Pure Chocolade Test

Chocoladetest

Een tijdje terug vroeg ik me af of er daadwerkelijk verschil zat tussen de diverse merken chocola van 70% cacao gehalte. Dat kwam naar aanleiding van een praatje dat ik had met een moeder van school. Ja, hoe kwamen we daar op? Nou, we hadden het over schoonfamilie, reizen, opvoeden, kleren kopen en dus ook chocola. Logisch! Hoe dan ook. Zij had een ontzettend leuke workshop gedaan met chocolade bonbons maken en de man die de workshop begeleide stelde dat de pure chocola van de Aldi prima kwaliteit was. Kijk, dat was muziek in mijn oren. Ik haalde namelijk tot recentelijk al mijn pure chocolade bij de Aldi vandaan. Veel voor weinig? Ik ben je vrouw!

Toen ik mijn moeder hierover vertelde, vroeg zij of het qua smaak dan ook nog zou uitmaken. Over kwaliteit is het moeilijk iets zinnigs te zeggen als je niet alle ins en outs weet van het productieproces. Maar over smaak is altijd wat te vertellen. Cacaobonen hebben net als koffiebonen en theebladeren en druiven, elk een eigen smaak. Afhankelijk van omstandigheden als grond, klimaat en verwerken. Even heel simplistisch gesteld.

Dit zette mij er toe aan om een zestal repen pure chocolade van 70% in huis te halen en te testen. Ja, ik heb wat voor jullie over, lieve lezers! 😉 Afzien hierzo! Hieronder vinden jullie mijn bevindingen.

Chocoladetest1
Swiss 70%: Vrij neutraal van smaak. Een toegankelijke, simpele chocoladesmaak. Lekker romige textuur, smelt goed. Goed om ergens in te verwerken vond ik, vanwege de neutrale smaak.

Chocoladetest2Madecasse: Heeft een ietwat fruitige smaak. Heel bijzonder! Had iets weg van appels of mango als nasmaak. Duidelijk minder romig van textuur, maar wel erg lekker om zo van te snoepen.

Chocoladetest3Blanxart: Erg harde chocola, smelt erg langzaam in de mond. Weinig smaak, de smaak verdween snel. De textuur was erg lekker, beetje korrelig.

Chocoladetest4Bio+: Hele lekkere chocola, lekker romig van textuur, lijkt iets zoeter dan de andere repen, ondanks dat deze ook 70% cacao bevat. Smelt snel in de mond. Echt een traktatie!

Chocoladetest5Ecuador: Hele bijzondere smaak. Iets zoutig haast. De chocola is vrij hard en smelt nauwelijks in de mond. Echt iets aparts, lekker om zo te eten.

Chocoladetest6Moser (Aldi): Had een pepermunt smaak, haast. In vergelijking met de andere repen, niet lekker om zo te eten. De smaak was vrij vlak en de textuur was minder romig dan bijvoorbeeld de Bio+. Ook deze chocola zou goed zijn om ergens in te verwerken waar je wel de chocoladesmaak in wilt, maar niet per se de meer subtiele smaken nodig hebt.

Alle repen bevatten 70 – 72% cacao. Dit betekent dat per 100 gram chocolade reep, 70 gram daarvan opgaat aan cacao. De rest was voornamelijk cacaoboter, suiker, vanille en in een enkel geval, soja lecithine. Alle repen zijn Fair Trade, wat betekent dat de cacaoboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun chocola. Hoe het precies zit met kinderarbeid, kon ik niet heel snel achterhalen. Wellicht dat een van jullie hier meer van weet?

Wat ik verrassend vond, was dus dat de Moser duidelijk als minste uit de test kwam voor mij. De smaken van de andere repen en dan met name de Madagas en Ecuador waren over het algemeen lekkerder en complexer. De winnaar voor mij was de Bio+ vanwege de heerlijke romige textuur en volle, pure smaak zonder dat het zuur werd. Vlak daarachter komt de Madacasse vanwege de fruitige smaak. Die was heel apart.

De Swiss en Bio+ heb ik bij de Jumbo gehaald. Moser bij de Aldi. De andere drie repen kun je online bestellen of bij een biologische supermarkt krijgen.

En jij? Wat is jouw favoriete chocolade merk? En waarom?

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Balsamico azijn
Give-Away & Reviews

Alles over balsamico: gezond, smaakvol en veelzijdig

Balsamicoazijn is al lang niet meer weg te denken uit de keuken. Van saladedressings tot glazuur over gegrilde groenten: deze donkere, stroperige azijn geeft gerechten een complexe, zoetzure smaak. Maar wat is balsamico precies? Hoe wordt het gemaakt? En is het eigenlijk gezond? In dit artikel ontdek je alles wat

Lees verder »
een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »