Dit is een gesponsord artikel voor Schär. Deze keer met een Kerst thema!
Tijdens de Kerst periode vind ik het heerlijk om in de keuken te duiken en dingen te bakken en vast voor te bereiden. Standaard bakken we een lading koekjes die we dan weggeven aan vrienden en kennissen. Als een soort dankjewel voor het afgelopen jaar. Dit idee kreeg ik een paar jaar terug van een lieve vriendin en is sindsdien blijven plakken. Het is ook meteen een excuus om de kerstkaarten rond te brengen, dus twee vliegen in een klap!
Voor Schär mocht ik nog een laatste artikel schrijven en zelf uitkiezen welke twee producten ik deze keer in de spotlight wilde zetten. Ik koos voor twee verschillende meel mixen. De reden daarvoor is omdat ik graag zelf dingen maak en dan zelf bepaald bijvoorbeeld wat voor soort suiker (als ik dat al zou willen) ik gebruik. In het geval van koekjes bakken gebruik ik meestal palmsuiker of rijststroop.
De eerste mix, genaamd Mix C, kun je gebruiken om koekjes mee te bakken. Het meel bestaat grotendeels uit maiszetmeel en zal daarom een erg kruimelig resultaat geven verwachtte ik. Maar dat is geen probleem. Dan gaan we shortbread maken! Lekkere ‘melt-in-the-mouth’ koekjes uitgestoken in kerstvormpjes en gedipt in pure chocola. Leuk om weg te geven, erg lekker om te eten 😉
Kerst Shortbread
Ingrediënten
- 250 gram Schar meelmix C
- 125 gram oerzoet of een ander droog zoet naar keuze
- 125 gram goede kwaliteit boter
- 1 ei
Instructies
- Zeef het meel in een ruime kom en doe hier het zoet bij.
- Roer het even door elkaar met een vork.
- Voeg nu de zachte boter toe en wrijf dit in het meel tot er een kruimeldeeg ontstaat.
- Doe het ei erbij en kneed vlug tot je een samenhangend geheel hebt.
- Zet het deeg een uur in de koelkast om op te stijven. Hierdoor wordt het makkelijker om mee te werken.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Strooi wat meelmix op het aanrecht en rol het deeg uit tot ongeveer 1,5 - 2 cm dikte.
- Steek leuke vormpjes uit het deeg en leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
- Bak de koekjes in 15 minuten gaar en goudbruin.
- Laat afkoelen voordat je ze in een luchtdichte doos doet.
- De koekjes blijven ongeveer drie dagen lekker.
Notities
Omdat deze koekjes uit zo weinig ingredienten bestaan, moet je ervoor zorgen dat de boter die je gebruikt van goeie kwaliteit is. Ik gebruikte de boter van Demeter. Die smaakt echt naar slagroom en dat proef je in de koekjes. Als je dus geen boter kunt of wilt gebruiken en het wilt vervangen voor kokosolie of iets anders, moet je hier dus wel rekening mee houden. De smaak daarvan zal duidelijk aanwezig zijn.
Meel mix B is bedoeld om brood mee te maken. Er zit geen gist in het meel, dus je zou het ook voor andere doeleinden kunnen gebruiken. Ik denk bijvoorbeeld aan pannenkoeken. Ik wilde een glutenvrije stol maken met pistachenoten en gedroogde cranberries. Manlief is erg gek op kerststol en ook de schoonfamilie eet het graag. De proef was dus ook om een zelfgemaakte stol aan te bieden en te kijken of ze 1: verschil proefden (afgezien van het feit dat het zelfgemaakt is en 2: of de structuur aangenaam zou zijn. Glutenvrij meel mist vaak het component dat die lekkere structuur van regulier brood geeft. Ik was dus erg benieuwd!
Glutenvrij Kerststol
Ingrediënten
- 500 gram Schar Meelmix B
- 15 gram gist
- 125 gram oerzoet
- 1/2 tl zeezout
- 2 eieren
- 325 ml warme melk
- 125 gram zachte boter
- 300 gram totaal gedroogd fruit en noten ik gebruikte rozijnen, canberries en pistachenoten
- Rasp van een onbespoten citroen
- Ter decoratie:
- 1 el abrikozenjam opgewarmd tot het vloeibaar is
- Amandelschaafsel
Instructies
- Doe alle ingredienten in de mengkom van je keukenmachine in de volgorde van de ingredientenlijst en meng tot er een glad, maar kleverig deeg ontstaat.
- Vet een broodblik in en stort het deeg hier in.
- Laat een uur op een warme plek rijzen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Dump het deeg op een bakplaat met bakpapier.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de stol in 45 minuten gaar.
- Bestrijk de stol zodra hij uit de oven komt met een beetje opgewarmde abrikozenjam en strooi er een handje amandelschaafsel overheen.
In mijn vorige review van Schär was ik niet erg gelukkig met de Dunkel Brotmix. Die bleek erg kartonachtig te smaken en ook qua structuur niet erg aangenaam te zijn. Toen Simon zag dat ik weer brood aan het bakken was met Schär was zijn eerste reactie dan ook sceptisch. Maar niets bleek minder waar! Het brood was heerlijk luchtig en had een aangename, nootachtige smaak. Het was wel wat teerder dan gewoon brood. Zo even wat boter op smeren resulteerde in kapot brood en boter op de snijplank. De Kerststol bleef ongeveer drie dagen goed. Op de derde dag heb ik er wentelteefjes van gemaakt met een ei en wat amandelmelk. Ook erg lekker! Dit recept maakt een redelijk groot brood, van bijna een kilo. De kans dat je er dus een paar dagen over doet om het op te krijgen, is aanwezig! Mijn tip: bewaar het sowieso in de koelkast.
Of de koekjes lekker waren? Ik denk van wel, de kids hadden ze binnen een half uur verorberd! En dochterlief vroeg of ik de volgende keer samen met haar die koekjes wilde maken want ‘ze waren zoo lekker!’ (quote).
Dus als jij echt geen gluten mag of als je op zoek bent voor een prima alternatief voor meel, raad ik deze twee meelmixen van Schär zeker aan. Je kunt ze in bijna elke reformwinkel en bij de Tuinen (en online!) wel krijgen. De smaak is goed, de textuur lekker kruimelig en je krijgt er mooie resultaten mee. Ik ben overtuigd!
Laat een reactie achter