Perfecte Spelt Scones met Karnemelk

Heerlijke scones! Vers gebakken, geserveerd met roomboter, clotted cream en jam. Of juist hartig met kaas en chutney! In de afgelopen jaren heb ik vele variaties op scones gegeten en gebakken en op die manier heb ik een superformule ontdekt om zelf scones te maken met een minimale lijst aan ingrediënten en een maximale smaak.

Vers gebakken scones moeten zonder mes in tweeën gescheurd kunnen worden, zijn ‘flaky’ vanwege de koude boter en heerlijk luchtig vanwege de… karnemelk! Sinds ik karnemelk ben gaan gebruiken in mijn scones is het resultaat iedere keer perfect!

Ik kwam op het idee om karnemelk te gaan gebruiken van Nigella Lawson. Zij doet dat namelijk ook. De combinatie van het zure van de karnemelk met de bicarbonaat zorgt ervoor dat de scones iedere keer weer perfect lukken. Geen gedoe met zelfrijzend bakmeel of eiwitten opkloppen. De reactie karnemelk-bicarbonaat geeft al een lift!

In plaats van regulier wit meel, gebruik ik liever volkoren speltmeel. Niet alleen vanwege de hogere voedingswaarde, maar ook vanwege de heerlijke nootachtige smaak van spelt. Omdat scones met maar heel weinig ingrediënten gemaakt worden, moet je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk, zo niet alle ingrediënten van goeie kwaliteit en smaak zijn, omdat je het verschil echt proeft!

Zo ook in het geval van karnemelk. Eigenlijk denken we nooit echt veel na over karnemelk. Het is erg lekker met het warme weer, je kunt er pap mee maken en dan hebben we ’t wel zo’n beetje gehad. Maar wist je dat je heel eenvoudig zelf karnemelk kunt maken? Zo heb je meer controle over het soort melk dat je gebruikt en maak je zo hele verse, smakelijke karnemelk met goede bacteriën! Het is super eenvoudig om te doen en de smaak is vaak veel milder en prikkelender dan reguliere karnemelk. Lekker met dit weer en als je karnemelk over hebt, maak je deze scones voor erbij!

Wil je weten of karnemelk wel gezond voor je is?

Volkoren Spelt scones

Perfecte Spelt Scones met Karnemelk

Heleen Quantrill
Heerlijke spelt schones, vers gebakken op basis van de beste ingrediënten voor een heerlijke smaak. Wil je echt bijzondere scones? Maak dan je eigen karnemelk!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 300 gram volkoren speltmeel
  • 1/2 tl zeezout
  • 1/2 tl bicarbonaat
  • 50 - 75 gram koude roomboter
  • 200 ml verse karnemelk

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Neem een ruime kom en doe hier de droge ingrediënten in. Roer even door.
  • Verdeel nu de boter in stukjes en doe deze in het meel.
  • Gebruik je vingers om de boter in het meel te wrijven. Dit hoeft niet al te precies en netjes te gebeuren.
  • Schenk nu de karnemelk erbij en kneed kort door tot je een samenhangend, niet kleverig deeg hebt.
  • Maak een bal en druk die plat tot ongeveer 3 cm dikte.
  • Steek rondjes uit en leg die op een bakplaat.
  • Ga door tot het deeg op is.
  • Bak de scones in 15 - 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat iets afkoelen voordat je serveert.

Notities

Vervang de karnemelk niet door reguliere melk. Het effect en de smaak zijn dan heel anders.
Ben je op zoek naar glutenvrije scones? Klik dan hier!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezondste granola
Gezond eten

De gezondste granola kies je zo

Granola lijkt gezond, maar schijn bedriegt soms. Veel mensen denken dat alle granola goed voor je is, omdat het haver en noten bevat. Maar als je goed kijkt, zit er vaak veel toegevoegde suiker, siroop of olie in. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Lees verder »
Gezond eten

Venkel: gezond of niet?

Venkel is zo’n groente waar je niet direct aan denkt, maar zodra je het probeert, ben je verkocht. Het heeft een frisse, licht anijsachtige smaak die verrassend goed past in zowel salades als warme gerechten. Maar hoe gezond is venkel eigenlijk? Wat is venkel precies? Venkel is een knolgroente die

Lees verder »