Gisteren was ik op de markt en zag ik daar op de specerijenkraam een zakje palmsuiker liggen. Niet de brokken waar je eigenlijk niks mee kan, maar al gemalen. Prachtig bruin en uitnodigend. Ik moest een zakje meenemen! Op het internet lees ik wel vaker goeie dingen over palmsuiker, mogelijk als alternatief voor agave. Nu ben ik over het algemeen voorzichtig met alle zoetmiddelen, maar over palmsuiker worden wel meer goeie dingen geschreven. Dus ik vond dit zeker het proberen waard.
Bekijk ook eens dit interessant stuk van Suikerwijzer over palmsuiker. Ik kan het allemaal wel nog een keer opschrijven, maar dat leek mij wat ten overvloede. Helemaal omdat ik mijn aandacht wil richten op de brownies! 😉 Dus bedankt Anna en Marger!
Mijn eerste experiment met palmsuiker zijn deze brownies. Ik kijk wel vaker op deze website en het lukt me nog wel eens om wat aan te passen. Goed voor de broodnodige variatie (no pun intended!).
110 gram pure chocola
125 gram boter of kokosolie in stukjes
100 gram zoet naar voorkeur
2 eieren
1 el vanille extract
100 gram amandelmeel
1/4 tl zeezout
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Smelt de chocola en de boter au bain marie.
- Haal het van het vuur en roer het zoet er door.
- Roer vervolgens de eieren en het vanille extract erdoor.
- Vouw hierna voorzichtig het amandelmeel en het zout erdoor.
- Roeren tot er geen klontjes meer zijn.
- Giet dit mengsel in een vierkant bakblik, bekleed met bakpapier.
- Bak in ongeveer 20 minuten gaar. Een tandenstoker moet er schoon uitkomen.
Tips: Dit is glutenvrij, dus laat volledig afkoelen eer je er wat mee gaat doen. Als het nog warm is en je probeert het uit de vorm te halen, zal het in minstens 1036 stukken vallen en dan het liefst over de vloer… geloof me!Â
En gebruik natuurlijk vanille extract. Het vanille smaakje dat je in de supermarkt koopt is chemisch en is echt niet lekker!
Nu kun je een aantal dingen doen:
Zo laten, er mooie stukjes van snijden en direct serveren. Eventueel met wat dikke room.
Versieren met noten. Erg lekker!
Of met jam, ook lekker!
Nog wat chocola smelten met boter en room en dat over de afgekoelde, ongesneden brownies schenken.
Je kunt ze ook in stukken snijden en invriezen. Hierdoor heb je langer plezier van je brownies en als je behoefte hebt aan een choco-fix, haal je er eentje uit de vriezer en kun (redelijk) onbezorgd genieten!
Wie gebruikt er nog meer wel eens palmsuiker? Of kokosbloesemsuiker? Wat is jou ervaring hiermee?
BELLA zegt
Zojuist deze brownie gemaakt …. Door het mengsel heb ik ook nog wat gebroken walnoten gedaan voor een extra crunch….OOOOOH wat lekker! Dank vh recept, wederom een topper!
Hartelijke groet, BELLA
Elco zegt
De mijne staat af te koelen, ik heb zelf de amandelmeel gemaakt en daarnaast palmsuiker als zoet. Het ruikt zo heerlijk, dat ik bijna niet kan wachten tot vanavond bij de koffie, als dessert.
Kim zegt
Gister heb ik dan eindelijk jouw brownie-recept gemaakt. Mijn hemel, wat is dat LEKKER! En veel, dus ben blij met je invries-tip! Ideaal voor als ik ineens een vreselijke craving naar zoet heb en niets in huis heb.
Ik heb i.p.v. pure chocolade melkchocolade, gezoet met stevia gebruikt. En voor de 100 gr zoet palmsuiker. Ergens heb ik toch het gevoel dat ik ‘slecht’ aan het eten ben, maar dat hoeft helemaal niet volgens mij; palmsuiker is beter als gewone.
Iig; heerlijk recept!
Annelieke zegt
Hoe groot is het bakblik dat jij gebruikt hiervoor Heleen?
Vind ik toch altijd wel makkelijk om te weten, want als ik een te grote gebruik dan mislukken waarschijnlijk.
Heleen Quantrill zegt
Ik gebruikte hier een glazen ovenschaal waar je ook wel lasagne in maakt. Die van mij is ongeveer 15 x 25 cm (ongeveer!)
Corina zegt
Ik kwam laatst ineens ergens palmsuiker tegen – proberen! In de koffie vind ik het nog wel wennen, maar op een pannenkoek smaakte het me heerlijk! je brownierecept ga ik zeker proberen!
Yvonne zegt
Als ik suiker gebruik, gebruik ik palmsuiker van Arenga. Helaas hebben ze het nu niet meer te koop bij de Jumbo, dus zal ik het moeten bestellen bij de natuurwinkel. Ik gebruik het voornamelijk in mijn bakkie koffie, met warme melk en dan 1 schepje palmsuiker. De smaak was even wennen, na de overstap van geraffineerde rietsuiker (ik maar denken dat het gezond is). Vind het lekker smaken. Gebruik het ook in baksels. Alleen nog steeds geen idee wat voor GI het heeft. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat het maar 30 is, dus iets lager dan de kokosbloesem, maar durf het niet met zekerheid te zeggen.
Elco zegt
Ik heb het deze week nog gekocht bij de jumbo. Misschien andere verpakking?
Anonymous zegt
Hoi Yvonne, als het goed is ligt ze al een hele tijd weer in de schappen.
Als je grootverbruiker van de Masarang Arenga palmsuiker bent kan ik je adviseren om van de bulkaanbiedingen op http://www.amigos-international.com gebruik te maken. Vanaf ca 5kg heb je al een gratis levering en dan betaal je nog maar 1.69 per zakje.