Dag 2 van de Suiker-Pauze! Hoe bevalt het jullie tot nu toe? Gisteren ging redelijk goed. Ik merkte dat ik ’s avonds ’trek’ kreeg en op zoek ging in de koelkast en voorraadkast. Het duurde even voordat ik doorhad wat ik deed. Een kop thee en een tandenpoets sessie later en de ’trek’ was verdwenen. Totale tijd: 20 minuten. Hoewel ik anders een smoothie of een kaasplateau met wat rauwkost zou hebben gepakt, leek het me nu verstandiger om niks te eten. De cyclus te doorbreken. Ik ben heel benieuwd hoe het vandaag en morgen gaat. Dag twee en drie van een suikerloos bestaan zijn meestal de moeilijkste dagen… wish me luck 😉
Een ander ding dat ik aan het aanpakken ben, is mijn koffiegebruik. Ik heb niks tegen het drinken van koffie, net zozeer als ik niks heb tegen het eten van pure chocolade en het drinken van wijn. Maar als ik koffie drink, moet ik er wat bij hebben en ook die cyclus wil ik doorbreken.
Dus in plaats van mijn ochtend te beginnen met een kop koffie, begin ik mijn ochtend met een Superfood Muesli.
Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik op dit idee helaas geen patent aan kan vragen. Ik zag het voorbij komen op Mind Body Green en was direct verkocht. De combinatie vind ik super en het fruit maakt het heerlijk van smaak en textuur zonder de noodzaak aan extra zoet. Plus, je kan er eindeloos mee variëren. En jullie weten onderhand hoe belangrijk ik dat vind!
Daarom mijn variant op dit recept. Ik hoop dat jullie dit ook gaan proberen, want tegen de tijd dat ik deze kom leeg had, had ik geen behoefte meer aan koffie. En dat wil wat zeggen!
Raw Superfood Ontbijt
½ banaan, in plakjes
½ biologische appel, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden
2 el gedroogde kokos
1 el hennepzaad
4 el walnoten, grof gehakt
250 ml melk of yoghurt naar keuze
Optioneel: Wat kaneel
- Doe alle ingrediënten in een kom en geniet!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Lot zegt
Dat het ontbijt de beste maaltijd van de dag is, is niet voor iedereen even waar, net zoals je ochtend en avondmensen hebt, heb je ook mensen die een ander tijdstip voor hun beste maaltijd prefereren.
Zelf ontbijt ik steeds later. Gelukkig heb ik ‘s-avonds eigenlijk nooit last van lekkere trek na 20.00 eet ik nooit iets, en dat is niet afhankelijk van hoeveel of hoe laat ik wat eet.
Anonymous zegt
Heleen, dit lijkt me sowieso beter dan je ontbijt overslaan. Want een goed ontbijt is de beste maaltijd van de dag. Ik heb alleen een vraagje: wat vind je van de bewering dat fructose slecht is en gelijk omzet tot vet dat zich hecht aan de lever. Waardoor we dus minder fruit moeten eten. Het maakt mij wat in verwarring. Verder kijk ik steeds naar je leuke/leerzame stukjes. Marijke
Anonymous zegt
Hoi allemaal,
Ben ook afgelopen maandag begonnen met suikervrij. Alleen de 1e dag wat lichte hoofdpijn, maar verder gaat het prima. ´s Morgens neem ik een bord havermout en daar doorheen snij ik twee ongezoete dadels in kleine stukjes. Is héérlijk en erg voedzaam. Tussen de middag eet ik roggevolkorencrackers met daarop notenpasta van de biologische winkel. Tussendoor wat noten of een stukje van mijn zelfgemaakte notenreep (gepureerde gedroogde abrikozen met gemalen ongebrande en ongezoute noten en daar overheen een laagje chocola, gemaakt van rauwe cacaopoeder, drupje stevia en kokosolie). Verder drink ik overdag granenkoffie, groene thee en veel water. Voor het avondeten roerbakgroenten met gemalen noten en/of pijnboompitten)
’s Avonds neem ik nog een stukje geitenkaas als ik echt trek begin te krijgen.
Alles is in ieder geval suikervrij, dus ik hoop dat ik na 30 dagen wat ben afgevallen 🙂
groetjes Alida
Anne zegt
Hi!
Ik had al eerder willen reageren, maar dan hierbij: ‘Ik doe ook mee!!’ Ik ben wel wat eerder begonnen, namelijk 1 januari. Ben ook meteen gestopt met roken dus dat wordt een pittige tijd. Tot nu toe alleen maar gezonde dingen gegeten, maar ik word alleen maar zwaarder en dat terwijl ik juist wilde afvallen na die oliebollen en nieuwjaarsrolletjes. Heel frustrerend, maar ik zet door!
Anja Hoekstra zegt
Ik ontbijt maar gewoon met een paar gebakken eieren met een plakje spek en een plakje kaas, wat kwark erbij en ik plof tot de lunch. Al het genoemde fruit zit ook boordevol suikers en daar doe ik het gewoon niet zo goed op. ’s avonds als laat dessert wel een bak kwark met wat frambozen ( uit de vriezer).
Anonymous zegt
Hi Heleen en de anderen,
Ik was ‘stiekem’ zondag al begonnen.
Met de kerstdagen van het gezonde eetpatroon afgeweken want: voor de eerste keer brunch bij een van de kinderen en niet ‘moeilijk willen doen. OMG, weet je wat een maag-buikpijn je krijgt van een snee kersstol met amandelspijs? (maar wel lekker ;0)) En de rest van de dagen ook zo nu en dan tot en met nieuwjaarsdag …
Maar nu weer goed op weg.
My guilty pleasure: een beker Wiener Melange … Maar kon ik er eerder kwijlend naar verlangen, nu nog niet naar getaald!
Ook ik kreeg gisterenavond (dag 3) voor het eerst lekkere trek. Heb een handje ongezouten cashewnoten gemend met een handje gedroogde cranberry’s. De andere avonden zijn mijn man en ik een eindje gaan wandelen, dat doe ik vanavond weer.
Vanmorgen een ontbijt van gortepap (amandelmelk, gort, blauwe besseb, lijnzaad, kaneel en hennepzaad er overheen. Mhhh!!
Manlief doet overigens nooit mee, eet alles en zeker niet met mate ;0)
Fijn dat jullie er zijn!!!
Groetjes, Luus.
Anonymous zegt
ik maak mijn eigen cruesli : havervlokken, zonnebloempitten, lijnzaad, pompoenpitten, gehakte amandelen, okkernoten en hazelnoten. Dit mengen met een vleugje kaneel, een geut ahornsiroop en kokosvet. Openstrijken op de bakplaat die je belegt met bakpapier en dan in de oven op 180° voor ongeveer 25 minuten (hangt af van je persoonlijke voorkeur : goed krokant of niet. let wel op dat je af en toe even roert anders kun je verbrande stukjes hebben). Nadien vul ik het goedje aan met rozijnen, krenten, stukjes abrikoos en hennepzaad. Elke ochtend een lepel of 3 mengen met amandelmelk en je hebt gegarandeerd geen honger tot ’s middags. Akkoord, dit past niet echt in je suikerpauze-periode nu maar ’t blijft toch een super gezond ontbijt
Nona zegt
Klinkt heel lekker! Ga ik eens proberen.
Carlien zegt
Geitenyoghurt (vond ik een paar weken geleden nog niet te eten) met kokos, twee soorten zaden/pitten (zonnebloempitten, sesamzaadjes, chiazaad, pompoenpitten), raw cacaonibs, eventueel tarwekiemen en wat vers fruit zoals blauwe bessen, peer of banaan. Als je wilt afkicken suiker dan is banaan niet de meest voor de hand liggende keuze.
Nona zegt
Goh, ik eet precies hetzelfde ’s ochtends. Alleen neem ik sojayoghurt ipv geitenyoghurt.
Steeds ander fruit, een mix van zaden en pitten, cacaoribs en soms kokos. Veel lekkerder dan het brood dat ik vroeger at.
Sarah zegt
hier gingen dag één en dag twee best wel goed. Zolang ik op mijn werk ben heb ik er zelfs geen enkel probleem mee. Luie vrouw als ik ben ontbijt ik ’s ochtend gewoon met wat fruit (variatie van mango, ananas, grapefruit, …) en een grote tas detox thee. heb ik tussendoor een hongertje eet ik gewoon nog een beetje fruit. ‘S middags was het een restje van de avond voordien en dan tegen drie uur heb ik nog een appelsientje gegeten.
Hiermee was mijn zin in zoet zeker voldaan en kon ik ’s avonds genieten van mijn lekker visje met groentenpuree en sla.
Alleen weet ik uit ervaring dat voor mij vanaf het weekend het moeilijker wordt… Of als het op het werk wat hectisch is, of de kinderen nogal de aap uithangen 😀
maar ik ben blij dat er nog mensen meedoen!!
zondag wordt wel lastig, want ik ben uitgenodigd om appelbollen te gaan eten…. dus denk dat ik mijn eigen eten ga meenemen.
succes nog allemaal
Carolien zegt
De avonden vind ik ook erg moeilijk!
De rest van de dag gaat het wel goed.
adrielle de hoog zegt
Mijn ontbijt was carrotcake van amandelmeel zonder toegevoegde suiker. Het zoet komt van de wortel en de rozijnen. Ik kan niet tegen walnoten, dus heb ik paranoten gehakt. Op de carrotcake een flinke klont roomboter en erbij een kopje koffie en een kiwi. Hiermee red ik het wel tot 11.00 uur. Met een ligt ontbijtje val ik zweverig van mijn fiets, voor mij een stevige hap ’s ochtends! Heb gisterenavond wel hele pure chocola gegeten, zit wel wat suiker in maar ik zie dit niet als “slecht”. Het diner was kikkererwten/prei soep van Jamie Oliver, hier heb ik zelf extra verse kruiden en stukjes kipfilet aan toegevoegd. Het was echt super lekker! So far, so good! Gr. Adrielle
adrielle de hoog zegt
ligt moet natuurlijk licht zijn 😉
Anonymous zegt
inderdaad! succes!!!!!!!!
Anonymous zegt
Als je er nog wat lijnzaadolie doordoet, heb je gelijk een deel van je gezonde vetten te pakken:)
Wieteke zegt
Die avondtrek had ik ook! Alle kastjes zijn open gegaan, ook die waar alle chocola ligt (mijn vriend eet wel suiker). Maar ik ben sterk gebleven, met een glas water en komkommer met hummus heb ik het overleefd. En na het sporten nog wat nootjes, ben ik sterk gebleven gisteren. Nu kijken hoe vandaag gaat als ik moet werken.
Succes allemaal!
Sunny van Zijst zegt
Hennepzaad zit boordevol goede vetten, lijnzaadolie is overbodig 😉
Ik eet ongeveer hetzelfde ontbijt, alleen met bosbessen of frambozen ipv appel en banaan. Voor mij is belangrijk om op koolhydraten te letten, en bessen zitten vol vitamines, mineralen en vezels en zijn relaief arm aan koolhydraten.
Anonymous zegt
gepofte boekweit, gebroken lijnzaad en havermout, gemengde noten liefst ongebrand, maar deze keer gewone….en wat gedroogde dadels, cranberries, abrikozen en pruimen. Soya melk of amandelmelk erdoor……
Ook goed ?
Annemieke V. zegt
overigens… van het missen van suiker heb ik nog geen last. Zal vast nog wel komen, maar ik was gelukkig toch al een hartig type. Maar bepaalde suikerliefhebberijen / suikertics heeft iedereen wel, dus ik zal komende tijd ook wel iets gaan missen of zoete trek krijgen. Goed om dat van te voren in het achterhoofd te houden.
Annemieke V. zegt
Ik had ook trek ’s avonds, maar de 1e dag bevalt me goed. Hier en daar wel wat moeilijke momentjes en soms ook wat twijfels (je wilt het meteen goed doen, doe je dat ook… ;-)). Maar dat moet vanzelf komen, ik moet het ook de tijd gunnen. Vanochtend wel een kopje koffie genomen (ik wil namelijk even stoppen), maar dat komt omdat ik om 5u op moest en dan is het gewoon lekker, aangekomen op mijn werk, even een kopje te nemen. Verder vandaag kruidenthee/ groene thee. En… ik heb vanochtend soep opgewarmd en in mijn thermoskan gestopt, met daaromheen 2 dikke handdoeken en een plastic zak. Moet warm blijven zo. En dan heb ik die magnetron (hoor en lees ik ook geen opwekkende verhalen over) ook niet nodig.
Vanochtend had ik geen tijd voor een smoothie en heb daarom gekozen voor (een al gekookt) eitje, komkommer, een carambola (vrucht) en keltisch zeezout. Plus groene thee en citroensap. Niet zoveel, maar wel inhoudelijk goed. Meer trek had ik toch niet.
Trouwens, dit vond ik gisteren op internet (dus ook niks van mezelf, maar ik wil het wél graag delen). Een super tussendoortjesrecept! Meteen gisteravond gemaakt (heb de vijgen vervangen door een mix van moerbeibessen, incabessen, cranberry’s (ongezoet) en gojibessen). Er zit ook geen honing door, dus helemaal suikervrijondernemingproof!! –> http://www.oerkrachtvoedingsadvies.nl/heerlijke-fruit-en-noten-reep/.
Succes allemaal!
Groetjes, Annemieke
Anonymous zegt
Ik heb laatst deze gemaakt:http://gezondlevenvanjacoline.blogspot.nl/2012/10/amandelcruesli.html?m=1
Was heerlijk! 🙂
annie laumen zegt
De eerste dag goed doorgekomen
Ik heb ontbeten met koffie vers geperste sinasappel en havermout gemaakt van sojamelk en goji bessen
Ook al veel water gedronken
Grt Annie Laumen