Clafoutis (spreek uit: kla-foe-tie) is een traditioneel Frans dessert op basis van vers fruit en een custard-achtig beslag dat in de oven gebakken wordt. Je serveert het warm met een lepel 😉
Perziken
Afgelopen weekend was ik op de markt en ik kon mijn lol niet op toen ik zag dat de perziken in de aanbieding waren. Perziken met hun zachte velletje en bedwelmend zoete smaak zijn mijn favoriete vruchten en als ze in seizoen en dus op hun sappigst zijn, eet ik ze erg vaak. Meestal zo uit het vuistje. Maar ook wel als onderdeel van een kruimel, in een cake of zoals in dit geval, in een clafoutis.
Meestal wordt clafoutis gemaakt met kersen, maar ik ben er inmiddels achter dat haast elke fruitsoort zich goed leent in een clafoutis. Als vuistregel hou ik dan aan dat als het lekker in een pannenkoek is, het ook lekker is in een clafoutis. Je kunt zelfs hartige varianten maken, maar dat is voor een andere keer.
Clafoutis = Simpel
Dit dessert is super eenvoudig om klaar te maken. En waarschijnlijk heb je de meeste spullen al gewoon in huis. De custard smelt op de tong en de perziken met de citroen is een heerlijke fris-zoete combinatie die helemaal zomers is.
Je kunt de clafoutis in z’n geheel in een ruime vlaaivorm doen, maar je kunt het fruit en beslag ook verdelen over kleinere hitte bestendige vormpjes zoals deze.
Serveer de clafoutis met een flinke toef (lactosevrije) slagroom om het helemaal af te maken!
Perzik en Citroen Clafoutis - Glutenvrij & Lactosevrij
Ingrediënten
- 4 rijpe perziken
- 1 citroen rasp en sap
- 3 eieren
- 250 ml kokosmelk
- 60 gram amandelmeel
- 1/4 tl zeezout
- 50 gram honing of ander zoet naar keuze
- Kokosolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet een vlaaivorm of kleinere hitte bestendige vormpjes in met de kokosolie en zet ook even apart.
- Snijd de perziken open, verwijder de pit en snijd ze in plakjes.
- Besprenkel de perzik stukjes met het citroensap en roer de rasp erdoor.
- Verdeel het fruit over de bodem van de vorm.
- Neem nu een ruime mengkom en doe hier de eieren, kokosmelk, amandelmeel en zout in.
- Kluts goed door tot je een dun pannenkoekbeslag hebt. Gebruik eventueel een staafmixer.
- Roer de honing erdoor.
- Schenk het beslag over het fruit en zet in de oven.
- Bak de clafoutis in 40 - 45 minuten gaar en licht goudbruin.
- Laat 15 - 20 afkoelen en serveer.
Notities
Laat een reactie achter