Perzik en Citroen Clafoutis – Glutenvrij & Lactosevrij

Clafoutis (spreek uit: kla-foe-tie) is een traditioneel Frans dessert op basis van vers fruit en een custard-achtig beslag dat in de oven gebakken wordt. Je serveert het warm met een lepel 😉

Perziken

Afgelopen weekend was ik op de markt en ik kon mijn lol niet op toen ik zag dat de perziken in de aanbieding waren. Perziken met hun zachte velletje en bedwelmend zoete smaak zijn mijn favoriete vruchten en als ze in seizoen en dus op hun sappigst zijn, eet ik ze erg vaak. Meestal zo uit het vuistje. Maar ook wel als onderdeel van een kruimel, in een cake of zoals in dit geval, in een clafoutis.

Meestal wordt clafoutis gemaakt met kersen, maar ik ben er inmiddels achter dat haast elke fruitsoort zich goed leent in een clafoutis. Als vuistregel hou ik dan aan dat als het lekker in een pannenkoek is, het ook lekker is in een clafoutis. Je kunt zelfs hartige varianten maken, maar dat is voor een andere keer.

Clafoutis = Simpel

Dit dessert is super eenvoudig om klaar te maken. En waarschijnlijk heb je de meeste spullen al gewoon in huis. De custard smelt op de tong en de perziken met de citroen is een heerlijke fris-zoete combinatie die helemaal zomers is.

Je kunt de clafoutis in z’n geheel in een ruime vlaaivorm doen, maar je kunt het fruit en beslag ook verdelen over kleinere hitte bestendige vormpjes.

Serveer de clafoutis met een flinke toef (lactosevrije) slagroom om het helemaal af te maken!

Clafoutis

Perzik en Citroen Clafoutis - Glutenvrij & Lactosevrij

Heleen Quantrill
Clafoutis is een traditioneel Frans dessert op basis van vers fruit en een custard-achtig beslag dat smelt op de tong.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Dessert
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 4 rijpe perziken
  • 1 citroen rasp en sap
  • 3 eieren
  • 250 ml kokosmelk
  • 60 gram amandelmeel
  • 1/4 tl zeezout
  • 50 gram honing of ander zoet naar keuze
  • Kokosolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vet een vlaaivorm of kleinere hitte bestendige vormpjes in met de kokosolie en zet ook even apart.
  • Snijd de perziken open, verwijder de pit en snijd ze in plakjes.
  • Besprenkel de perzik stukjes met het citroensap en roer de rasp erdoor.
  • Verdeel het fruit over de bodem van de vorm.
  • Neem nu een ruime mengkom en doe hier de eieren, kokosmelk, amandelmeel en zout in.
  • Kluts goed door tot je een dun pannenkoekbeslag hebt. Gebruik eventueel een staafmixer.
  • Roer de honing erdoor.
  • Schenk het beslag over het fruit en zet in de oven.
  • Bak de clafoutis in 40 - 45 minuten gaar en licht goudbruin.
  • Laat 15 - 20 afkoelen en serveer.

Notities

Als je liever geen velletjes op de perzik hebt, kun je die heel makkelijk verwijderen door de verse perziken eerst kort in kokend water te leggen. De velletjes wrijf je er dan zonder problemen af!
De amandelmeel kun je vervangen door kokosmeel. Gebruik dan ongeveer 25 gram kokosmeel en laat het beslag eerst 10 minuten staan en roer het nog een keer door, voordat je het uitschenkt.

 

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »