Perzik en Citroen Clafoutis – Glutenvrij & Lactosevrij

Clafoutis

ClafoutisClafoutis (spreek uit: kla-foe-tie) is een traditioneel Frans dessert op basis van vers fruit en een custard-achtig beslag dat in de oven gebakken wordt. Je serveert het warm met een lepel 😉

Perziken

Afgelopen weekend was ik op de markt en ik kon mijn lol niet op toen ik zag dat de perziken in de aanbieding waren. Perziken met hun zachte velletje en bedwelmend zoete smaak zijn mijn favoriete vruchten en als ze in seizoen en dus op hun sappigst zijn, eet ik ze erg vaak. Meestal zo uit het vuistje. Maar ook wel als onderdeel van een kruimel, in een cake of zoals in dit geval, in een clafoutis.

Meestal wordt clafoutis gemaakt met kersen, maar ik ben er inmiddels achter dat haast elke fruitsoort zich goed leent in een clafoutis. Als vuistregel hou ik dan aan dat als het lekker in een pannenkoek is, het ook lekker is in een clafoutis. Je kunt zelfs hartige varianten maken, maar dat is voor een andere keer.

ClafoutisClafoutis = Simpel

Dit dessert is super eenvoudig om klaar te maken. En waarschijnlijk heb je de meeste spullen al gewoon in huis. De custard smelt op de tong en de perziken met de citroen is een heerlijke fris-zoete combinatie die helemaal zomers is.

Je kunt de clafoutis in z’n geheel in een ruime vlaaivorm doen, maar je kunt het fruit en beslag ook verdelen over kleinere hitte bestendige vormpjes zoals deze.

Serveer de clafoutis met een flinke toef (lactosevrije) slagroom om het helemaal af te maken!

Clafoutis

Perzik en Citroen Clafoutis - Glutenvrij & Lactosevrij

Heleen Quantrill
Clafoutis is een traditioneel Frans dessert op basis van vers fruit en een custard-achtig beslag dat smelt op de tong.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Dessert
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 4 rijpe perziken
  • 1 citroen rasp en sap
  • 3 eieren
  • 250 ml kokosmelk
  • 60 gram amandelmeel
  • 1/4 tl zeezout
  • 50 gram honing of ander zoet naar keuze
  • Kokosolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vet een vlaaivorm of kleinere hitte bestendige vormpjes in met de kokosolie en zet ook even apart.
  • Snijd de perziken open, verwijder de pit en snijd ze in plakjes.
  • Besprenkel de perzik stukjes met het citroensap en roer de rasp erdoor.
  • Verdeel het fruit over de bodem van de vorm.
  • Neem nu een ruime mengkom en doe hier de eieren, kokosmelk, amandelmeel en zout in.
  • Kluts goed door tot je een dun pannenkoekbeslag hebt. Gebruik eventueel een staafmixer.
  • Roer de honing erdoor.
  • Schenk het beslag over het fruit en zet in de oven.
  • Bak de clafoutis in 40 - 45 minuten gaar en licht goudbruin.
  • Laat 15 - 20 afkoelen en serveer.

Notities

Als je liever geen velletjes op de perzik hebt, kun je die heel makkelijk verwijderen door de verse perziken eerst kort in kokend water te leggen. De velletjes wrijf je er dan zonder problemen af!
De amandelmeel kun je vervangen door kokosmeel. Gebruik dan ongeveer 25 gram kokosmeel en laat het beslag eerst 10 minuten staan en roer het nog een keer door, voordat je het uitschenkt.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Paté in een kom
Recepten

Paté Zelf Maken

Zelfgemaakte Paté met Cranberrysaus – Een Feestelijke Klassieker Voor mij is kerst pas compleet als er een rijke, romige paté op tafel staat, gecombineerd met de frisse zoetheid van cranberrysaus. Die mix van hartig en zoet voelt ultiem feestelijk! Dit jaar ga ik een stap verder door zelf paté te

Lees verder »
Pompoensoep met Venkel
Recepten

Pompoensoep met Venkel

Pompoensoep met Venkel Afgelopen vrijdag kreeg ik van mijn moeder weer een pompoen toegeschoven. Hoewel je misschien denkt dat pompoen uit het seizoen is, blijkt dat gelukkig niet zo te zijn! Daarnaast had ik een prachtige biologische venkelknol op de markt gekocht. Vorige week proefde ik een eenvoudige venkelsoep die

Lees verder »
Chocolade Amandel Koekjes
Koek en gebak

Chocolade Amandel Koekjes

Ben je op zoek naar een gezonder alternatief voor gewone koekjes? Zoek niet verder! Ik ben al een tijd fan van amandelmeel en gebruik het vaak in mijn recepten. Het is niet alleen voedzaam, maar ook heel makkelijk te gebruiken. Vandaag besloot ik het te verwerken in een koekjesrecept, en

Lees verder »