Psylliumvezels – 5 Gezonde redenen om het te nemen

psyllium vezels

Pyslliumvezels, ook wel psyllium husks genoemd, zijn de vliesjes van psylliumzaad (of vlozaad). Wist je dat psyllium familie is van de weegbree? Nee, ik tot voor kort ook niet! De vliesjes van de zaadjes van de Plantago Ovata (ja ja) kennen wij dus als psylliumvezels. Deze kunnen tot wel tien keer hun eigen gewicht in vocht opnemen en vormen zo een kleurloze gel die met name bij darmklachten goed kan helpen de boel te reguleren.

Een voordeel van psyllium ten opzichte van andere oplosbare vezels, is dat het in mindere mate gefermenteerd wordt in de darmen en daarom (veel) minder klachten kan geven zoals een opgeblazen gevoel of winderigheid. Het zijn wateroplosbare vezels en daarom erg goed bij zowel constipatie als diarree.

Je neemt psylliumvezels meestal in met een glas water waar je het in roert. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels voor volwassenen is 30 – 40 gram. De aanbevolen dagelijkse inname voor onderhoud van psylliumvezels is 7 gram. Een therapeut of je huisarts kan je meer voorschrijven, mocht dat nodig zijn. Want psylliumvezels hebben heel diverse en meerdere gezondheidsvoordelen:

Psylliumvezels en Darmgezondheid

Psylliumvezels creëren dus bulk in je darmen omdat ze vocht aantrekken in je darmen waardoor de stoelgang veel gemakkelijker verloopt en het kan je helpen om vaker naar de toilet te gaan zonder vervelende winderigheid. Je kan het gebruiken als een eenmalig iets als je bijvoorbeeld verstopt bent na je vakantie, maar je kan het ook vaker gebruiken en het een vast onderdeel maken van je dagelijkse routine.

Psyllium is een prebiotica – je hebt het nodig als voedingsbodem voor gezonde bacteriën (probiotica). Een divers en ruimschoots aanwezige hoeveelheid probiotica is essentieel voor een goede gezondheid en een gezond immuunsysteem. Je lichaam is dan beter in staat om ziektes en ontstekingen te weren.

Als je psylliumvezels gebuikt om je stoelgang te verbeteren is het van belang dat je ruim voldoende water drinkt. Dit zorgt er voor dat je ontlasting zacht blijft. En dat kan dan ook weer verlichting bieden bij aambeien.

Maar er zijn nog meer interessante gezondheidsvoordelen:

Psyllium en Cholesterol

Psylliumvezels kunnen helpen je cholesterol te verlagen. Oplosbare vezels (zoals psylliumvezels) binden vetten en LDL-cholesterol. Hierdoor wordt voorkomen dat vetten en cholesterol via de darmwand weer opgenomen zou worden en in het bloed terecht zou komen. Je poept de cholesterol als het ware uit. (1, 2) Mocht je dus het advies krijgen van je huisarts om iets aan je cholesterol te doen, dan kan het de moeite waard zijn om hiernaar te informeren. Wellicht dat dit een mogelijkheid is!

Psyllium en Bloedsuikerspiegel

Vezels hebben een vertragende werking op je bloedsuikerspiegel. Psylliumvezels vertragen het legen van de maag en de opname van de koolhydraten. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel na de maaltijd. Langdurig gebruik verbetert zelfs de insulinegevoeligheid. (3)

Psylliumvezels en Verzadiging

Gerelateerd aan het bovenstaande: psyllium geeft een verzadigd gevoel na de maaltijd. Neem een glas water met daarin 6,8 gram psylliumvezels en drink dit twee keer per dag voor de maaltijd. Onderzoek liet zien dat het gevoel van verzadiging groter werd en dat de honger tussen de maaltijden door minder was. (4)

Psylliumvezels en Metabool Syndroom en Diabetes type 2

Metabool syndroom is een clusterbenaming voor risicofactoren van o.a. diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Een hoge vezelinname (uit voeding en supplementen) verlaagt de kans op metabool syndroom (insulineresistentiesyndroom), diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. (5, 6) Lees de twee stukjes hierboven en je snapt dat beiden goed zullen helpen bij het bestrijden van diabetes en metabool syndroom.

En vele andere…

Ik heb me in moeten houden met het schrijven van dit artikel, want er is werkelijk waar zo ontzettend veel waar psylliumvezels goed voor zijn. Hierboven is slechts een greep uit een lijst van meer dan tien verschillende dingen. Denk hierbij ook aan bloeddrukverlagend, preventie van galstenen, helpt bij afvallen, chronische darmontstekingen en nog veel meer. Alles wat min of meer te maken heeft met de stofwisseling, zou dus baat kunnen hebben bij psyllium suppletie mocht je daar klachten in hebben. (7)

Let wel! Dit artikel heb ik geschreven ter uwer informatie en omdat ik zo enthousiast werd over een natuurlijk product met zoveel gezondheidsvoordelen. Dit is zeker niet geschreven ter vervanging van een consult. Loop je met klachten en lijkt het jou wel wat om psylliumvezels in te zetten? Bespreek dit dan vooral met je arts. Er is genoeg onderzoek gedaan om het serieus te nemen.

Wil je psylliumvezels bestellen? Klik dan hier!

Wie van jullie gebruikt er (wel eens) psyllium? Wat is jouw ervaring hiermee? Deel het hieronder!

5 Gezonde Eigenschappen van

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

waterkers
Gezond eten

De 20 gezondste groenten volgens onderzoek

Groenten zijn onmisbaar voor een gezond voedingspatroon. Maar wist je dat sommige groenten veel meer voedingsstoffen bevatten dan andere? De William Paterson University heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd waarin ze de meest voedzame groenten rangschikten op basis van hun voedingswaarde. Elke groente in deze lijst kreeg een score van maximaal

Lees verder »
een close up van een zwarte knoflook
Gezond eten

Is zwarte knoflook gezond?

Zwarte knoflook wordt steeds populairder, vooral door de unieke smaak en mogelijke gezondheidsvoordelen. Maar is het echt gezonder dan gewone knoflook? Laten we dit superfood eens goed onder de loep nemen. Wat is zwarte knoflook? Zwarte knoflook ontstaat door gewone knoflook langzaam te fermenteren bij een constante temperatuur en luchtvochtigheid.

Lees verder »
een macdonalds burger met frietjes
Gezond eten

Wat is het gezondste bij de McDonald’s?

Fastfood en gezond eten lijken misschien niet samen te gaan. Toch kun je bij McDonald’s verrassend genoeg een aantal verstandige keuzes maken. Natuurlijk blijft fastfood een minder optimale optie als je echt gezond wilt eten, maar soms wil je gewoon even iets makkelijks. Hoe maak je dan de beste keuze?

Lees verder »