Als de dag lang en druk is geweest en ik letterlijk binnen 10 minuten het eten op tafel wil hebben, is dit mijn standaard recept: Pittige Rundergehakt met sla. Ja, hoe simpel klinkt dit? Nou, ik zal je zeggen, je moet het gewoon eens uitproberen. Het is echt een uitkomst voor wanneer je NU wat wilt eten. Of voor wanneer je kids NU willen/ moeten eten.
Ik maak regelmatig gerechten klaar met Aziatische smaken. Thais, Indiaas of Chinees. Voorwaarde voor Simon is dat het pittig moet zijn. Omdat we ook regelmatig ‘gewone’ Engelse kost eten en dat, hoewel erg lekker, redelijk flauw is, is een pittig gerecht een welkome afleiding. Dit recept bestaat in feite uit roergebakken gehakt (rund of kip of vegetarisch) met een eetlepel currypasta of andere smaakmaker. Serveer het met frisse groenten en wat citroen om een mooie balans qua smaak te creëren. Het pittige komt van gedroogde chilivlokken, dus die kun je na het opscheppen van de bordjes voor de kids, apart nog toevoegen.
Smaakmakkers
Deze keer maakte ik gebruik van de pittige Smaakmakker Fruity Curry Bite. De kids houden niet van pittig, dus ik deed een eetlepel op de hele hoeveelheid gehakt. Nadat ik voor de kids had opgeschept, strooide ik bij ons allebei nog wat extra chilivlokken er op voor extra pit. De smaak van Smaakmakkers is erg geconcentreerd, dus je moet echt even afmeten hoeveel je er in doet. Ik had een keer de Wild Garlic in de soep gedaan en iets te enthousiast geknepen. Ja, gewoon een dikke kneep boven de pan. De knoflooksmaak was duidelijk aanwezig! Maar ik was vergeten dat er ook al zout in de Smaakmakkers zit, dus de soep was behoorlijk zout! Iets beter opletten dus, de volgende keer.
Rundergehakt
Hoe dan ook, terug naar het recept. Omdat het zo’n simpel gerecht is, is het een goed idee om voor goeie kwaliteit ingrediënten te kiezen, omdat de smaak ervan duidelijk aanwezig is. Kies het liefst voor biologisch gehakt of gehakt van dieren die een prima leven gehad hebben. Ook als je liever vegetarisch gehakt wilt, kies dan voor een goed merk met zo min mogelijk onnodige smaakversterkers en andere toevoegingen. Of wat denk je van lekkere champignons en paddestoelen? Grof gehakt en kort gebakken hebben die een heerlijke smaak en textuur en vullen goed!
Pittige Rundergehakt op Sla
Ingrediënten
- 350 gram rundergehakt
- 1 el currypasta bijvoorbeeld van Fair trade, Patak's of Smaakmakkers
- Kokosolie om in te bakken
- 1 uitje gesnipperd
- Chilivlokken
- Lekkere sla welke je wilt en zoveel je wilt
Instructies
- Verhit de kokosolie in een wokpan en fruit hierin het uitje tot deze glazig wordt.
- Voeg de currypasta of Smaakmakker toe en bak kort om.
- Voeg nu het gehakt toe en bak dit op middelhoog vuur net zolang tot het gehakt rul en gaar is.
- Serveer met de sla en extra chilivlokken voor meer pit!
[…] Als lunch is dit ook erg lekker: snel rul gebakken gehakt met lekker wat kruiden en specerijen voor een pittige smaak. Geserveerd met een eenvoudige salade en wat zuurs om er een samenhangend en smakelijk geheel van te maken. Tip: liever vega? Dit heb ik ook eens gemaakt met een blikje uitgelekte linzen! Gewoon opbakken alsof het gehakt is. Heerlijk en ook lekker snel […]