Dit is het tweede artikel in een serie van drie over glutenvrije producten van Schär. Deze keer gaat het over ontbijt en tussendoortje producten die ik voor jullie uit mocht proberen. In het vorige artikel in deze serie, heeft Iris geschreven over waarom sommige mensen overgevoelig zijn voor gluten en wat de gevolgen zijn van gluten eten wanneer je er niet tegen kunt. Als je meer informatie hierover wilt, verwijs ik graag naar haar artikel! Het is erg uitgebreid en goed uitgewerkt!
Ik zal heel eerlijk zijn en zeggen dat ik nooit eerder specifiek glutenvrije producten gekocht heb. Ik heb immers geen coeliakie of een glutenintolerantie. Het gaat mij meer om bepaalde ingrediënten, dat ik me er beter bij voel als ik die niet te vaak consumeer. Maar reguliere haver of boekweit, maar ook rogge en spelt consumeer ik zonder problemen. Dus om nou specifiek iets van Schär aan te schaffen, is eigenlijk nooit bij me opgekomen. Ook omdat veel van hun producten op basis van maismeel zijn en dan kies ik liever voor iets anders. Maar dat gezegd hebbende, zijn hun ingrediënten gegarandeerd GMO vrij en gebruiken ze alleen de beste producten om een zo goed mogelijk product neer te kunnen zetten.
En dat proef je! Ik ben namelijk vrolijk naar de Tuinen gegaan en heb daar een broodmix en boekweit crackers gekocht van Schär. Toevallig heb ik de Dunkel Brotmix gekocht, Iris heeft die ook getest namelijk! En zo ben ik op een regenachtige zondagmiddag lekker aan de slag gegaan in de keuken. De kids wilden helpen, dus die hebben het broodje gemaakt. Eigenlijk heel eenvoudig om te doen: meel, zout en gist in een mengkom doen. Water en olie (ik gebruikte kokosolie) erbij en even laten draaien. Het viel ons op dat het deeg erg stijf was. Maar ik wilde niet direct gaan sleutelen aan het recept. Eerst maar eens zien. Toen het goed gekneed was, in een bakblik gedaan en op de verwarming gezet om te rijzen. Dat is een voordeel van glutenvrij brood: je hoeft niet lang te kneden om de gluten te activeren. Die zitten er namelijk niet in. De textuur en structuur van een glutenvrij brood hangt daarom ook veel af van de soorten meel die je gebruikt. Vandaar dat je eigenlijk altijd een mix van glutenvrije melen in een bakmix vindt. Het ene meel voor de structuur, de andere voor de smaak en een derde voor een mooie textuur.
Hoe dan ook, het deeg stond te rijzen en inmiddels had het gespuis honger gekregen (uiteraard). En ik had een traktatie voor ze! Normaliter koop ik geen crackers en al helemaal geen crackers die wat op cracottes lijken. Ze vullen niet, dus waarom zou ik ze in huis halen? Maar deze crackers van Schär zijn op basis van boekweitmeel en amaranth. We haalden letterlijk alles uit de kast om ze te beleggen en de kids mochten bepalen wat voor combi’s we zouden doen. Enige criteria was drie ingrediënten per cracker (want dat staat leuk op de foto en dan lijkt het net alsof ik er echt moeite voor heb gedaan ;-)).
We hebben vijf crackers belegd. Twee zoet en drie hartig. Lekker met notenpasta, appel en kaneel of cottage cheese met paprika en ‘Vogelzout’ (Herbamare van Dr. Vogel) om maar twee voorbeelden te noemen. Jullie zien het op de foto’s, een leuke klus, maar binnen no time waren de crackers verzwolgen! De smaak van de crackers was erg lekker. De textuur doet dus aan cracottes denken, lekker luchtig en knapperig. En omdat ze neutraal van smaak zijn, kun je er dus prima zowel zoet als hartig beleg op doen. Lekker als tussendoortje of snack wanneer het grut uit school komt (of voor mama als ze ’s avonds Downton Abbey kijkt en wat te snaaien wil hebben).
Inmiddels was het deeg gerezen en het brood gebakken. De kleur is niet echt spectaculair, een beetje grijzig bruin. Maar de textuur valt mij mee! Het deeg was vrij stijf en ik moest het in de vorm drukken, ondanks dat het wel mooi rees, had ik er een hard hoofd in dat de textuur luchtig zou zijn. Ik had visioenen van badkamerkit en plamuur. Het broodje snee ook mooi aan. Met mijn broodmes kon ik er mooie fijne schijfjes van snijden. So far so good.
Maar dan de smaak. Tsja, wat zal ik zeggen. Op zich is het geen verkeerde smaak, je proeft de gist dus je hebt het idee echt brood te eten. Maar als je even kauwt, verandert de smaak van gistbrood naar karton. Ik denk dat het de combinatie van de melen, waaronder boekweit, is. Iris vond het brood wat zoet, maar ik vond dat wel meevallen. De theelepel zout die er in moet, zorgde voor een goede zoutige smaak, zoals je dat van brood kan verwachten. Die avond heb ik twee plakjes klaargemaakt met een beetje boter en wat kaas. Na het eerste broodje had ik genoeg. De smaak stond me teveel tegen. Ook Simon was niet echt onder de indruk.
De volgende dag heb ik het broodje weer tevoorschijn gehaald. Ik heb mooie plakjes gesneden en die geroosterd. Dat was een verrassing! Alsof het roosteren een nootachtige smaak omhoog bracht. Lekker met een beetje aardbeienjam erop als ontbijt. Wat een verschil zeg! Je begrijpt het, het broodje heeft het einde van de ochtend niet gehaald!
Het was hoe dan ook erg leuk om deze producten uit te testen. Ik zal niet liegen, het is altijd leuk om nieuwe of andere producten uit te proberen. Simon merkte terecht op dat zo’n soort broodmix ideaal is voor mensen die echt geen gluten mogen en geen risico kunnen nemen. En wellicht ben ik te kritisch qua smaak. Ik maak al zo lang zoveel dingen zelf en dat kun je gewoon niet vergelijken met producten uit de winkel qua smaak.
De broodmix haal ik niet weer, dat was geen succes. Maar de crackers waren lekker! En echt leuk om te versieren en mooi opgemaakt te serveren. Het mondgevoel was erg goed. Lekker bros en knapperig. Bewaar ze wel in een luchtdichte doos, ze worden slof als ze open blijven liggen. De volgende keer als ik bij de Tuinen ben, zal ik hun andere producten ook eens bekijken. Voor af en toe is het handig om wat kant en klare producten in huis te hebben, zeker als je heen en weer vliegt tussen speelafspraakjes, huiswerk maken, halen en brengen en je eigen bedoening. Voor zulke dagen vertrouw ik op een handvol goeie merken waar ik op terug kan vallen als mijn organisatie het even af laat weten. Schär is er vanaf nu zeker ook zo een!
Wil je nog meer weten over producten van Schär én recepten neem dan eens een kijkje op deze pagina. Er is ook nog een leuke winactie aan verbonden!
peggy zegt
Vanwaar liever geen maïs gebruiken in dagelijks voedingspatroon ?
maud zegt
De witbroodmix van dit merk is een aanrader om je pizzabodem mee te maken, erg lekker en eventueel in de broodmakmachine klaar te maken met wat italiaanse kruiden meteen door het deeg heen; makkelijker kan bijna niet 🙂
Joyce Wagenaar zegt
Wat een goeie tip! Dank je 🙂
Heleen Quantrill zegt
Ha, dan had ik die tóch moeten kiezen. Bedankt voor de tip!
Wilma zegt
De producten v Schar zitten altijd zo bomvol suiker! Die cracker dunkel ken ik niet, maar zit daar ook suiker in? Ik heb coeliakie, maar misschien is die versie een optie voor me.
Heleen Quantrill zegt
Hey Wilma,
Er zit geen suiker in de knusperbrot dunkel. Die heb ik ook om die reden gekozen. De koekjes zullen voor mij nooit een optie zijn, maar glutenvrije crackers, die vinden we hier ook erg lekker en deze zijn eigenlijk best geschikt. Je kunt ze o.a. bij De Tuinen kopen. Zou je daar ers kunnen kijken.
Groetjes!
Heleen
Joyce wagenaar zegt
Ja…gluten vrij! Gelukkig gaat het steeds beter met de glutenvrije voedings producten.
Ik heb Coeliakie en vermaak me uitstekend met het maken van glutenvrije voeding, alleen heb ik nog geen echt lekker brood kunnen kopen of maken.
Dus bijna altijd pannenkoeken tussen de middag of gewoon 2 x warm op een dag.
Van Schar koop ik alleen nog de ciabatta rustica de rest (van hun brood) vind ik niet lekker.
izerina zegt
Ik heb maandenlang gluten-en gistvrij brood gebakken voor een zieke vriendin. Wat was ik blij,dat ik gewoon wat spelt kan verdragen. Alleen de hond at graag de kruimels,als ik het brood sneed ,om in te vriezen.