Allereerst: Paps en mam, gefeliciteerd met jullie 35 jarig huwelijk! Gods rijke zegen en nog veel meer jaren samen toegewenst!
Dit moet gevierd worden met taart!
Wie heeft er nog meer zin in iets lekkers dit weekend? En wie heeft er geen zin in toegevoegde suiker, e-nummers, tarwe, eieren of om zelfs maar de oven aan te moeten doen.
Mooi, dan zijn jullie in goed gezelschap. Want deze brownies voldoen aan al bovengenoemde eisen en zijn ontzettend gezond, hebben een volle cacaosmaak en zijn licht zoet van smaak. Het enige dat je hoeft te doen is je voorraadkast eens grondig te bekijken, om te zien welke noten, zaden en vruchten je hebt.
En mam, jij hoeft niet mee te doen, deze brownies komen straks jullie kant op 😉
Chocolade Banaan Brownies met Caramel Topping
6 porties
Voor de brownies:
120 gram walnoten
60 gram zonnebloempitten
50 gram rozijnen of moerbeibessen (ik gebruikte de laatste)
1 rijpe banaan
3 el cacaopoeder
2 el kokosolie
1/2 tl kaneel
Snufje zout
Beetje warm water
Voor de caramel topping:
6 medjoul dadels of 9 – 10 gedroogde dadels, ontpit (medjoul heeft de voorkeur vanwege smaak en textuur)
Beetje warm water
Mespunt vanillezaadjes of 1 tl vanille extract
Begin met de brownies:
- Neem een keukenmachine met messen en doe hier de walnoten, zonnebloempitten en rozijnen of moerbei bessen in.
- Maal kort, je wil wel stukjes blijven zien.
- Voeg nu de rest van de ingrediënten, minus het warme water, toe en maal nog even kort.
- Het ‘deeg’ moet iets kleverig zijn. Als het te droog oogt, voeg je een beetje warm water toe en maal je nog even kort.
- Neem een klein bakblik of een kleine, ronde springvorm (ongeveer 15 cm doorsnee) en bekleed deze met plastic folie.
- Stort het deeg hier in en strijk glad.
- Zet minstens 30 minuten, maar liever 1 – 2 uur in de koelkast om op te stijven. Als je haast hebt, zet het dan 15 minuten in de vriezer.
Maak nu de caramel topping:
- Maal de dadels met een klein beetje warm water en de vanille fijn in de keukenmachine.
- Er moet een stroopachtige saus ontstaan. Als het meer pasta is, dan stroop, voeg dan nog een beetje warm water toe en maal nog even kort.
- Herhaal zo vaak als nodig.
- Bewaar deze caramelsaus totdat de brownies opgesteven zijn.
- Verdeel de saus over de bovenkant en snijd de brownies in stukken.
- Zet weer even in de koelkast om verder op te stijven.
- Serveer met een kop lekkere thee of verse koffie.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
kat zegt
Ik heb ze gemaakt en smaken heerlijk. Alleen zijn ze vrij plakkerig en geven af aan je vingers. Klopt dit of heb ik teveel water gebruikt?
Hoe lang zijn de brownies houdbaar na het maken?
Anonymous zegt
OMG! Maak me gek! Het is dat ik op mijjn werk zit, anders was ik meteen met het recept aan de slag gegaan!
Groet, Esther
ps. Gefeliciteerd Heleen
annie laumen zegt
Alsnog gefeliciteerd met je ouders
Ik kijk hier elke dag en heb al veel recepten gemaakt
Grt Annie
Damaris zegt
ziet er superlekker uit!! Gefeliciteerd met je ouders… en zelf wens ik jou ook Gods rijke zegen toe, Hij heeft je al duidelijk gezegend met een creatieve kookgeest… ik geniet van je recepten, je inspireert en zorgt er mede voor dat ik creatief mijn gezin gezond en goed kan voeden!
Mandy zegt
Mmmmm 😀
Helma zegt
Ziet er heerlijk uit! Op dit soort momenten baal ik dat ik nog geen keukenmachine heb. 😉 Misschien eens in de blender proberen.
Anonymous zegt
Gefeliciteerd! en bedankt voor het recept, altijd handig van die snel te maken recepten!
En mam (Margreeth) we zouden jou toch niet voor de gek houden;)
Tessa zegt
Learning a ton from these neat arteclis.
Anonymous zegt
nou zeg, van harte gefeliciteerd hoor, 35 jaar!
wij hebben net een feestje met onze kinderen en kleinkinderen achter de rug omdat we 🙂 35 jaar getrouwd zijn!
dus ik dacht eerst dat het een grapje van onze dochters was…..
maar er zijn toen in 1978 meer mensen getrouwd, dus.
fijne dag samen, wij hebben genoten van heerlijk eten met zn allen, herkenbaar misschien?
hartelijke groeten,
margreeth.
Keltainen zegt
Koken en bakken is altijd fijn, dus dat komt die weekend wederom goed. Ik ga weer cruesli maken en de eidooiers gaan in de ei-pizzaatjes. Verder nog wortelmuffins voor de lunch komende week. Deze brownies lijken me ook wel wat. Ik heb niet meer genoeg dadels, maar wel dadelstroop. Dat lijkt me te vloeibaar als topping. Heb je daar een tip voor?
Fijne dag!
Simone Schörk zegt
Hmm lekker, ik zet net het havermout uit de oven 2.0 in de oven en daarna zijn we het weekeinde niet thuis, maar dit komt zeker op mijn to do lijstje!
Groetjes en fijn weekeinde, Simone
Hawk zegt
Exertmely helpful article, please write more.