Pompoenpuree zelf maken + Geroosterde Pompoenpitten

Zelf pompoenpuree maken kan niet eenvoudiger zijn. Mijn favoriete pompoen om mee te werken, is het kleine, nederige pompoentje die je in de supermarkt kan krijgen. De smaak is heerlijk zoet en vaak zijn ze gewoon biologisch te verkrijgen. Als je net als ik in een omgeving woont waar veel mensen hun pompoenen langs de kant van de weg verkopen, is het de moeite om zo’n adres eens te bezoeken. Vaak kun je naast de reguliere pompoenen ook mooie exemplaren krijgen die prachtig zijn ter decoratie van het huis.

Meer en meer komen recepten een smaakcombinaties uit Amerika overwaaien. Pompoen is er zo eentje. Veel recepten voor cake, cupcakes en stoofschotels vragen om een blik pompoenpuree. Los van dat we die hier maar moeilijk kunnen krijgen, heb je dan vaak te maken met blikken waar zo’n plastic beschermlaagje in zit: BPA dus. Weekmakers die hormoonverstorend kunnen werken. Geloof me, het is veel lekkerder en echt ontzettend makkelijk om zelf pompoenpuree te maken zodat je je over dat soort dingen geen zorgen hoeft te maken.

Pompoenpuree maken

Pompoen gehalveerdVerwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen doormidden en verwijder met een lepel de zaadjes. Leg deze apart in een kom.

Pompoen opengesnedenNeem een ruim bakblik en leg hier de twee helften in, gesneden kant naar beneden. Bak de pompoenen in 50 – 60 minuten gaar en helemaal zacht. Je keuken zal heerlijk ruiken!

Zet de oven open en laat de pompoenen iets afkoelen.

Pompoen in ovenSchep het vruchtvlees uit de schil en doe direct in een blender. Pureer al het vruchtvlees op hoge snelheid tot er een mooie, gladde puree ontstaat. Schenk de puree in ziploc zakjes en druk die vervolgens dicht. Schrijf op het zakje wat er in zit, wat de datum is en eventueel hoeveel er in zit. Dit maakt terugzoeken een stuk makkelijker!

Eventueel kun je kleine beetjes pompoenpuree ook in ijsblokvormpjes invriezen als je kleinere hoeveelheden per keer nodig hebt. Handig voor moeders met kleine kinderen die nog aan gepureerd voedsel zitten, of lekker in een smoothie!

Pompoenpitten

En nu door naar de pompoenpitten. En ja, ik weet dat het een draderige bende kan zijn, maar deze methode werkt bij mij erg goed om in ieder geval een deel van die frustratie weg te nemen.

De pitten die je zult roosteren, zijn de hele witte pit. Hierdoor zijn de pitten lekker ‘chewy’. Ik raad je af om elke pit individueel te pellen, maar om de pitten in hun geheel te roosteren en ook zo te eten.

PompoenpittenDoe de pompoenpitten in een ruime kom met water en was de pitten grondig. Spoel het water met zoveel mogelijk draderige restanten weg en spreid de pitten uit op een theedoek. Dep de pitten droog en wees hier geduldig. Na een paar minuten deppen zijn de meeste pitten wel droog en zul je merken dat nog meer draden weggewreven kunnen worden.

Verwarm de oven voor of draai de oven naar 150 graden en spreid de pompoenpitten uit op een bakplaat met bakpapier. Smelt 1 el kokosolie en verdeel dit over de pitten. Gebruik je handen om dit goed te verdelen. Tip: verwarm de kokosolie in je hand en laat de pitten vervolgens allemaal door je handen gaan. Strooi vervolgens je favoriete specerijenmengsel over de pitten of maak een mengsel als deze:

  • 1/4 tl zeezout
  • 1/2 el gerookte paprika
  • 1/4 tl chili poeder
  • 1/4 tl knoflookpoeder

Pompoenpuree en geroosterde pompoenpittenGebruik wederom je handen om de pompoenpitten goed te bedekken en zet de bakplaat in de oven. Rooster de pitten in ongeveer 30 minuten en bewaar na afkoelen in een luchtdichte doos.

Het is herfst! Geniet van deze pompoenrijkdom

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

veel verschillende ongezouten noten
Gezond eten

Wat is de gezondste snack?

We snacken allemaal wel eens. Even snel iets tussendoor, of gewoon uit trek. Maar zoals je weet, zijn lang niet alle snacks even goed voor je. De supermarkt ligt vol met verleidingen: van chips tot energierepen. De vraag is dan ook: wat is nou écht de gezondste snack? Wat maakt

Lees verder »
heel veel galia meloenen
Gezond eten

Is Galia meloen gezond?

Galia meloen is een zoete, sappige vrucht die vaak wordt gegeten als tussendoortje of in fruit- en zomersalades. Maar is deze meloensoort ook gezond? Als voedingsdeskundige kan ik je zeggen: ja, Galia meloen is een uitstekende keuze binnen een gebalanceerd voedingspatroon. In dit artikel leg ik uit waarom, wat de

Lees verder »
een glaasje rivella op en tafel
Gezond eten

Is Rivella gezond?

Rivella is voor veel mensen een geliefde dorstlesser. Het heeft een lichte, frisse smaak en staat bekend als een “gezondere frisdrank”. Maar klopt dat beeld eigenlijk wel? In dit artikel leg ik je uit wat Rivella precies is, welke ingrediënten erin zitten, en of het echt zo gezond is als

Lees verder »