Onze maatschappij lijkt te drijven op koffie. Velen kunnen de dag niet beginnen of zelfs de dag doorkomen, zonder een flinke hoeveelheid koffie. Koffiehuizen worden steeds populairder en de soorten worden steeds exotischer. Daar kwam ik achter toen ik op Schiphol bij een koffieplek koffie wilde bestellen. Ik ben nog maar 31 maar toen voelde ik me oud en achterhaald! 😉 Vanuit het gezondheidsaspect bezien is koffie helemaal zo slecht nog niet. Flink wat antioxidanten, sterk ontstekingsremmend, beschermend bij verschillende aandoeningen als hoge bloeddruk, diabetes, Parkinson en zelfs kanker. Iedereen zal daar wel wat van meegekregen hebben in de krant of internet op een bepaald moment.
De controverse met koffie zit hem uiteindelijk in de cafeïne dat het bevat. Zelf ben ik een fervent koffie liefhebster en drink elke ochtend twee kopjes met kokosmelk of dikke room (sinds geruime tijd alweer zonder zoet). Heerlijk! Maar er af en toe van genieten is niet hetzelfde als er volledig in doorslaan en afhankelijk te zijn van koffie. Het effect van cafeïne op mensen is zo divers als de dag breed is (is dat een uitdrukking of hoorde ik dat een keer bij Opa?). Sommigen staan bij een klein kopje decaf koffie al te stuiteren en kinderen bang te maken met hun nervositeit, terwijl anderen het lokale koffiehuis ruimschoots in de groene cijfers houden en nergens last van lijken te hebben.
Directe signalen dat je koffie maar beter even kan laten voor wat het is, zijn: slapeloosheid, nervositeit, maagklachten. Op de lange termijn is koffie een probleem als het ingezet wordt als permanente oppepper. Cafeïne geeft ons bij tijd en wijlen een extra zetje, maar als het ingezet moet worden om ons dag in dag uit erdoor te slepen, verbloemd het een groter, onderliggend probleem. Dit maakt dus duidelijk dat de gevoeligheid voor cafeïne verschilt van persoon tot persoon. Mensen met bijnieruitputting bijvoorbeeld, kunnen cafeïne en andere stimuli maar beter volledig vermijden, omdat dit een te hoge stress belasting op het lichaam legt.
Gemiddeld bevat een kop koffie van 200 ml ongeveer 100mg cafeïne en kunnen de meesten van ons ongeveer 200 – 300mg cafeïne per dag, ruim voordat ze naar bed gaan, goed verdragen. Zie grafiek hieronder voor meer details over hoeveelheid cafeïne. Bron
Op het moment dat jij een pot vol koffie zet (500+mg) en deze op je eentje leegdrinkt, komen de problemen om de hoek kijken van hartkloppingen tot spierkrampen. Probeer dus te bepalen wat jou limiet is, maar probeer binnen de 200 – 300mg cafeïne per dag te blijven. Zo blijf je profiteren van de gezondheidsvoordelen. Want ook hier geldt, teveel is schadelijk. Als je zwanger bent, is er trouwens genoeg reden om het te vermijden.
Nu blijft natuurlijk wel de vraag overeind staan of koffie water onttrekt aan het lichaam, want dat is onderhand een algemeen geaccepteerde waarheid. Maar is dit ook waar? Het lijkt er niet op! Twee Duitse studies tonen aan dat koffie geen water onttrekt aan het lichaam. Klik hier en hier. Een andere studie vergeleek cafeïne houdende dranken (koffie, cola), decaf dranken (decaf koffie en andere frisdranken) en water om erachter te komen tot in hoeverre ze water onttrokken aan het lichaam. Dit bleek over de hele linie nagenoeg hetzelfde te zijn. Met andere woorden, koffie onttrok niet meer water aan het lichaam dan water zelf.
Moet je je dus nog zorgen maken over uitdrogingseffecten na het drinken van koffie? Nee dus. De hoofdpijn die je mogelijk krijgt van koffie zal dus te maken hebben met hoezeer je cafeïne kan verdragen en niet een signaal zijn van uitdroging.
Een ander punt is dunne ontlasting na het drinken van koffie. Ook dit is een bekend gegeven en koffie krijgt hier volledig de schuld van en wordt er gesteld dat dit komt omdat koffie de darmwand irriteert. Toch zijn er aanwijzingen dat dit niet een helemaal juiste aanname is. Recent is namelijk naar voren gekomen dat koffie ook licht ontgiftende eigenschappen heeft en dat de diarree dus een resultaat zou kunnen zijn van ontgifting van het lichaam en niet een gevolg van irritatie. Hier zijn helaas nog niet genoeg onderzoeken naar gedaan, maar de theorie is zeker interessant!
Dus, koffieliefhebbers, geniet vooral van je kop koffie! Maar wees kritisch naar het gebruik ervan. De Engelsen zeggen het heel mooi: Too much of a good thing is a bad thing. En dat geldt voor alles uiteraard.
Fijn weekend!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Yvonne zegt
Mijn man dronk altijd veel koffie, hoe sterker hoe beter. Maar, hij werd er heel gestrest van. Sinds een paar weken drinkt hij cafeïnevrije koffie en is echt stukken rustiger, kan ook beter relativeren.
Zelf drink ik een paar keer per dag rauwe melk met een beetje Senseo en koudgeslingerde honing. En dan echt in die volgorde (je zou denken dat ik geen koffie lust haha). Andere koffie drink ik dus ook echt niet. Echt heel veel melk en een beetje koffie. Meestal 3 keer per dag, soms wat meer. Vroeger dronk ik ook echt sloten met koffie en koffiemelk en suiker. Ben toen een tijdje gestopt (inderdaad met knallende koppijn). En na jaren weer begonnen, met gekookte melk. Het blijft lekker, maar alleen op deze manier 🙂
izerina zegt
Helaas kan ik niet meer tegen koffie. Maar geniet wel van de geur,als ik voor een ander koffie zet.
Heleen Quantrill zegt
Koffie blijft bijzonder, geur, smaak, wat dan ook… Mijn moeder drinkt tegenwoordig ook maar heel minimaal koffie en zegt er totaal geen behoefte meer aan te hebben. Zo blijkt dat je ook uit gewoonten kan groeien!
Immie zegt
Tot oktober 2011 dronk ik gemiddeld zo’n acht a tien koppen koffie per dag. Van de ene dag op de andere dag heb ik dat toen terug gebracht tot alleen ’s ochtends een kopje. Ik heb toen twee dagen knetterende hoofdpijn gehad en toen was het over. Ik houd het nu nog steeds bij dat ene kopje koffie per dag.
Anonymous zegt
Jaren geleden dronk ik veel koffie op een dag. Ik denk 8 mokken en dan met suiker en melk. Ik had voortdurend zware hoofdpijn. De homeopathisch arts adviseerde om met koffie te stoppen. De week erna was de hoofdpijn zo mogelijk nog erger en toen was het over.
Ik heb daarna jaren geen koffie meer gedronken.
Een paar jaar geleden dronk ik af en toe een kop senseokoffie. Daar ga ik helemaal van stuiteren. Ik krijg mijn bloedsuiker dan niet meer goed. Echt een vervelend zweefgevoel.
Nu drink ik dagelijks meestal twee mokken slappe koffie met wat sojamelk. Als ik het met kokosmelk drink dan krijg ik er maagzuur van. Jammer, want ik vind het met kokosmelk wel heel lekker en het vult goed.
Groetjes, VeggieMo
Dee zegt
Ik vind koffie niet te zuipen maar drink dagelijks 1 blikje suikervrije Red bull. Ik was er een maand helemaal vanaf en merkte duidelijk de verschillen (veel fitter!). Toen dronk ik wel 3 blikjes op een dag. Maar de gewoonte wint het van de motivatie te stoppen. Narigheid. Overigens heb ik die hartkloppingen wel gehad maar sinds die maand stoppen niet meer. Ik ga ook niet stuiteren van cafeïne, raak ook niet slapeloos, maar ik heb dus heel andere symptomen die me wel degelijk gevoelig voor cafeïne maken.
Corina zegt
Nou, toch leuk om te lezen dat koffie (ik drink ’s morgens een kopje en ’s avonds een kopje) toch wel te doen is. Het valt mij op dat ik door het andere leefpatroon in het weekend soms niet naar het toilet kan, en dat koffie hier wel wat regulerend op lijkt te werken.
Anonymous zegt
heb ik dus ook, koffie is mijn redmiddel anders loop ik weken door zonder naar de wc te kunnen en met dikke buikpijn.
(fruit, rauwkost en veel water drinken helpt niets)