Het is bijna zomer, de dagen worden duidelijk steeds langer en de temperatuur stijgt langzaamaan richting aangename temperaturen. Tijd voor… ijs! Maar dan lekker zelfgemaakt en uiteraard probiotisch!
Ik zeg ‘uiteraard’ omdat sinds ik onze eigen yoghurt, kefir en roomkaas maak, ik eigenlijk niet meer anders wil. Zelfgemaakt staat voor mij synoniem aan ‘probiotisch’ vanwege de manier waarop het gemaakt wordt.
Probiotisch IJs
Probiotica zijn ontzettend belangrijk voor een gezonde darmwerking en dragen bij aan een gezond immuunsysteem. Maar ons supermarktvoedel is vaak erg beperkt hierin. Zelf yoghurt en kefir maken is supersimpel en erg lekker. Een ideale manier dus om (dagelijks) iets probiotisch te eten.
Wanneer je zelf aan de slag gaat met zelf yoghurt maken, loop je kans dat er wel eens wat overblijft. Nu kan het redelijk lang in de koelkast bewaard blijven – ik bewaar zelfgemaakte yoghurt tot wel drie weken – maar je kan het ook gebruiken voor een heerlijke traktatie: probiotisch ijs!
Avocado in je IJs
Verder heeft dit ijs een geheime toevoeging die er voor zorgt dat het heerlijk romig wordt: avocado! Mijn kinderen vinden avocado niet lekker, maar klagen niet als ik het in een saus of dus in ijs stop. Dat zeg ik ook gewoon tegen ze. Het is de smaak die ze niet lekker vinden, maar als ze het niet proeven, dan is het goed.
Probiotica Invriezen?
Nu zul je je afvragen: gaan er niet een hoop van die probiotische voordelen verloren wanneer je het invriest? En voor een deel is dat wel het geval, maar wanneer je melkkefir maakt, zul je op een bepaald moment korrels over hebben. Een manier om ze te bewaren, is door ze in te vriezen. Na het ontdooien kun je er weer prima kefir van maken, dus de hoeveelheid probiotica die achterblijft is voldoende.
Plus, probiotisch ijs is een traktatie, voor je dagelijkse dosis probiotica denk ik dat je beter af bent met een glas kefir of een kom yoghurt 🙂
Liever lactosevrij? Dat kan! Check dan dit recept voor kokosyoghurt!
Probiotisch Chocolade IJs - Lactosevrije Optie
Ingrediënten
- 500 ml yoghurt of melkkefir liefst zelfgemaakt
- 250 ml room of kokosmelk
- 50 gram cacaopoeder
- 75 gram fijn gemalen kokosblosemsuiker of dadelstroop
- 1 avocado
- 1 el vanille extract of ¼ tl vanillepoeder
- 1 tl wodka of rum optioneel
Instructies
- Doe alle ingrediënten in een blender en pureer tot er een gladde mix ontstaat.
- Proef of het zoet genoeg is. Pas eventueel wat aan.
- Schenk alles in een ijsmachine en laat een half uur draaien.
- Hevel het ijs over in een bewaardoos met deksel en zet voor 4 uur in de vriezer.
- Serveer met wat geschaafde pure chocola en het verplichte muntblaadje!
Notities
- Geen ijsmachine? Schenk het in een bewaardoos met deksel en roer elk half uur even door met een vork.Â
- De alcohol voorkomt dat het ijs keihard wordt. Dit is optioneel. Een ander trucje is door de bewaardoos in een plastic zak te wikkelen voordat je het invriest.Â
- Maal het suiker eerst even fijn in een koffiemachine of met een vijzel. Dit komt de structuur van het ijs ten goede.Â
Laat een reactie achter