Afgelopen zondag hadden we mijn ouders te eten en toen mijn moeder vroeg: ‘Kan ik nog wat meenemen?’ was mijn antwoord direct: ‘Ja, die kokospudding!’
Ze heeft niet teleurgesteld. Ik zie deze kokospudding langzaamaan in de echelons van Fantastische Familierecepten terechtkomen. Een recept zo eenvoudig en zo lekker en bedacht door moeders zelf, dat moet wel een stevige favoriet blijven. Checklijst Opvoeding Dochter: Elke dag levertraan, check. Overtuig haar van het bestaan van andere kleuren dan roze, check. Geen verkering tot ze 32 is, check. Leer haar Oma’s Kokospudding maken… Daar moet nog aan gewerkt worden! Een eventuele schoondochter zal ook van goede huize moeten komen, zou ze dit recept willen bemachtigen!
O, staat het ook in mijn receptenboek? Je meent het. Er zijn dus mensen in Katwijk en Schoorl die dit recept ook hebben…. Shoot… Daar gaat mijn plan van wereldoverheersing door middel van de kokospudding.
Hoe dan ook. 😉 De pudding was uiteraard verrukkelijk en verdient bij deze een eervolle vermelding op mijn blog.
Kokospudding
800 ml kokosmelk
12 blaadjes gelatine
3 eiwitten, stijfgeslagen met wat agave of honing
75 ml rijststroop of ahornsiroop
Een mooie puddingvorm of glazen kom
- Neem een steelpannetje en verwarm hier ongeveer 100 ml kokosmelk in.
- Los hier de blaadjes gelatine in op.
- Zodra ze opgelost zijn, roer je de overige kokosmelk en de rijststroop er door.
- Spatel nu voorzichtig de stijfgeslagen eiwitten er doorheen.
- Stort het mengsel in een puddingvorm of iets dergelijks en laat in de koelkast opstijven (ongeveer 2 uur).
- Serveer in de zomer met vers fruit of in de winter met opgewarmde tutti frutti.
Wil je meer heerlijke Paleo Recepten? Klik dan hier!
Roel B zegt
Anonymous,
het is belangrijk dat eiwitten absoluut vetvrij verwerkt worden, anders gaan ze schiften.
Dus al je gereedschap, en kommen enz. met heet water afwassen, liefs met wat soda erdoor
Anonymous zegt
Ik heb het recept nu 2x geprobeerd op 2 verschillende manieren. Ik krijg de eiwitten er niet fatsoenlijk doorheen geschept. Ze gaan steeds drijven, met als gevolg dat je een 2-delige pudding krijgt, met een heel stijf vol deel en slap schuimdeel. Hoe werk je dat op een goede manier door elkaar zodat het niet gaat scheiden?
Zonde van de spullen, want de pudding is dan echt niet lekker.
Anonymous zegt
Ik heb de pudding nu ook in de koelkast staan en er gebeurt hetzelfde. Is er nog iets om het te redden of moet ik alles weggooien? Gr Mélanie
Anonymous zegt
Hallo, ik wou deze pudding een keer maken als verrassing voor mijn ouders, maar wat is agave eigenlijk? Op internet vind ik alleen dat het een soort plant is. Maar hoe kun je daar een hoeveelheid mL van hebben? En kun je zoiets gewoon kopen bij de AH?
Y Baan zegt
Ik gebruik agar agar om yoghurt te maken van kokosmelk, de yoghurt blijf 1 week houdbaar.
suzanne zegt
Ik zou heel graag weten hoe je yoghurt maakt van kokosmelk, wil je het recept geven?
Claudy zegt
Bij mij blijven de eiwitten er bovenop liggen. Is dat normaal?
Heleen Quantrill zegt
Dat zijn niet de eiwitten, maar de ‘stukjes’ kokos die er in de kokosmelk zijn. En ja, dat is normaal 😉
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Goedemorgen,
Ik heb moeite met de eiwitten(rauw). Kan dat dan weer??
In verzorgingshuizen mogen geen rauwe eieren verwerkt worden.
Heleen Quantrill zegt
Ik eet dagelijks rauwe eieren, maar zorg altijd voor biologische eieren. Deze komen van gezonde, schone dieren en de kans op salmonella is dan miniem. Vergeet niet dat salmonella op de eischaal zit en niet in het ei zelf. In verzorgingstehuizen en dergelijke zullen ze wel op dat soort dingen moeten letten vanwege de strikte eisen (al dan niet terecht) die gesteld worden. Maar bedenk ook dit: steeds meer ouderen blijken ondervoed, ook in tehuizen… Maar dit even terzijde. 😉
Kies voor heerlijke biologische eitjes en je hoeft je geen zorgen te maken.
Eet smakelijk!
Heleen
Cora zegt
Ook kokosmelk in pakken, heb het even gegoogeld: http://www.villadartespecials.nl/index.php/23/wellness-and-beauty/170/kokosmelk-om-te-drinken
als je deze link kopieerd dan kom je er. Ook nog organisch!
Claudy zegt
Tnx, ik ga op zoek
Cora zegt
Ik koop wel eens kokos(room)in kartonnen verpakking bij de Sligro. Misschien is dat wat voor je?
Claudy zegt
Ik worstel een beetje met blikjes kokosmelk. Eten uit blik is toch schadelijk door de binnenkant van de blikjes? Ik vind kokosmelk heerlijk maar weet niet goed hoe ik hier een goede keuze in moet maken. Heb jij daar wel eens over nagedacht?
Anonymous zegt
Dit ga ik ook proberen en kreeg er meteen een idee bij. Ipv agavesiroop in de winter ahornsiroop gebruiken en dan serveren met gehakte pecannoten/walnoten en perenschijfjes gestoofd in kokosolie met wat kaneel en nootmuskaat.
Groetjes, VeggieMo
Anonymous zegt
Bedankt voor je informatie. Het heeft me echt enorm geholpen! En bedankt voor de felicitatie en natuurlijk voor het recept 😉 Ik ga em maken en laat je deze week nog horen hoe het uitgepakt heeft.
Groetjes,
Robert
Anonymous zegt
Hoi iedereen,
Binnenkort is mijn geliefde jarig en zou ik graag deze pudding voor haar maken omdat ze zo van kokos houdt. Het enige probleem is dat ik niet weet waar ik agave koop. De supermarkt vertelt mij dat ze dat niet hebben. Het enige wat ik weet is dat het een plant is maar het recept zegt 75 ml agave. Iemand die me kan helpen? Heb ik misschien agavesiroop nodig? Alvast bedankt.
Robert
Heleen Quantrill zegt
Agavestroop of Agavenectar kun je ook bij een natuurvoedingswinkel krijgen. Ook weet ik dat AH het in het assortiment heeft. Een alternatief is ahornsiroop dat je o.a. bij Jumbo en wederom de natuurvoedingswinkel kan krijgen. Met andere zoetmiddelen heb ik minder goeie ervaring omdat het of de pudding verkleurt, of de pudding niet stijf laat worden of een vreemde smaak geeft. Agave is het meest neutrale van smaak.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
Groeten, alvast gefeliciteerd en succes!
Heleen
Eveline -mamamaaksels zegt
hoi,
Ik heb hem gemaakt en vond hem lekker. Ik was alleen zo dom om niet eerst op het pakje gelatine te kijken wat de ‘gebruiksaanwijzing’ was, maar meteen het recept te volgen. Niet slim, want later kwam ik er achter dat ik de blaadjes gelatine eerst 5 minuten in koud water had moeten weken…
Anonymous zegt
Heleen, deze ga ik zeker proberen. Heb jij ervaring met agar agar? Ik heb de poeder 1x gebruikt maar vond het niet zo’n succes. Wat raad jij aan voor de kokospudding? gewoon gelatine, succes verzekerd? gr adrielle (sta even als anoniem, geen google account)
Heleen Quantrill zegt
Hoi Adrielle,
Je kan ook agar agar gebruikten. Geen probleem. Houd dan aan: 0.9 gram agar agar per 100 ml vloeistof als melk of kokosmelk. Gelatine werkt altijd goed, ik denk dat het met agar agar er echt op neer komt dat je de juiste hoeveelheid gebruikt. Ik denk dat poeder daarom het beste te gebruiken is.
Succes!
Heleen
Sandra Maakt! zegt
Is het niet zo dat de je met agar agar minder lang de stevigheid behoudt? En dus niet een dag van te voren de pudding kan maken? Het zal een kwestie van proberen zijn…
Heleen Quantrill zegt
Geen idee, ik heb niet veel ervaring met agar agar. Als iemand hier meer over kan zeggen, dan graag!
Ellen zegt
Ik wilde dezelfde vraag stellen…agar agar kan dus.
Ik heb het één keer eerder gebruikt om bavarois te maken (’s avonds gemaakt), dit was de volgende dag nog goed te eten maar werd in de loop van de dag wel ‘natter’. Voor de pudding een kwestie van uitproberen en inderdaad de juiste hoeveelheid gebruiken.
Roos zegt
Lijkt me lekker! Die foto’s alleen al!