Mijn dochter en ik bakken graag samen. In het begin was het vaak een hele heisa om samen te bakken, maar nu dat haar motoriek steeds preciezer wordt en ze ook op school leert hoe je moet meten en wegen, is het ontzettend leuk om samen wat te maken. Haar voorkeur gaat vooralsnog uit naar bakken en niet zozeer koken, maar dat komt vanzelf wel! Ik zal heel eerlijk toegeven dat de glutenvrije en geraffineerde suikervrije baksels die ik maakte, niet altijd in de smaak vielen bij dochterlief. De textuur en de smaak waren te ‘geavanceerd’ voor haar eenvoudige smaakpalet. Dus hoe draaien we dit om? Door haar zelf iets te laten maken, natuurlijk!
Vaak is het zo als een kind iets niet lust (groenten, bepaalde soorten fruit, baksels of wat dan ook) het nog wel eens loont om ze dan mee de keuken in te nemen en te laten helpen bij het kookproces of ze zelf iets te laten bedenken en maken met dat gehate ingrediënt als hoofdpersoon. Dat wil niet zeggen dat de aversie dan direct afgelopen is, maar de fascinatie van het zelf koken of bakken en dat het dan ook echt geserveerd en gegeten wordt door de anderen, helpt wel een bepaalde drempel te nemen.
Zo ook met mijn baksels. Meestal grijp ik naar de amandel- en kokosmeel en deze melen hebben toch een bepaalde smaak en textuur. Na wat speurwerk in de receptenboeken en op het internet zag dochterlief een recept met rozenwater dat ze wel graag wilde maken. Rozen zijn natuurlijk über romantisch en ruiken heerlijk. Wist je dat de appel familie is van de roos? Evenals de abrikoos en aardbei!
Nu is roos natuurlijk een vrij overheersende smaak, dus vaak wordt het gecombineerd met pistache, honing en kardemom voor een mooie balans. Ik had alles in huis, dus we gingen direct aan de slag!
Pistache en Roos Fairy Cakes
Heleen QuantrillIngrediënten
- Voor de fairy cakes:
- 3 eieren gesplitst
- 2 el citroenrasp
- 125 ml honing
- 125 gram amandelmeel zonder bruin vliesje
- 100 gram gemalen pistachenoten zie hieronder
- 2 el psyllium vezels
- 1 tl kardemompoeder
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl appelcider azijn
- Voor de roze slagroom:
- 200 ml slagroom
- 1 el honing optioneel
- 1 el rozenwater naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden en zet 6 cupcake vormpjes klaar.
- Maal vervolgens genoeg pistachenootjes fijn om ongeveer 100 gram te verkrijgen.
- Klop de eiwitten met de appelcider azijn stijf in een keukenmachine en meng in een andere kom de eidooiers met de honing en citroenrasp tot de eidooiers schuimig zijn.
- Combineer in een andere kom de overgebleven droge ingrediënten.
- Voeg de droge ingrediënten toe aan het eidooier mengsel en roer goed door.
- Check of het beslag niet te dik wordt. Het beslag moet van de garde druipen, als een heel dik pannenkoek- of cakebeslag.
- Als het beslag wel erg dik is en aan de garde blijft zitten, voeg dan een heel ei toe om het wat te verdunnen.
- Spatel de opgeklopte eiwitten door het beslag en verdeel het beslag over de cupcake vormpjes.
- Zet in de oven en bak in ongeveer 20 - 25 minuten gaar.
- Maak nu de rozen slagroom door het slagroom met het rozenwater stijf te kloppen.
- Zet in de koelkast totdat de cakejes afgekoeld zijn.
- Smeer een lekkere hoeveelheid rozen slagroom op de fairy cakes.
- Lekker met een kop frambozenthee!
Notities
Fairy cakes of Cupcakes?
Omdat mijn man Engels is, hebben wij het altijd over Fairy Cakes in plaats van Cupcakes. De laatste zijn eigenlijk Amerikaans en doorgaans een stuk groter dan fairy cakes. Fairy cakes hebben ook vleugeltjes! Door het ronde topje van de cakejes te snijden en te halveren en die helften omgekeerd op het cakeje te plaatsen, lijken het net vleugeltjes! Fairy Cakes zijn perfecte mini cakejes voor beginnende bakkers om te maken. Ze zijn niet moeilijk, snel klaar en er is altijd een kom om schoon te likken aan het eind!
Tip: Koop een leuke bakset speciaal voor je keukenprins(-es) om zelf aan de slag te gaan. De kleinere vormen en handvaten van de lepels en deegroller zijn perfect voor kleine handjes! Met een mooie kom alleen voor hem/ haar maak je het helemaal af en kun je deze zomervakantie een flinke stroom heerlijke kinderbaksels verwachten 😉
Eén reactie
Je zegt in je beschrijving bietensap. Ik zie dit echter niet in de ingredientenlijst staan…?