Een tijdje terug was er een lezer van dit blog die zocht naar een recept voor glutenvrije pannenkoeken. Nu weet ik dat Heleen op dit blog al wel eens een recept heeft geplaatst voor glutenvrije pannenkoeken met amandelmeel, maar omdat ik graag varieer en ook liever niet te vaak amandelen wil eten, heb ik ook eens iets anders geprobeerd om pannenkoeken van te bakken, namelijk van kastanjemeel.
Kastanjemeel om uit te proberen
Onlangs was ik bij de boekpresentatie van Richard de Leth zijn nieuwe kookboek Oersterk Eten (daarover binnenkort meer) en die werd gehouden in de Concept Store van Ekoplaza op de Stadhouderskade in Amsterdam. Natuurlijk heb ik ook even in de winkel rondgelopen en zo zag ik een zakje kastanjemeel staan. Ik kende het wel, maar toen ik het GAPS-dieet volgde mocht ik het niet gebruiken en daarvoor hield ik me niet zo bezig met alternatieven voor granen. Nu dus wel en het mag weer, dus pakje meegenomen om eens te proberen.
Tamme kastanjes
Bij ons in het dorp staan een paar hele grote tamme kastanjebomen (niet te verwarren met de wilde kastanje, die zijn namelijk niet eetbaar) en daar probeer ik er altijd wel een aantal te rapen. Het liefst had ik zo’n boom in mijn tuin, van een goed soort dat grote kastanjes geeft, maar daarvoor worden de bomen helaas te groot. Ik krijg dan vast bonje met het bestuur of mijn buurman…
Het is niet makkelijk om een flink aantal grote kastanjes te vinden, maar al heb ik er een paar, het is altijd weer leuk om ze met de kinderen te kunnen poffen. Ze smaken een beetje zoetig, nootachtig en melig en dat verwachtte ik van het meel dus ook. Daarom leek het me ideaal voor een zoet ontbijtgerecht of een dessert, zoals pannenkoeken.
Kastanjemeel is niets nieuws onder de zon
Hoewel je het meel tegenwoordig steeds meer tegenkomt als graanvervanger, is het zeker geen nieuw product. Integendeel! Zowel in Amerika als in Europa was de kastanje een veelgebruikt product. Honderden jaren geleden werden kastanjes op allerlei manieren gegeten: rauw, gepoft, gemalen tot meel of gekookt en gepureerd. Het was (en is) een goede vervanger van granen. Niet voor niets werd de tamme kastanje ook wel de broodboom genoemd!
Voedingswaarde van kastanjes
Kastanjes van de tamme kastanje bevatten veel koolhydraten, vooral in de vorm van zetmeel en voedingsvezels. Ze zijn erg verzadigend en bevatten zelfs twee keer zoveel calorieën als aardappelen. Kastanjes zijn rijk aan mineralen, met name kalium, en bevatten daarnaast magnesium, ijzer en zelfs vitamine C (in rauwe vorm).
Pannenkoekjes van kastanjemeel met gebakken pruimen
En omdat die vraag er was en ik dat zakje meel in mijn handen had, leek het me een uitgelezen experiment om met dat meel pannenkoeken te bakken. En dat was een geslaagd experiment! Bij het opruimen en leeghalen van de vriezer ontdekte ik nog een vergeten zak pruimen van mijn pruimenboom. Die heb ik erbij gedaan om het geheel compleet te maken.
Uitstekend als toetje, eventueel met een lekkere dot crème fraîche of als ontbijt. Smakelijk eten!
Kastanje Pannenkoekjes met Gebakken Pruimen
Iris MaierIngrediënten
Voor de Pannenkoeken
- 135 gr. Kastanjemeel
- 2 Eieren
- 1/2 tl. natriumbicarbonaat
- 1/2 tl Kaneel
- 250 ml Kokosmelk
- Rasp van 1 sinaasappel
- Kokosolie om in te bakken
Voor de Pruimen
- Een pond pruimen ontpit en in kwarten
- 2 el. boter
- 1/4 tl. gemalen kardemom
- 1/2 tl. kaneel
- scheut ahornsiroop of kastanje honing
Instructies
Het beslag
- Doe het kastanjemeel met de kaneel en de bicarbonaat in een kom en maak een kuiltje in het midden.
- Tik een ei stuk boven het kuiltje, klop het los met wat van het meel en herhaal met het tweede ei.
- Giet de kokosmelk scheutje voor scheutje bij het meel, terwijl je blijft kloppen of mixen.
- Roer tot je een glad beslag hebt en roer er vervolgens de sinaasappelrasp doorheen.
- Laat het beslag een kwartiertje rusten.
De Pruimen
- Smelt de boter in een sauspan tot deze begint te kleuren. Roer er de kaneel en kardemom door en bak deze kort mee.
- Haal van het vuur af en laat 10 minuten rusten.
- Zet de pan weer terug op het vuur, verwarm de boter weer en bak de pruimen tot ze zacht zijn. Roer er naar smaak wat ahornsiroop of honing door.
Pannenkoeken Bakken
- Verhit een koekenpan op het vuur en smelt hierin een klont kokosolie.
- Giet met een sauslepel 3 hoopjes beslag in de pan.
- Wacht een paar minuutjes tot de pannenkoekjes van onder bruin gebakken zijn en van boven het beslag gestold is.
- Keer ze om en bak de andere zijde ook bruin.
- Serveer met de gebakken pruimen en eet smakelijk!