Vandaag weer een heerlijk recept bij een collega-foodblogger vandaan. Met andere woorden: Tijd voor de Receptenruil. Vorige maand konden jullie hier genieten van de Vis uit de Oven van Cave-A, vandaag Koolpakketjes van Barbara Eet.
Het idee is heel simpel. Elke maand doen een aantal bloggers mee om een recept bij een blog-buurvrouw/-man uit te proberen en dit op hun eigen blog te publiceren. Op deze manier probeer je andere heerlijke recepten uit en kunnen onze lezers eens een kijkje in de keuken van andere gezonde bloggers nemen.
Bloggers die hier aan meedoen zijn: Barbara Eet, Voedzame Keuken, Cave-A, Eet Paleo, Ge-Zonder, Kinderen kunnen prima Anders Eten, Leo Goes Paleo, Oerspronkelijk, Puur Homemade en ikzelf! Stuk voor stuk enthousiaste bloggers met één ding voor ogen: Puur en Echt Eten. Een bezoekje waard, dus!
Gevulde Koolrolletjes met Tomatensaus
6 porties
12 koolbladeren, groen of wit
500 gram gehakt
100 gram hazelnoten, fijn gehakt
2 handen peterselie, fijn gehakt
2 el gedroogde munt
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, uitgeperst
40 gram zilvervliesrijst, gekookt (eerst koken, dan wegen)
Zout en peper
1 Fles Passata
- Breng een grote pan met ruim water aan de kook en doe hier de koolbladeren in.
- Kook 2 minuten en haal er uit.
- Herhaal zo vaak als nodig, als de bladeren niet in 1 keer in de pan passen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch)
- Vet een ruime braadslee in en zet deze klaar.
- Neem een kom en doe hier het gehakt, hazelnoten, peterselie, munt, ui, knoflook, rijst en zout en peper naar smaak in.
- Meng dit goed door elkaar.
- Neem nu 1 koolblad en snijd de harde nerf er uit.
- Leg een beetje van het gehaktmengsel hier in. Ik gebruikte een ¼ cup als maatvoering.
- Rol het koolblad zo goed en zo kwaad op. Gebruik eventueel een tandenstoker om het op zijn plek te houden.
- Leg dit pakketje in de braadslee.
- Herhaal totdat de braadslee vol is, of je geen rolletjes meer kan maken.
- Schenk hier de passata gelijkmatig overheen.
- Zet in de oven en laat in 75 minuten gaar worden.
Tip 1: Er zijn aardig wat handelingen in dit recept, maar je kunt het heel goed van te voren maken. Ga dan tot stap 12, dek het af met folie en zet in de koelkast. Maak vlak voor gebruik de tomatensaus en ga dan verder met het recept.
Tip 2: Je kan ook alleen de koolbladeren al van te voren klaarmaken. Ik had ’s ochtends tijd en ik moest iets anders koken, dus ik heb toen meteen de koolbladeren geblancheerd, nerven verwijderd en apart gelegd voor later gebruik.
Tip 3: Je kan de tomatensaus achterwege laten of apart serveren.
Tip 4: Het originele recept vraagt om pijnboompitten. Deze had ik helaas niet in huis, maar hazelnoten (of paranoten) werken erg goed in plaats daarvan! Heb jij dus wel pijnboompitten, dan kun je die dus prima gebruiken.
Oordeel van Dochterlief:
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Denk je dat het ook lekker is met spitskool? Deze heb ik nog liggen. Ik weet zo niet of het dezelfde smaak heeft als witte kool maar dan anders gevormd is..?
Heleen Quantrill zegt
Ik zou het gewoon uitproberen. Kool is over het algemeen redelijk stevig en in dit recept wordt het gebruikt als verpakking. Ga ervoor, zou ik dus zeggen 😉