Deze pompoensoep met venkel is een aparte maar erg lekkere combinatie!
Pompoensoep met Venkel
Afgelopen vrijdag kreeg ik van mijn moeder weer een pompoen toegeschoven. Nu lijkt pompoen wat uit seizoen, maar niets bleek dus minder waar! Ook heb ik een mooie venkelknol gekocht op de markt. Vorige week al proefde ik een heel eenvoudige venkelsoep en was zo onder de indruk van de smaak, dat ik die graag nog een keer wilde maken. In die soep zat een wortel, in deze variatie gebruik ik dus de pompoen. Aangezien dit twee groenten zijn die met enig wantrouwen bekeken worden door Echtgenoot en kinderen, is een pompoensoep met venkel een prima manier om ze toch de gezonde voordelen hiervan mee te geven!
- 1 pompoen
- 1 venkelknol, liefst biologisch
- 1 ui, gesnipperd
- Beetje olijfolie om in te bakken
- 1/2 liter bouillon
- Eventueel wat geroosterde pompoenpitten
Zo maak je de Pompoensoep met Venkel:
‘Slacht’ de pompoen. Haal de schil eraf en verwijder de pitten. Als je het geduld hebt, kun je dit later uitpluizen om de pitten te bewaren. Snij de venkelknol in reepjes. Neem een pan met dikke bodem en fruit de ui tot deze glazig is. Voeg hier de venkel en pompoen aan toe en roerbak het tot de groenten zacht worden. Voeg de bouillon toe en breng het aan de kook. Laat dit nog 10 minuten zachtjes doorkoken. Met een staafmixer of blender pureer je dit tot een mooie, gladde massa ontstaat. Serveer direct, eventueel met geroosterde pitten als garnering.
Eet smakelijk!
Hebben jullie ook een favoriete soep? Of hebben jullie een andere truc om onwillige groente-foben toch de broodnodige mitavientjes te laten eten?
Tineke Hollenberg zegt
Vaak maak ik pompoensoep op zijn Zuidafrikaans, dan gaat er o.a. kerrie door, appeltje, beetje sinaasappelsap, ui, en koriander en crème fraiche als garnering.
In mijn koelkast lag een mooi venkelknolletje, dus ik zocht op internet of de combinatie met pompoen iets was. stuitte toen op het recept hierboven. De combinatie was voortreffelijk.
Het snufje kaneel en nootmuskaat dat ik anders ook in de pompoensoep doe heb ik hier weggelaten. Leek me niet zo lekker met de venkel.
Claudia van Oostveen zegt
De makkelijkste manier om een pompoen te schillen is door hem eerst in zijn geheel te koken (max 10 minuten). Zelf nooit opgekomen maar ik las het ergens. Daarna zet je zonder moeite het mes erin.
Lidy zegt
Je kan hem ook eerst roosteren in de oven.160 graden 40 min ,de smaak is nog intenser en je haalt de schil enzo af.
Heleen zegt
@Frugal: Dat van die schil zal ik ook eens proberen, want man o man wat is dat schillen een werk! En die pompoenen zijn altijd biologisch, dus dan kan dat zat! En met currypasta ken ik ook. Ik roer er vaak gember en kurkuma doorheen, los van of het een currysmaak moet hebben of niet. Het gaat gewoon goed samen!
izerina zegt
Die combinatie ken ik nog niet. Ik mix pompoen meestal met wat selderijknol en prei in de soep.Na jouw blogje gebruik ik nu bijna 2 wk haarzeep. In combinatie met azijn in het laatste spoelwater bevalt het prima. Groeten Izerina
frugal-levensstijl zegt
Ik haal nooit de schil van welke soort pompoen ook af. De schil kookt echt totaal mee tot moes en brengt ook nog een mooie diepe kleur.
Bij mij thuis vinden ze pompoensoep ook erg lekker als ik hem kruid als een Indiaase curry. Met wat Pataks mild curry pasta erdoor.
Beetje kokosmelk op het laatst als een wit draaitolletje erop en een snufje versgesneden koriander.
Frugal groetjes!
Anonymous zegt
Hier thuis is de groentetruc een smoothie van fruit en (blad)groente. Beetje lijn-of hennepzaad erbij. Alles in blender. Dan in een mooi glas met vrolijk rietje! (Bijna) altijd een feestje!
Carin
Spaarmoeder! zegt
Ah, lekker hoor!