Pastinaak Soep

Het is weer voor maaltijden die lang aan je ‘ribben blijven kleven’ en je buik en je gemoed verwarmen! ’s Avonds gordijnen dicht, kaarsjes aan en genieten van alles dat dit seizoen met zich meebrengt. Soep is altijd favoriet bij ons. Haast elke groente kan ik hier tot soep vermaken en het gaat op. Een supermanier dus om onbekende groenten of restantjes groenten op te maken! Pastinaak is zoiets. Echtgenoot houdt er niet zo van, en het hele gedoe van schillen, in stukken snijden, koken en roosteren in de oven… Geen zin in! Soep maken is veel eenvoudiger!

Pastinaak wordt gerekend tot de vergeten groenten hier in Nederland. Zelf maak ik er vaak een pastinaak puree van. Het is familie van de wortel ook wel witte wortel genoemd en smaakt daarom licht zoet. Ik haal ze biologisch bij een marktkraam bij ons in de buurt. Elke woensdag staat er een dame met een kraam vol met versgeoogste biologische groenten in Emmeloord (t.o. de Kijkshop als je in de buurt bent!). Al een aantal weken heeft ze ook pastinaken en ik neem altijd een zak mee. Van mijn Engelse schoonmoeder heb ik afgekeken dat je ze ook heerlijk kan roosteren in de oven of gewoon gekookt als groente met aardappels en vlees kan serveren. De kids vinden ze heerlijk, dus iedereen wint!

Pastinaaksoep (4 personen)
1 Middelgroot uitje
4 Middelgrote pastinaken, schoongeboend
1 winterwortel of 4 waspenen, schoongeboend
2 tenen knoflook, heel
500 ml water
1 el biologische groentebouillon poeder
Evt. 500 gram soepballetjes
Olijfolie
Veel boter

  • Zet een pan met een zware bodem op het vuur en doe hier een flinke scheut olijfolie en een kluit boter in.
  • Snij de in grove stukken en doe deze in de pan. Roer even om.
  • Snij de pastinaken en wortels in stukken en doe deze ook in de pan.
  • Roer even om zodat de ui en de olie goed om de groenten zit.
  • Voeg het water toe en breng het aan de kook.
  • Roer er de eetlepel bouillonpoeder door en draai het vuur lager.
  • Deksel op de pan en laat een kwartiertje pruttelen.
  • Als de groenten gaar zijn, zet je een staafmixer er in en pureer je het tot het een gladde massa is.
  • Proef en voeg eventueel zout, peper of bouillonpoeder naar smaak toe.

Als je graag net als ik vlees in je soep wilt, doe dan het volgende terwijl de groenten koken:

  • Draai kleine balletjes van zelfgekruid gehakt.
  • Neem een koekenpan en doe hier ook olijfolie en boter in.
  • Als de boter gesmolten is, doe je de balletjes er in en bak je ze tot ze bruin en gaar zijn.
  • Bak in deze pan ook de twee knoflooktenen in hun geheel mee.
  • Haal de balletjes uit de pan en hou ze even apart.
  • Giet het vet en de knoflooktenen bij de gare groenten voordat je gaat pureren.
  • Zet de staafmixer er nu in en pureer tot de gewenste consistentie.
  • Doe de soepballetjes er bij en serveer direct!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »
voedingsstoffen
Gezondheid Algemeen

Wat zijn voedingsstoffen? Uitleg en tips

Voedingsstoffen zijn de basis van een gezond lichaam. Ze bepalen hoe je je voelt, hoe goed je herstelt, en zelfs hoe scherp je geest is. Toch hoor ik regelmatig dat mensen niet precies weten welke voedingsstoffen ze écht nodig hebben. Daarom leg ik het je graag uit. Kort, duidelijk en

Lees verder »