Afgelopen weekend heb ik weer lekker veel gedaan in de keuken. Ik heb rode kool zonder suiker gemaakt en ingevroren voor Kerst, de eerste lading Mince Pies werd gemaakt en verorbert en de kinderen wilden graag koekjes bakken. En met het slechte weer, was dat een goed idee! Ik had een zakje koekkruiden gekocht bij Gekruid en mijn handen jeukten om Peperkoekmannetjes (Gingerbread men) te maken. Met amandelmeel uiteraard.
Volgens mij kent iedereen wel peperkoekmannetjes, maar toch zijn ze hier totaal nog niet ingeburgerd. Ik heb zelf echt de Amerikaanse associatie erbij. Desalniettemin zijn ze leuk om te maken en smaken ze heerlijk. Door te kiezen voor goeie, voedzame ingrediënten als amandelmeel, biologische eieren en melassesuiker zijn deze koekjes niet alleen erg lekker, maar nog gezond ook!
Gebruik kleine rozijntjes of ongezoete, gedroogde cranberries om ze te decoreren. Overigens staat het je vrij om andere vormpjes te gebruiken! Het gaat tenslotte om de smaak!
Paleo Peperkoekmannetjes
Ongeveer 20 stuks, afhankelijk van de grootte van je koekvormpje
300 gram amandelmeel
1/2 tl Keltisch zeezout
1 volle eetlepel Koekkruiden
100 gram zachte kokosolie
1 biologisch ei
150 gram melassesuiker of melassestroop (te verkrijgen bij de natuurvoedingswinkel)
Eventueel 3 el kokosbloesemsuiker als het wat zoeter moet worden
Rozijntjes, gedroogde cranberries of andere dingetjes om je mannetjes mee te versieren
- Neem een ruime kom en doe hier de droge ingrediënten in. Roer even door om klontjes te verwijderen.
- Kluts in een schenkbeker het ei, het zoet en de zachte kokosolie door elkaar.
- Schenk dit bij het meel en roer goed door. Er moet een samenhangend deeg ontstaan.
- Als het wat nat blijft, voeg dan wat meer amandelmeel toe.
- Neem je deeg en wikkel het in plasticfolie en leg minstens een half uur in de koelkast. Deze stap is cruciaal om het deeg beter uit te kunnen rollen. Eventueel verdeel je het deeg in twee delen zodat je snel kan werken.
- Verwarm voordat je gaat uitrollen, de oven voor op 180 graden.
- Neem twee velletjes bakpapier en rol hier het deeg tussen plat, tot ongeveer een halve cm dikte.
- Verwijder het bovenste vel en steek vormpjes uit.
- Versier ze nu met je ‘snoepjes’ naar keuze.
- Leg de koekjes op het bakpapier op een bakplaat en bak in ongeveer 15 gaar en knapperig.
- Laat de koekjes eerst afkoelen voordat je ze verplaatst. Amandelmeelkoekjes zijn breekbaar als ze warm zijn.
- De afgekoelde koekjes zullen knapperig zijn.
- Bewaar de koekjes in een doos in de koelkast of op een koele plaats.
Tip: Vries een deel van het deeg in voor later gebruik.
Welke kerstkoekjes maak jij dit jaar? Of heb je een ander favoriet recept dat je elk jaar rond deze tijd maakt? Deel het!