Verwarmende Kippensoep met Gember en Kurkuma

Zit je in de lappenmand of kun je wel een opkikker gebruiken? Maak dan eens mijn kippensoep met gember en kurkuma voor een extra boost en smaak.

Kippensoep met gember en kurkuma

Ik ben gek op de winter. Nee, echt. De kou, de koele pasteltinten in de lucht, de hele wereld die het wat rustiger aan lijkt te doen… Ik geniet er volop van. Wat ik minder tof vind, zijn de snotneuzen en verkoudheden die dan vervolgens ook hun intrede doen. Meestel begint het vlak voor Kerst wanneer Marjanne thuiskomt met een verkoudheid (en daar binnen twee dagen overheen is) en daarmee haar vader aansteekt. Vader – manlief – heeft vervolgens twee weken lang een man-cold waarna Catherine en ik aan de beurt zijn. O, en zoonlief ook. Die krijgt ook een man-cold. 53 of 15, het maakt niet uit, klagen kunnen ze als de beste!

Eten in de Lappenmand

Hoewel het meestal gewoon een kwestie is van uitzieken en uitzitten, zorg ik wel dat ik wat dingen klaarmaak die op zulke momenten erg prettig zijn. De theepot is altijd gevuld met tijmthee (prettig voor de luchtwegen) en de pot honing staat er naast. Wat ik ook graag maak, is kippensoep. Langzaam getrokken kippenbouillon is bijzonder heilzaam en voedzaam, maar toch licht verteerbaar. Als we écht in de lappenmand zitten, is een kom kippensoep met een schep rijst erdoor een prima maaltijd wat prima te verteren is.

Deze variant van kippensoep met gember en kurkuma is een variant op mijn basisrecept voor kippensoep. De toevoeging van gember en kurkuma geeft deze soep een pittig-verwarmende smaak die prettig op de maag ligt en licht ontstekingsremmend is vanwege de kurkuma. Als je het kan vinden raad ik je aan om de verse kurkuma te kopen. Je raspt die en fruit het mee met de ui en gember. Anders is kurkumapoeder ook prima. Het resultaat is een heldergele soep die zelfs de meest mistroostige winterdag op zal fleuren. En heb je over? Vries het in voor een later gebruik!

Maak je eigen overheerlijke Kippensoep

De lekkerste kippensoep heeft wel wat tijd nodig. Eerst braad ik een hele kip en pluk het vlees er dan bijna helemaal van af. Dat vlees gebruik ik direct of bewaar ik goed afgesloten tot drie dagen in de koelkast. Daarna gaat het karkas in een grote soeppan met twee uien, een paar stengels bleekselderij en een wortel en laat ik het minstens zes uur trekken. Je kunt dit ook prima in de slowcooker doen! Als de botten zo zacht zijn dat je ze bijna fijn kunt drukken, is de bouillon klaar. Zeef alles in een kleinere pan. De zachte groenten kun je nu ook prima eten. Beetje zout eventueel en het is erg lekker wanneer je maag wat onplezierig aanvoelt, maar je toch wat wil eten. Als opkikkertje zijn de groenten ook lekker: strooi er wat kerriekruiden en wat zout overheen en serveer met rijst of een gekookte aardappel bijvoorbeeld.

De botten gooi ik nu weg. Toen we nog honden hadden, kregen zij de zachte botjes als de nekwervels en de ribbetjes en het vel en kraakbeen. Toen gooide ik dus alleen de dikke botten weg. Misschien dat jullie een tip hebben wat ik hier mee zou kunnen doen? Vermalen en dan door de soep doen, gaat mij net iets te ver namelijk 🙂

Kippensoep met Gember en Kurkuma

Nu je de bouillon hebt, kun je de kippensoep met gember en kurkuma maken. Hieronder vind je het recept:

Kippensoep met Gember en Kurkuma

Maak deze verwarmende soep als je in de lappenmand zit of als je zin hebt in een pittige soep die ook nog eens heel voedzaam is.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Soep
Keuken Nederlands
Porties 12 porties

Equipment

  • 1 Soeppan

Ingrediënten
  

  • 1,5 liter kippenbouillon zelf gemaakt
  • 1 cm verse kurkuma of
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 4 cm verse gember
  • 1 ui
  • ½ tl vers gemalen zwarte peper
  • 1 el zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Snipper de ui, rasp de kurkuma en gember fijn en verhit wat olijfolie in de soeppan.
  • Fruit de ui en specerijen op een middelhoog vuur totdat de ui glazig wordt.
  • Schenk de bouillon er bij en breng aan de kook.
  • Laat een half uurtje zachtjes koken en breng daarna op smaak met zout en peper.

Tips & Variaties

Hier heb je een heerlijk basisrecept voor kippensoep met gember en kurkuma. Je kunt hier naar eigen smaak en creativiteit mee gaan variëren. Wat denk je van het toevoegen van kerriekruiden en een zak oosterse groenten? Doe er een scheut kokosmelk bij en je hebt een heerlijke, Oosterse maaltijdsoep.

Of laat een blikje linzen uitlekken en doe deze met een eetlepel garam masala door de soep. Serveer met een schep yoghurt, volkoren of glutenvrije tortilla’s en verse koriander.

Maar ook gewone Hollandse groenten zijn erg lekker in deze soep! Ik heb een keer een klein stronkje verse boerenkool fijn gesneden en die er in de gedaan. Ik kookte ook een aardappel mee en bracht het verder op smaak met wat ansjovis dat ik meebakte met de ui, gember en kurkuma.

Dus zoek je heerlijke, gezonde, winterse soep? Maak dan eens mijn kippensoep met gember en kurkuma! Koop antibioticavrije kip bij Beef&Steak.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde koolzaadolie
Gezond eten

Is Koolzaadolie Gezond? Voordelen & Nadelen Uitgelegd

Koolzaadolie is een populaire keuze in de keuken, vooral vanwege zijn veelzijdigheid en milde smaak. Maar is koolzaadolie eigenlijk gezond? In dit artikel ga ik de voordelen en nadelen voor je op een rij zetten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Wat is koolzaadolie? Koolzaadolie wordt gemaakt van de

Lees verder »
gezonde maiswafels
Gezond eten

Zijn Maiswafels Gezond? Ontdek de Voordelen en Nadelen

Maiswafels zijn tegenwoordig een populair tussendoortje, vooral voor mensen die op zoek zijn naar iets lichts en caloriearm. Maar zijn ze echt gezond? Laten we eens kijken naar de voordelen en nadelen van dit populaire snackje. Wat zijn maiswafels? Zoals je weet, zijn maiswafels gemaakt van gepofte mais. Ze zijn

Lees verder »