Gisteren trok ik de la van de koelkast open en vond ik nog twee zoete aardappelen. Wat zou ik daar nou ‘ers mee doen? Even neuzen op Pinterest en ik vond een recept voor zoete aardappel patat uit de oven. Dat moest ‘m worden! Het was tien uur ’s ochtends en ik heb direct de oven aangedaan! Twee zoete aardappels levert genoeg patat op om met z’n drietjes van te eten, dus dat zou onze lunch worden. Lekker met wat andere rauwkost er bij en een gezonde dipsaus.
Zoete aardappel patat is niet moeilijk om te maken. Het enige dat je nodig hebt, is een hete oven en een uurtje de tijd. De meeste recepten zeggen dat zoete aardappels met een kwartiertje of 20 minuten wel gaar zijn in de oven. Nou, niet dus. Reken maar op 45 minuten, dan zit je veel meer in de buurt! Probeer de patat ook redelijk gelijkmatig te snijden, zodat ze min of meer gelijk gaar worden. Anders heb je kans dat je über zachte stukjes hebt en patatten die eigenlijk nog net rauw zijn.
Zoete Aardappel gezond
Zoete aardappel is een geweldige bron van bèta-caroteen. Het stofje dat zo goed is voor onze ogen en de huid. Bèta-caroteen helpt de huid beschermen in de zon op een natuurlijke manier. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid van bèta-caroteen kan al behaald worden door 100 gram zoete aardappel te consumeren.
Zoete aardappel is slechts in de verte gerelateerd aan de reguliere witte aardappel en behoort niet tot de nachtschade familie. Mensen met reumatische klachten die profijt ondervinden van het weglaten van nachtschades, kunnen dus wel zoete aardappel eten.
De smaak heeft iets weg van wortel, maar ik vind ‘m zoeter en door de zachte structuur wanneer het gekookt wordt, doet het me ook denken aan pompoen. Je kunt zoete aardappel zowel zoet als hartig eten. Met een beetje boter en kaneel is een puree erg lekker als zoet bijgerecht bijvoorbeeld.
Hoe dan ook, terug naar het recept. Wat erg lekker is, is de patat met kruiden en specerijen een pittig smaakje te geven. Door de patat met een klein beetje olie in te wrijven en er daarna je favoriete kruidenmengsel overheen te strooien, krijg je erg lekkere patat! Ik gebruikte voor dit recept iets bijzonders: De Fruity Curry Bite van Smaakmakkers. Dit is een vloeibare, biologische kruidenmix zonder rommel die je kunt gebruiken als marinade, om een dipsaus mee te verrijken of om je patat dus een lekkere smaak mee te geven. Deze Fruity Curry Bite bevat o.a. ook limoen- en sinaasappelolie waardoor hij een lekkere friszure bite heeft. De smaak is erg geconcentreerd dus je hebt er maar heel weinig van nodig om maximale smaak te krijgen. Ik gebruikte op twee zoete aardappelen al met al een dessertlepeltje van deze kruidenmix en dat was ruim voldoende! Bewaar deze kruidenmix na opening wel in de koelkast. Er zitten geen conserveringsmiddelen in en dan kun je het beter koel bewaren.
Pittige Zoete Aardappel Patat uit de Oven
Ingrediënten
- 2 zoete aardappelen
- 1 dessertlepel Fruity Curry Bite kruidenmix
Instructies
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
- Snijd de zoete aardappelen in patatten van ongeveer gelijke grootte.
- Hussel de patat om met de kruidenmix en verdeel ze over een bakplaat.
- Bak de zoete aardappel patat in ongeveer 45 minuten gaar en knapperig.
- Maak een dipsaus van een avocado met een lepeltje mayonaise en een paar drupjes van de kruidenmix voor extra bite.
Bert Mol zegt
Dit lijkt me wel wat, een deel pureren we voor de kleine en de rest voor ons in de over ;).
Yvette zegt
Mag ik je wat vragen? Ik heb dit, en ook al n keertje met heel dunne plakjes om chips te maken, geprobeerd. Nu met de frietjes hetzelfde “probleem”… Ze worden slap. Of als ik te weinig olie gebruik, zwart. Wat doe ik verkeerd? Ligt het aan mijn veel te grote mega oven? Of iets verkeerd met olie ( nu olijf, vorige keer kokos). Groetjes Yvette
Heleen Quantrill zegt
Misschien dat de temperatuur in je oven idd wat omhoog kan? Aan de olie zal het niet liggen, maar wellicht is het een kwestie van minder lang maar heter.
Succes!
Heleen
rita zegt
heerlijk he die frietjes uit de oven…hier ook regelmatig op menu.
ik ga de mix bestellen..die ken ik nog niet .heb ook nog een dop nodig voor rvs waterfles, dus kan het in een moeite door.
heb je zo nog meer tips om daar te bestellen, aan sausjes, etc of dingen die jij daar altijd koop?
vind het altijd jammer om porto te moeten betalen..
ik hoor het graag.
Heleen Quantrill zegt
Hey Rita,
Mijn tip is sowieso de kruidenmengsels en de Smaakmakkers. Ik heb er nu twee, de Wild Garlic is ook erg lekker. En misschien heb je zonnebrandcreme nodig? Lovea vind ik een fijn merk. Smeert ook goed uit.