Laatst heb ik weer een bestelling gedaan bij Gekruid (sorry, Pit& Pit maar ik kan niet wennen aan die naam!) en daar o.a. mijn voorraad bonen, linzen en kokos aangevuld. Althans, dat was mijn intentie. Gewoon heel eenvoudig, naar de webshop, bestellen wat ik écht nodig heb en weer vertrekken… Helaas ging het vrijwel direct al mis. Ik bestel meestal direct ook voor m’n ouders en die hadden ook nog wel wat dingen die ze graag wilden hebben. Uiteindelijk heb ik ruim een uur doorgebracht op Gekruid en toen de doos de volgende dag aankwam, stelde de postbezorger voor het voor me in de gang neer te zetten. En nou ben ik niet een fragiel meisje…
Even voor het visuele aspect 😉
Hoe dan ook. Ik had onder andere parelgort besteld. Parelgort is gepelde en geslepen gerst. Vroeger werd het gebruikt zoals we tegenwoordig rijst en pasta gebruiken. Sommigen van jullie zullen het waarschijnlijk nog kennen van gortepap of watergruwel. Vooral dat laatste vond ik niet bepaald smakelijk. De textuur was wat vreemd en ja, waterig.
Maar van een tante had ik een stapel kookboeken met Joodse recepten gekregen om eens door te neuzen en eventueel wat van uit te proberen. En daar stond ook dit recept in. Heel eenvoudig met maar vijf ingrediënten en grotendeels klaar te maken in de oven. Omdat verandering van spijs doet eten, ben ik afgelopen weekend hier direct mee aan de slag gegaan.
Officieel zou je parelgort eerst 12 uur moeten weken. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik deze stap heb overgeslagen. Niet uit luiheid, zoals wel eens het geval is bij mij, maar meer omdat ik het over het hoofd heb gezien. Ik heb de parelgort gekookt en daarna afgebakken in de oven. En het smaakte heerlijk!
Als je geen parelgort in huis hebt, kun je ook een andere volle korrel gebruiken en zelfs rijst, vermoed ik. Pas de kooktijd van het graan daarop aan. De oventijd zal hetzelfde blijven.
Parelgort Abrikoos en Rozijnen Pudding
Heleen QuantrillIngrediënten
- 250 gram parelgort
- 500 - 600 ml water
- 125 gram gedroogde abrikozen
- 125 gram rozijnen
- 50 gram honing
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl kaneel
Instructies
- Kook de gort in het water in ongeveer 30 minuten beetgaar.
- Giet eventueel af en zet apart.
- Verwarm de oven nu voor op 180 graden.
- Week de abrikozen en rozijnen in heet water en laat 10 minuten staan.
- Giet het fruit af.
- Roer nu de gort, het fruit, specerijen en de honing door elkaar en stort het in een glazen ovenschaal.
- Doe wat klontjes boter op de pudding en zet het geheel in de oven.
- Bak de gort pudding in 40 minuten gaar.
- Serveer warm of koud. Lekker met yoghurt!
2 reacties
Hihi ik noem het ook altijd nog gekruid!