Lijkt jou zo’n yoghurtmaker ook wel leuk? Speciaal voor jou als lezer van Eet Goed Voel je Goed is er een kortingscode aangemaakt die je recht geeft op 50% korting!
Gebruik de code ‘yoghurtmaker‘ bij het afrekenen om te profiteren van deze korting.
Van de week hadden we weer eters. Nieuwe vrienden deze keer. Samen wat eten vind ik dan altijd een ontzettend fijne manier om elkaar beter te leren kennen in een informele sfeer. Plus, het geeft mij en nieuwe vriendin dan wat te doen in de keuken. Daar reken ik dan eigenlijk ook gewoon op. Een paar klusjes laat ik expres liggen zodat we ze samen af kunnen maken. Want als je een etentje organiseert, krijg je altijd de vraag of er geholpen kan worden. En niks is leukers dan samen in de keuken staan, goed glas wijn erbij en op een ontspannen manier kletsen.
Curry is dan eigenlijk standaard in mijn repertoire. Curry is voor mij het ultieme ‘kook-voor-veel-volk’-eten. Plus, het leent zich uitstekend voor de verschillende behoeften van mijn gasten. Vegetarisch? Geen probleem, Bloemkoolcurry smaakt altijd goed. Lactosevrij? Wat denk je van een heerlijk, geurige kokoscurry? Zit ik knijp? Dan heb ik altijd nog voedzame kikkererwten tot mijn beschikking.
En omdat curry redelijk bewerkelijk is en ik graag een ruime keuze aan bijgerechten wil maken, is het ook erg leuk om samen in de keuken bezig te zijn. En zo is het cirkeltje weer rond! 🙂
Kip Korma
Kip Korma is een curry die heel toegankelijk is voor veel mensen. De smaak is kruidig, maar niet scherp. De saus heerlijk romig en de kip sappig. De truc is om eerst de saus te maken en dan pas de kip toe te voegen. Zeker als je kipfilet gebruikt, voorkomt dit dat de kip droog wordt. Dus als je in plaats van kip kalkoen wil gebruiken, werkt dit dus ook prima.
Dit recept is genoeg voor acht personen als je ook rekent op rijst en wat rauwkost erbij. Perfect voor een etentje of om in te vriezen voor een later moment. Ik vries curry in enkele porties in zodat Simon die mee kan nemen naar werk toe. En je weet het, curry is de volgende dag nog lekkerder!
Romige Kip Korma
Heleen QuantrillIngrediënten
- Voor de Kip Marinade:
- 1 kilo kipfilet
- 2 tl olijfolie
- 2 el garam masala
- 2 tl curry poeder
- ½ tl zeezout
- ½ tl versgemalen zwarte peper
- Voor de Saus:
- 2 uien grof gehakt
- 6 teentjes knoflook gepeld
- 2 el verse gember geschild
- 4 tl curry poeder
- 2 tl kurkuma
- 2 tl garam masala
- 1 tl kaneel
- 1 tl gemalen korianderzaadjes
- 1 tl zeezout
- 1 tl zwarte peper
- ½ tl komijn
- ¼ tl kardemom poeder
- ⅛ tl gemalen kruidnagel
- ⅛ tl nootmuskaat
- 3 el olijfolie
- 3 tomaten klein gesneden
- 50 gram amandelmeel
- 400 ml kokosmelk
- 300 ml yoghurt
Instructies
- Begin met het marineren van de kip:
- Snijd de kip in blokjes en doe deze in een kom met de ingrediënten voor de marinade.
- Marineer de kip minstens 2 uur.
- Maak daarna de saus.
- Doe de ui, knoflook, gember en een beetje water in een blender en pureer het fijn.
- Verhit in een hapjespan de olijfolie en doe het uienmengsel hier bij.
- Bak de uien tot ze glazig en lichtbruin worden.
- Terwijl de uien bakken, doe je alle specerijen t/m de nootmuskaat in een kommetje en roer je het even door.
- Voeg de specerijen toe en bak ze even mee.
- Voeg nu de tomaten, amandelmeel, kokosmelk en de yoghurt toe en breng de saus aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat het 30 minuten zachtjes koken.
- Voeg de kip toe en laat het samen nog 15 minuten meekoken.
- Check of de kip gaar is, breng de saus eventueel verder op smaak met zout en peper en serveer.
Laat je niet intimideren door de hoeveelheid specerijen! Door losse specerijen te gebruiken heb je veel meer in de hand wat de uiteindelijke smaak van een gerecht wordt. Je kunt bepaalde smaken dan veel meer de hoofdrol laten spelen dan dat kan bij een kant en klaar mengsel. Het is sowieso de moeite om een voorraadje kruiden en specerijen in huis te hebben en zo heel veel wereldsmaken in je eigen keuken te kunnen creëren. De meeste koop ik op de markt of bij een toko. Je kunt ze ook online bestellen als je dat prettiger vindt.
Komkommer Raita (Yoghurt Dip)
Een heerlijk fris bijgerecht bij elke curry, is komkommer raita. Dit is een yoghurtsaus met komkommer en munt wat de hitte van een curry tempert en een frisse smaak geeft aan kruidige gerechten. Gebruik voor raita een goeie kwaliteit yoghurt of maak je eigen yoghurt op basis van melk die jij prefereert. De smaak hiervan komt namelijk duidelijk naar voren, dus zorg dat de yoghurt van de beste kwaliteit is die je kunt krijgen. Zelf maak ik yoghurt van verse, biologische melk bij de boer vandaan of geitenmelk als dat zo uitkomt. Erg leuk om te doen en eigenlijk heel eenvoudig!
- 250 ml yoghurt ([url href=”http://www.yoghurt.nl” target=”_blank”]koop hier[/url])
- 1/4 komkommer
- Verse munt naar smaak
- Zout en peper
- Snijd de komkommer in kleine stukjes en snijd de munt julienne.
- Meng dit met de yoghurt in een kom en breng op smaak met zout en peper.
- Laat nog even in de koelkast staan zodat de smaken beter tot hun recht komen.
Maak je eigen Yoghurt!
Zelf yoghurt maken is supersimpel met een yoghurtmaker. Je hoeft je geen zorgen te maken over het controleren van de temperatuur en deze yoghurtmaker van Easiyo gebruikt niet eens stroom! Zelf yoghurt maken is een leuk klusje om te doen en de yoghurt kun je omtoveren tot bijvoorbeeld heerlijke ijsjes!
Lijkt jou zo’n stroomloze yoghurtmaker ook wel leuk? Speciaal voor jou als lezer van Eet Goed Voel je Goed is er een kortingscode aangemaakt die je recht geeft op 50% korting! Gebruik de code ‘yoghurtmaker‘ bij het afrekenen om te profiteren.
Koop nu de yoghurtmaker met 50% korting bij Yoghurt.nl