Parelgort Abrikoos en Rozijnen Pudding

Parelgort Pudding

Parelgort PuddingLaatst heb ik weer een bestelling gedaan bij Gekruid (sorry, Pit& Pit maar ik kan niet wennen aan die naam!) en daar o.a. mijn voorraad bonen, linzen en kokos aangevuld. Althans, dat was mijn intentie. Gewoon heel eenvoudig, naar de webshop, bestellen wat ik écht nodig heb en weer vertrekken… Helaas ging het vrijwel direct al mis. Ik bestel meestal direct ook voor m’n ouders en die hadden ook nog wel wat dingen die ze graag wilden hebben. Uiteindelijk heb ik ruim een uur doorgebracht op Gekruid en toen de doos de volgende dag aankwam, stelde de postbezorger voor het voor me in de gang neer te zetten. En nou ben ik niet een fragiel meisje…

Even voor het visuele aspect 😉

Hoe dan  ook. Ik had onder andere parelgort besteld. Parelgort is gepelde en geslepen gerst. Vroeger werd het gebruikt zoals we tegenwoordig rijst en pasta gebruiken. Sommigen van jullie zullen het waarschijnlijk nog kennen van gortepap of watergruwel. Vooral dat laatste vond ik niet bepaald smakelijk. De textuur was wat vreemd en ja, waterig.

Maar van een tante had ik een stapel kookboeken met Joodse recepten gekregen om eens door te neuzen en eventueel wat van uit te proberen. En daar stond ook dit recept in. Heel eenvoudig met maar vijf ingrediënten en grotendeels klaar te maken in de oven. Omdat verandering van spijs doet eten, ben ik afgelopen weekend hier direct mee aan de slag gegaan.

Officieel zou je parelgort eerst 12 uur moeten weken. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik deze stap heb overgeslagen. Niet uit luiheid, zoals wel eens het geval is bij mij, maar meer omdat ik het over het hoofd heb gezien. Ik heb de parelgort gekookt en daarna afgebakken in de oven. En het smaakte heerlijk!

Als je geen parelgort in huis hebt, kun je ook een andere volle korrel gebruiken en zelfs rijst, vermoed ik. Pas de kooktijd van het graan daarop aan. De oventijd zal hetzelfde blijven.

Parelgort Pudding

Parelgort Abrikoos en Rozijnen Pudding

Heleen Quantrill
Voedzame parelgort pudding met gedroogd fruit en honing. Lekker als toetje, maar ook erg goed als ontbijt met wat yoghurt.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Dessert, Ontbijt
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 250 gram parelgort
  • 500 - 600 ml water
  • 125 gram gedroogde abrikozen
  • 125 gram rozijnen
  • 50 gram honing
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kaneel

Instructies
 

  • Kook de gort in het water in ongeveer 30 minuten beetgaar.
  • Giet eventueel af en zet apart.
  • Verwarm de oven nu voor op 180 graden.
  • Week de abrikozen en rozijnen in heet water en laat 10 minuten staan.
  • Giet het fruit af.
  • Roer nu de gort, het fruit, specerijen en de honing door elkaar en stort het in een glazen ovenschaal.
  • Doe wat klontjes boter op de pudding en zet het geheel in de oven.
  • Bak de gort pudding in 40 minuten gaar.
  • Serveer warm of koud. Lekker met yoghurt!

 

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »