Het is weer voor maaltijden die lang aan je ‘ribben blijven kleven’ en je buik en je gemoed verwarmen! ’s Avonds gordijnen dicht, kaarsjes aan en genieten van alles dat dit seizoen met zich meebrengt. Soep is altijd favoriet bij ons. Haast elke groente kan ik hier tot soep vermaken en het gaat op. Een supermanier dus om onbekende groenten of restantjes groenten op te maken! Pastinaak is zoiets. Echtgenoot houdt er niet zo van, en het hele gedoe van schillen, in stukken snijden, koken en roosteren in de oven… Geen zin in! Soep maken is veel eenvoudiger!
Pastinaak wordt gerekend tot de vergeten groenten hier in Nederland. Het is familie van de wortel en smaakt daarom licht zoet. Ik haal ze biologisch bij een marktkraam bij ons in de buurt. Elke woensdag staat er een dame met een kraam vol met versgeoogste biologische groenten in Emmeloord (t.o. de Kijkshop als je in de buurt bent!). Al een aantal weken heeft ze ook pastinaken en ik neem altijd een zak mee. Van mijn Engelse schoonmoeder heb ik afgekeken dat je ze ook heerlijk kan roosteren in de oven of gewoon gekookt als groente met aardappels en vlees kan serveren. De kids vinden ze heerlijk, dus iedereen wint!
Pastinaaksoep (4 personen)
1 Middelgroot uitje
4 Middelgrote pastinaken, schoongeboend
1 winterwortel of 4 waspenen, schoongeboend
2 tenen knoflook, heel
500 ml water
1 el biologische groentebouillon poeder
Evt. 500 gram soepballetjes
Olijfolie
Veel boter
- Zet een pan met een zware bodem op het vuur en doe hier een flinke scheut olijfolie en een kluit boter in.
- Snij de in grove stukken en doe deze in de pan. Roer even om.
- Snij de pastinaken en wortels in stukken en doe deze ook in de pan.
- Roer even om zodat de ui en de olie goed om de groenten zit.
- Voeg het water toe en breng het aan de kook.
- Roer er de eetlepel bouillonpoeder door en draai het vuur lager.
- Deksel op de pan en laat een kwartiertje pruttelen.
- Als de groenten gaar zijn, zet je een staafmixer er in en pureer je het tot het een gladde massa is.
- Proef en voeg eventueel zout, peper of bouillonpoeder naar smaak toe.
Als je graag net als ik vlees in je soep wilt, doe dan het volgende terwijl de groenten koken:
- Draai kleine balletjes van zelfgekruid gehakt.
- Neem een koekenpan en doe hier ook olijfolie en boter in.
- Als de boter gesmolten is, doe je de balletjes er in en bak je ze tot ze bruin en gaar zijn.
- Bak in deze pan ook de twee knoflooktenen in hun geheel mee.
- Haal de balletjes uit de pan en hou ze even apart.
- Giet het vet en de knoflooktenen bij de gare groenten voordat je gaat pureren.
- Zet de staafmixer er nu in en pureer tot de gewenste consistentie.
- Doe de soepballetjes er bij en serveer direct!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Carolien zegt
Ik gebruik pastinaak vaak in een stamppot, samen met winterpeen, zoete aardappel en eventueel gewone aardappel. Het geeft een heerlijke, aparte smaak aan je stamp-/hutspot.