Een tijdje geleden had ik per mail een leuk praatje met Koen van Kitchen&More over Sushi. We kwamen erachter dat we dit beiden erg lekker vinden. Ook mijn kids vinden het erg lekker, dus ik probeer het regelmatig zelf te maken. Voorverpakte sushi uit de supermarkt smaakt eigenlijk naar niks en er zitten vaak dingen in die ik helemaal niet wil. Nee, zelf maken is wat dat betreft echt beter! Koen vertelde me vervolgens over een geinige keukengadget waarmee je zelf heel simpel een mooie inhoud voor een sushi rol kon maken. Of ik die eens uit wilde proberen en jullie, lieve lezers, een review van de Sushezi wilde geven. Zo’n leuk aanbod kon ik niet afslaan en hij stuurde me er direct een toe.
Gebruik Sushezi
Dit keukengadget heet ‘Sushezi‘. Het is een kunststof koker met drukpen waarin je rijst, groenten, vis en andere heerlijke sushi dingen in kan doen. Je schroeft de sushezi dicht, draait hem aan met de drukpen en als je hem vervolgens openmaakt, komt er een nagenoeg perfecte rijstrol uit. Zie video hierover voor wat meer duidelijker instructies.
En het is inderdaad net zo eenvoudig als ze op de video laten zien. En erg leuk om samen met de kinderen te doen. Ze kunnen zelf hun inhoud bepalen en er indoen. Toegegeven, een bamboe matje is meer traditioneel en je kan er verschillende formaten van sushi rollen mee maken, maar omdat de Sushezi erg makkelijk in gebruik is, vind ik dit niet storend.
De Sushezi voelt stevig aan. Het is niet een klein en delicaat dingetje waar je voorzichtig mee om moet gaan of makkelijk kan breken. Je kan hem volledig uit elkaar halen en in de afwasser doen om weer schoon te maken. Zorg voor gebruik dat je de binnenkant licht invet en de rijstrol komt er moeiteloos uit. Dit zorgt er ook weer voor dat de Sushezi goed schoon te maken is.
Kritische Opmerkingen
Ondanks dat ik er heel erg blij mee ben en hem regelmatig voor het maken van rijstrollen gebruik, zijn er wat dingen die me wat tegenvallen.
Allereerst het feit dat je er maar 1 formaat rijstrol mee kan maken. Het zou voor de variatie plezierig zijn om kleinere rollen te maken. Ten tweede kun je geen binnenstebuiten rollen maken. Je weet wel, van die sushi waar de rijst aan de binnenkant zit. Maar daar is de Sushezi ook niet voor bedoeld, dus eigenlijk is dat geen geldig punt.
Als laatste stelt de leverancier dat je er verschillende dingen mee kan doen. Denk aan koekjesdeeg in een perfecte rol drukken of gehakt zo samenpersen dat je er gelijkvormige hamburgertjes mee kan maken. Leuk. Het koekjesdeeg heb ik een paar keer uitgeprobeerd en dit werkt inderdaad goed. Maar ik wil geen rauw vlees gebruiken in iets waar ik ook mijn sushi mee maak. Dus tot nu toe gebruik ik mijn Sushezi alleen voor rijstrollen en koekjesdeeg. Tip: Vries een rol koekjesdeeg in om op een later moment erg eenvoudig en snel zelfgebakken koekjes te kunnen maken!
Je zou kunnen vallen over de beperkte toepassingen van het product, maar aan de andere kant doet het precies datgene waarvoor ze de Sushezi aanraden: mooie, gelijkmatige rijstrollen maken. En dat doet het inderdaad erg goed, snel en eenvoudig. Dus hou jij van sushirollen? Dan is dit een aanrader!
Cees Corbijn zegt
Beste Mabel,
In principe kun je meer dan alleen vis kwijt in een sushi-rol. Kijk maar eens op onze bestellijst (http://www.culilux.nl/downloads/) voor wat voorbeelden. Niet iedereen is gelukkig met rauwe of verse vis tenslotte. De grote groep boeddhisten in Japan en dergelijke eten de sushi sowieso met vegetarische ingrediënten. Het is natuurlijk wel een product wat uit de visserijsector is geboren (bewaren van vis net zoals wij witte kool bewaren = zuurkool).
Gebruik wel een goed sushiazijn en mirrin of als alternatief een witte, niet te droge wijn met wat extra suiker. Een goede sushi is wat zurig vanwege de antibacteriële werking van de rijstazijn.
Verder is een apparaat niet echt nodig maar een beetje oefening met het sushi matje en je hebt de trucjes snel onder de knie.
Cees
Mabel zegt
Sinds kort hebben wij ook Sushi ontdekt en wij vinden het erg lekker. Alleen heb ik net nog maar 1 keer zelf gemaakt.
Zou je iets willen schrijven over welke ingrediënten je gebruikt bij het zelf maken? Wij hadden een ‘starterskit’ van de AH, maar moesten de rijst bijvoorbeeld zoet maken…… daar ben ik geen voorstander van.
En welke ingrediënten gebruik je? Wij kwamen niet veel verder dan komkommer en/of wortel met tonijn, avocado met zalm.
En wat betreft dit apparaat: de plaatjes en film beloven veel, maar ik vind 25 euro nog wel duur. Onze dochter zegt dat je wel handigheid krijgt in het rollen van de rijst wanneer je het wat vaker doet.
Vanessa zegt
In de rijst moet suiker zout en rijstazijn