Al gehoord van propolis? Van bijen welteverstaan. Ik had er al eerder van gehoord, mijn oma was altijd erg fan van alles wat met bijen en honing te maken heeft. Maar zelf had ik me er nooit zo in verdiept… tot nu toe.
Wat is Propolis?
Propolis is een bruine, lijmachtige substantie dat honingbijen maken uit een mengsel van bijenwas, hars (meestal van planten en bomen) en andere botanische bronnen. Het wordt door bijen gebruikt om ongewenste kieren en openingen in het nest te dichten en de wanden te bekleden. Lange tijd werd aangenomen dat bijen propolis gebruiken om het nest te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals slecht weer. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit goedje echter meer doelen heeft, zoals het verminderen van vibratie van het nest, buitenhouden van ziekteverwekkers, en het verstevigen van de structuur van het nest.
De kleur van propolis varieert per bron, maar donkerbruin komt het meest voor. Rond kamertemperatuur is het kleverig, maar bij lagere temperaturen is het hard en broos.
Bron
Toepassingen Bijenpropolis
Aan propolis worden heel veel verschillende gezondheidstoepassingen toegeschreven. Dit varieert van de bekende toepassing bij hooikoorts en verkoudheid tot het genezen van kanker (!).
Evengoed is het al meerdere keren onderzocht en er zijn inderdaad diverse positieve eigenschappen die je aan dit goedje toe kan schrijven. Het probleem is alleen dat omdat de samenstelling en dus de uiteindelijke werking daarvan per bijenvolk verschilt, het ers lastig is om een eenduidige conclusie te kunnen trekken.
Evengoed wil ik hieronder een aantal onderzochte toepassingen van bijenpropolis met jullie delen.
Antischimmel
Een onderzoek uit 2015 toonde aan dat de welbekende schimmel Candida Albicans negatief reageert op propolis. Met andere woorden: Je kan het inzetten bij het tegengaan van deze vervelende schimmel. (Bron)
Antibacterieel
Ook bij bacteriën is het nuttig om naar propolis te kijken. Het blijkt namelijk dat salmonella er ook negatief op reageert. (Bron)
Brandwonden
Deze vind ik zelf erg interessant: Ik gebruik namelijk Manuka honing bij brandwondjes in en om het huis. De plek geneest dan vele malen sneller dan wanneer ik het ‘zo laat’. De hitte trekt er sneller uit en eigenlijk is er nauwelijks nog wat van te zien de volgende dag (bij kleine plekjes).
Propolis wordt ook ingezet bij brandwondjes. Een zalf met propolis lijkt dan erg goed te helpen en genezing te versnellen. (Bron)
Gezonde mond
Ook niet een heel vervelende eigenschap: je kan propolis inzetten in je gevecht tegen cariës. Tandpasta met propolis helpt plak verminderen en ontstekingen in de mond tegen te gaan (Bron). Ook een mondwater met propolis helpt hier goed bij (Bron).
Last van aften? Een supplement van propolis helpt bij het tegengaan van die pijnlijke plekken. (Bron)
Andere toepassingen
Hierboven vond je dus toepassingen die onderzocht zijn, maar anekdotisch zijn er ook een keur aan aandoeningen waar je propolis bij kan inzetten. Denk hierbij aan:
- Huidklachten: Smeer propolis als een zalf of tinctuur op pijnlijke plekken op de huid om verlichting te krijgen. Denk hierbij aan wratten, eczeem, proriasis en koortslip.
- Wondjes: Ook bij wondjes kan het goed helpen om het genezingsproces te versnellen. Maar denk hierbij ook aan insectenbeten!
- Bij allergische klachten. Bij hooikoorts of andere allergische klachten kun je overwegen om dagelijks gedurende een periode tinctuurdruppels propolis in te nemen. Lees hier meer daarover.
Waar koop je Propolis?
In de meeste natuurwinkels en bij lokale imkers kun je propolis kopen (informeer altijd eerst even als je een imker bezoekt). Je kan het in korreltjes krijgen, of als tinctuur om makkelijk te druppelen. De korrels of granulaat zijn met name goed voor klachten in de mond of de maag.
Conclusie
Zoals eigenlijk met alle andere dingen die de bij maakt, is ook propolis een heel bijzonder goedje. Hoewel onderzoek naar propolis lang niet zo uitgebreid is als bijvoorbeeld kurkuma, is het toch de moeite waard om te overwegen als je met bepaalde klachten loopt.
Gebruik je medicatie, heb je een chronische aandoening of ben je in verwachting? Overleg dan eerst met de huisarts voordat je dit gaat gebruiken. Better safe than sorry!
Laat een reactie achter