte appelmoes en een theelepel kaneel door de havermout.
Banaan en Cacao - Eén banaan en een eetlepel cacaopoeder zijn een heerlijke combinatie!
Hoe maak jij je overnight oats? Deel je tips hieronder!
Annie zegt
Hoi Heleen,
zelf maak is ’s morgens altijd havermout van 2,5 dl rijstmelk + 4 eetlepels havermout.
Verwarmen.
Over night lijkt me een koude plens in je maag.
Mag collageenpoeder er gewoon doorheen (Ergomax) ?
Heleen Quantrill zegt
Hey Annie,
Buiten de koelkast laten weken kan ook hoor. Anders is het inderdaad wel erg koud. Iets wat ik tijdens de zomermaanden overigens wel lekker vind 🙂 En ja, dat poeder kan er gewoon doorheen. Vlak voordat je het gaat eten even doorheen roeren.
Groetjes!
Kattebelletjes zegt
Ik heb gisteren ook overnight oats gemaakt, maar ik heb het gewoon in een open bakje in de koelkast gezet. Maakt het echt verschil als je het in een afgesloten pot doet? Ik ben nog een newby op havermout gebied ;).
En heb je met 25g voldoende? Lijkt me zo weinig of ligt dat aan mij?
Anonymous zegt
Ik volg je al een tijdje en doe veel inspiratie op ! Fijn, al die havermoutrecepten, maar toch vind ik de warme varianten op pap veel lekkerder dan de koude versies. Smaken verschillen, ben ook de enige in het gezin die er zo dol op is.
Groet, Marjan
Anonymous zegt
Stomme vraag misschien, maar is een glazen pot een must, of kan het bv. ook in een tupperware-bakje?
Gr. Marja
Anonymous zegt
Door vragen word je wijs. Er bestaan geen stomme vragen, hoor.
Mijn ervaring is een pot beter afsluitbaar als er vloeibaar in zit.
Een bakje wil nog weleens lekken. Of je moet een heel goed speciaal bakje hebben.
groet, Sabine
Carola Mostert zegt
Heel lekker klinkt het! Hij staat klaar voor morgen met framboosjes en zwarte bessen. Ben benieuwd! Bedankt voor de ideetjes
Nicky zegt
Overnight oats is een van mijn favorieten, het is zo lekker en vooral ook heel makkelijk! Ik maak het meestal met geitenyoghurt of plantaardige melk.
Mijn favorieten zijn: cacao – rood fruit – kokos, appel – kaneel – walnoten.
Leuk dat je deze week elke dag ontbijtjes online zet! Nederland mag wel eens wat anders gaan ontbijten dan die standaard boterham met kaas 😉
adrielle de hoog zegt
Heleen, heeft de yoghurt zeg maar een “functie” of is dit weg te laten of te vervangen door geitenyoghurt? Ik kan echt geen koe meer verdragen 😉 krijg er de pijn van holteontsteking van en dat duurt vervolgens een hele dag. Ik hoor het graag van je. Groetjes, Adrielle
Anonymous zegt
Goed idee.
Ben gek op havermout.
Alleen de rest van het gezin nog niet zo………jammer.
Ieder zijn keus.
groet, Sabine
Cora zegt
Ik heb m al klaar staan voor morgenochtend. Met banaan en aardbeien erdoor. Ben benieuwd.
Lot zegt
Kan het eigenlijk ook met boekweitgrutten? Wellicht neemt dat het vocht niet goed op, en zou ik het eerst wat kunnen malen om de grutten buitenkant te breken. Ga het eens proberen.
Maggie zegt
Het ziet er lekker uit, maar als je geen havermoutpap lust… moet je hier denk ik ook niet aan beginnen?