Als je ooit in de supermarkt langs de yoghurt afdeling hebt gelopen, heb je hoogstwaarschijnlijk ook gehoord van de term probiotisch. En als je regelmatig op mijn blog leest, dan weet je dat ik hier graag over schrijf. Want: blije darmen, blije mensen! Probiotica zijn bacteriën die in je darmen leven en daar onder andere je spijsvertering en absorptie van voedingsstoffen beïnvloeden. Maar er zijn niet alleen bacteriën die goed zijn voor je darmen. Er zijn ook schimmels – jawel! – die goed zijn voor je darmen.
Saccharomyces Boulardii, of S. Boulardii, is een soort van probioticum. Maar niet helemaal: het is geen bacterie, maar een schimmel. En deze schimmel functioneert als een probioticum in het lichaam. En in de afgelopen 30 jaar ongeveer hebben artsen deze schimmel aanbevolen aan patiënten die kampten met vervelende diarree na een antibiotica kuur of door ziekte. Wat deze schimmel doet namelijk, is het helpt om de darmen te beschermen tegen ziektemakers en andere stoffen die de darmwand kunnen beschadigen. Het helpt ook om de darm barrière in tact te houden. Een beschadigde darm barrière wordt door artsen in verband gebracht met verschillende soorten darmklachten.
Wat doet S. Boulardii?
S. boulardii kan een aantal gastro-intestinale (GI) problemen behandelen en voorkomen, waaronder een paar verschillende vormen van diarree. Antibiotica zijn een veel voorkomende oorzaak van diarree. Antibiotica die worden voorgeschreven voor een bacteriële infectie in een ander deel van het lichaam kunnen de “goede bacteriën” in de darmen verstoren en ze samen met de “slechte” uit het systeem spoelen. Meestal stopt de diarree na een paar dagen, maar het kan leiden tot colitis of Clostridium difficile (C. difficile) colitis, waarvoor ziekenhuisopname vereist is. Studies tonen aan dat het nemen van S. boulardii naast antibiotica de kans op diarree kan verminderen.
Het kan ook reizigersdiarree behandelen, volgens deze studie. Dit gebeurt wanneer een persoon besmet voedsel of water drinkt, meestal in een ander land. Een andere studie wees uit dat het diarree kan voorkomen bij ernstig zieke patiënten die via een buisje worden gevoed en daardoor meer risico lopen op diarree.
Onderzoekers zagen ook positieve resultaten toen ze S. boulardii gebruikten om zowel acute als aanhoudende diarree bij kinderen te behandelen. Het is ook nuttig gebleken bij de behandeling van diarree geassocieerd met het HIV-virus.
Het kan ook helpen bij de behandeling van andere aandoeningen, zoals lactose-intolerantie, en kan zelfs een toekomst hebben bij de behandeling van acne, vaginale schimmelinfecties, hoog cholesterol, koortsblaasjes en aften. Het lijkt de kwaliteit van leven van mensen met prikkelbare darm syndroom (PDS), evenals de ziekte van Crohn te verbeteren.
Hoe neem je S. Boulardii in?
Mensen nemen meestal S. boulardii in tabletvorm, maar de dosis is afhankelijk van de behoefte. Om diarree veroorzaakt door antibiotica te behandelen, testen onderzoekers meestal met vier dagelijkse doses van 250-500 milligram (mg). Maar overleg eerst met je huisarts wat voor jou het beste zal werken voordat je zelf wat uit gaat proberen.
Je kunt S. boulardii kopen als supplement van Bio-Kult dat je met water in kunt nemen. Als je andere probiotische voedingsmiddelen aan je voedingspatroon wilt toevoegen, zijn er andere opties dan alleen yoghurt. Kefir, zuurkool, kombucha, kimchi en miso zijn allemaal rijk aan spijsvertering-ondersteunende probiotica die kunnen helpen bij het reguleren van het systeem. Eet daarnaast kippenbouillon om je darmen verder tot rust te brengen en je bent een heel eind op weg naar herstel van de nare diarree.
Goede versus slechte bacteriën
Bacteriën hebben een slechte reputatie gekregen, en met goede reden. Bacteriën zijn de oorzaak van een aantal ernstige ziekten — waaronder longontsteking (Streptococcus pneumoniae), meningitis (Haemophilus influenzae), keelontsteking (Groep A Streptococcus), voedselvergiftiging (Escherichia coli en Salmonella) en een verscheidenheid aan andere infecties.
Maar niet alle bacteriën zijn slechteriken. In feite is ons lichaam de thuisbasis van naar ongeveer 100 miljard “goede” bacteriën, waarvan er veel in onze darmen zitten. Niet alleen leven we in harmonie met deze nuttige bacteriën, maar ze zijn eigenlijk essentieel voor onze overleving.
Goede bacteriën helpen ons lichaam voedsel te verteren en voedingsstoffen te absorberen, en ze produceren verschillende vitamines in het darmkanaal — waaronder foliumzuur, niacine en vitamine B6 en B12. Volgens dit onderzoek kunnen nuttige bacteriën ons ook beschermen tegen pathogenen die ziekte veroorzaken door ze in de darm te verdringen, zuren te produceren die hun groei remmen en het immuunsysteem stimuleren om ze te bestrijden.
Wanneer nuttige bacteriën zich vermenigvuldigen en gedijen in ons lichaam, fungeren ze als onze beschermers. Maar soms brengen we de populatie van nuttige bacteriën in gevaar. Wanneer we antibiotica nemen om een infectie van schadelijke bacteriën te behandelen, doden we ook nuttige bacteriën. Dit kan een disbalans van bacteriën in het lichaam veroorzaken die kan leiden tot diarree en andere gastro-intestinale problemen.
Probiotica en gezondheid
Het idee dat bepaalde soorten bacteriën onze gezondheid kunnen verbeteren, bestaat al sinds het begin van de 20e eeuw, toen de Nobelprijs-winnende Russische bioloog Elie Metchnikoff voor het eerst voorstelde dat het eten van bacteriën vergelijkbaar met die in het lichaam gezondheidsvoordelen zou kunnen hebben. Meer recent zijn bedrijven begonnen met het op de markt brengen van producten die probiotica worden genoemd (wat ‘levensbevorderend’ betekent) en die deze bacteriën bevatten.
Probiotica zijn beschikbaar in vele vormen, waaronder supplement pillen, zetpillen en crèmes. Veel voedingsmiddelen bevatten vriendelijke bacteriën, zoals:
- yoghurt
- karnemelk
- kazen met levende actieve culturen
Andere voedingsmiddelen die vriendelijke bacteriën bevatten, omvatten gefermenteerde voedingsmiddelen zoals:
- miso
- tempeh
- zuurkool
- bier
- zuurdesembrood
- chocolade
- kimchi
Probiotica worden voorgesteld om een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen te voorkomen en te behandelen, zoals:
- diarree (inclusief diarree veroorzaakt door
antibiotica) - prikkelbare darm syndroom
- colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn
- tandbederf, gingivitis en parodontitis
- eczeem
Soorten probiotica en wat ze doen
Hieronder staan een paar van de probiotica die worden gebruikt om ziekten te behandelen of te voorkomen, en hoe ze worden verondersteld te werken.
Lactobacillus
In het lichaam worden lactobacillusbacteriën normaal gesproken aangetroffen in de spijsvertering, urine en genitale systemen. Je kunt ze ook vinden in yoghurt en voedingssupplementen, maar ook in zetpillen.
Meer dan 50 verschillende soorten lactobacillus bestaan, waaronder:
- Lactobacillus acidophilus, een van de
meest gebruikte probiotica. Het wordt gevonden in yoghurt en gefermenteerde
soja producten zoals miso en tempeh.Lactobacillus acidophilus is
gebruikt (in zetpilvorm) om bacteriële infecties van de vagina te behandelen. In
pilvorm kan het worden ingenomen om diarree te voorkomen en te behandelen, waaronder
reizigersdiarree bij volwassenen en diarree veroorzaakt door rotavirus bij kinderen. - Lactobacillus rhamnosus GG kan helpen bij de behandeling van
reizigersdiarree, of diarree die wordt veroorzaakt door Clostridium difficile
(C. difficile) bacteriën of door antibiotica bij kinderen. Het kan
ook helpen bij het voorkomen eczeem bij zuigelingen. - Lactobacillus salivarius kan de
groei van Helicobacter pylori (H. pylori),
de bacteriën remmen die maagzweren veroorzaken. - Lactobacillus plantarum kan
de barrière van het immuunsysteem verbeteren tegen binnendringende ziekteverwekkende bacteriën.
Andere toepassingen voor lactobacillus zijn:
- voorkomen van diarree veroorzaakt door antibiotica en
infectie - het voorkomen van koliek (ontroostbaar huilen) bij baby ‘s
- het voorkomen van longinfecties bij jonge kinderen
- het voorkomen van diarree bij volwassenen die in het
ziekenhuis liggen of chemotherapie krijgen voor kanker - behandeling van darmaandoeningen zoals prikkelbare
darm syndroom (PDS) en colitis ulcerosa
Streptococcus thermophilus
Deze bacteriën produceren het enzym lactase, dat het lichaam nodig heeft om de suiker in melk en andere zuivelproducten te verteren. Sommige studies suggereren dat Streptococcus thermophilus kan helpen lactose-intolerantie te voorkomen.
Conclusie
Probiotica heeft dus vele gezichten. Het zijn niet alleen bacteriën, maar het kan ook een schimmel zijn met hele bijzondere toepassingen. Als dit artikel jou meer inzicht heeft gegeven en je kampt met diarree na voedselvergiftiging of een antibiotica kuur, overleg dan met je huisarts of dit een probaat middel kan zijn. Er zijn in principe weinig tot geen bijwerkingen, maar wanneer je medicatie gebruikt, onder behandeling bent voor een andere aandoening of nog een andere ronde antibiotica verwacht, is het beter om eerst te overleggen.
Klik hier voor meer informatie over S. Boulardii bij Bio Kult.
Laat een reactie achter