Door alle drukte van de afgelopen dagen is het regelmatig fruit eten er bij ingeschoten. Door school en spelende vriendjes gaat het redelijk snel: Een kilo bananen, tas vol biologische appeltjes en een net mandarijnen zijn zo de gemiddelden per week. Maar als je koelkast vol met andere lekkertjes zit en er ook een schaal vol noten op de tafel staat, schiet fruit er bij in bij ons.
Maar weggooien is zonde, dus maak ik moes. Snel, lekker en zuinig. En zonder enig toegevoegd zoet!
Appel-Banaanmoes
2,5 liter moes
6 biologische appels
6 overrijpe bananen
- Snijd de appels in vieren en verwijder het klokhuis.
- Snijd de appels vervolgens in stukken en doe deze in een ruime pan.
- Voeg ongeveer 50 ml water toe.
- Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de appels zacht zijn.
- Snijd nu de gepelde bananen in stukken en voeg deze toe.
- Stamp alles fijn tot de gewenste consistentie ontstaat. Wij houden van grof. Als dat niet jouw smaak is, kun je het fijner pureren met een staafmixer.
- Serveer warm of laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
- De moes bevat geen suiker of andere conserveringsmiddelen, vries dus in als je het langer wilt bewaren of eet binnen twee dagen op.
Lekker zo, over yoghurt en muesli, als jam op een boterham, over taart, in taart, in cupcakes in plaats van zoet. Verzin het maar!
Tip: Dit werkt ook erg goed met peren in plaats van appels.
Tip 2: Voeg specerijen als gember of kaneel toe voor extra smaak.
Wat doen jullie met overrijp fruit?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Ik heb wel eens rauwe appelmoes gemaakt in de vitamix die was rommig en smaakte heel vers Met beetje citoensap Gr. Roxanne
Anonymous zegt
Fruit raakt hier niet zo snel overrijp. Er gaat hier een tros bananen per dag door. Twee per persoon en dan nog de nodige appels en soms nog ander fruit.
In de zomer hebben we soms overrijpe bananen en die vries ik in voor bananenmilkshakes of ik gebruik ze in koek.
Overrijpe appels maak ik appelmoes van en als het wat meer is dan doe ik de hete appelmoes in goed schoongemaakte potjes (zoals met jam, maar zonder suiker). Die appelmoes kan later zo gegeten worden of gaat in koek of chinese tomatensoep.
Groetjes, VeggieMo
Anouk zegt
Ik wil al een poos moes maken.
Ik vraag me alleen af of je persee suiker moet gebruiken om de houdbaarheid te verlengen of kan je de moes wecken ene hoelang is het dan ongeveer houdbaar
Mvg anouk
Lot zegt
Ik heb bijna altijd 1-2 bananen die te rijp of melig zijn in de vriezer dan worden ze al moesig. Gebruik ze in een laag met amandelmeel, eitje en iets van room onder fruit op bladerdeegbodem. Of ik verwerk ze in beslag voor bv cake of brownies. I