Ik kreeg laatst van mijn moeder een pompoentje. Mooi oranje en vol beloftes van taart, soep en zelfgemaakte patatten…hmmmm. Helaas houdt echtgenoot niet zo van pompoen. Maar met het gure weer van vandaag vond ik dat het tijd was voor een echte herfstsoep. Dus heb ik hem ritueel geslacht (de pompoen, niet Echtgenoot). Dit heeft nogal wat voeten in de aarde vanwege de dikke schil, maar de kleuren waren fantastisch! Beta-caroteen op z’n best. Ik heb het vruchtvlees vervolgens in stukken gesneden en die in een grote pan met wat olie gebakken. Gember en knoflook toegevoegd en dit alles in een liter zelfgemaakte kippenbouillon een uurtje laten stoven. Toen alles zacht was heb ik het gepureerd en nog wat zeezout toegevoegd. Als ik een kritische noot mag zetten bij pompoen, is dat het vrij flauw blijft. Lekker zoetig, dat wel, maar niet echt hartig. Dus bouillon en extra zout zijn wel nodig.
En dit was het resultaat:
Ik heb hier een eetlepel zure room in geschept. Mijn moeder voegt aan haar pompoensoep kokosmelk toe, dan wordt het iets zoeter nog. Als toetje kreeg iedereen een punt honing-appelcake. Een perfecte combinatie. Laat die regen en grauwe lucht maar komen! Met zulke oranje soep heb je geen vitamine D nodig om je vrolijk te voelen!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Mariska4kids zegt
Hoi Heleen,
Ik heb een heel mooi Indiaas kookboek en daar staat ook een heerlijke romige pompoensoep in:
1kg pompoen
2 blonde uien, gehakt
1tl kerriepoeder
1/4 tl gemberpoeder
1/4 tl kaneel
7,5dl kippenbouillon
3,75dl kokosmelk
1,5 tl zout of naar smaak
2 tl vers citroensap
Uien fruiten met de kruiden (ca 8 min). Pompoen en bouillon toevoegen en ca 20 min laten sudderen tot pompoen gaar is. Soep pureren en kokosmelk en zout toevoegen en weer opwarmen en dan citroensap erdoor. Ik doe er ook nog een beetje chilipeper door voor een extra bite. Heerlijk en eet smakelijk!
Gr, Mariska
Heleen Quantrill zegt
Heerlijk! Ik weet wat ik vanavond ga maken! Heb toevalling gisteren vleesbouillon gemaakt, kan hier mooi in op!
Dankjewel!
Anonymous zegt
Een flinke snuif gemalen komijn en wat ui maken pompoensoep lekkerder en warmer voor de winter..