Het is weekend! En bij ons is de voorjaarsvakantie begonnen. We waren er allemaal zo ontzettend aan toe..! Gisteren na het zwemmen waren we allemaal helemaal gaar. Geen puf meer om ook maar fatsoenlijk een gesprek te voeren. Gelukkig stond de viskar nog in het dorp: Wat gebakken scholletjes is zo gehaald en smaken dan extra lekker!
Dit weekend staat dus in het teken van bijkomen, opruimen en plannen voor de komende week maken. Logeerpartijtjes, vrienden bezoeken en hopelijk een dagje lammetjes kijken zijn dingen die ik graag wil inplannen. Voor de rest zien we het wel. Ik hoop stiekem ook op een paar dagen slecht en saai weer, zodat ik een spontane pyjamadag kan inlassen. Deze dagen zijn altijd heel erg populair bij ons, we houden van onze rust! Lekker een hele dag omhangen in je pyjama of ‘zachte broek’, pannenkoekjes eten, boeken lezen, muziek maken en tekenfilms kijken. Heerlijk!
Om de vakantie goed te beginnen, maak ik vandaag Scotch Eggs. Scotch Eggs zijn een typisch Engelse snack of lunchhapje op basis van een gekookt ei omhuld door gekruid gehakt. Dit wordt een paar minuten gefrituurd en het resultaat is een lekkere hartige hap. Ik had er al een paar gemaakt voor Burns’ night, 25 januari, omdat we dan Haggis eten, maar Simon walgt daar van (en dat snap ik nou echt niet!), dus om hem een plezier te doen had ik ook wat Scotch Eggs gemaakt. Op de reguliere manier met paneermeel. Ze waren erg lekker, maar ik vroeg me wel af of er niet een manier is om deze glutenvrij te maken.
En die is er! Dus vandaag het recept voor mijn befaamde Scotch Eggs en de aanbeveling om dit zelfs eens uit te proberen. Het is erg ‘hands-on’ maar de kinderen kunnen helpen en als je geen kinderen hebt, kun je het gehakt lekker pittig kruiden naar je eigen smaak.
Scotch Eggs
6 porties
6 eieren, liefst biologisch
600 gram goeie kwaliteit gehakt
2 el kruidenmengsel naar keuze, bijvoorbeeld Tex Mex of Kofta
Zeezout en peper naar smaak
- Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch)
- Doe de eieren in een pan met water en breng dit aan de kook.
- Zodra het water kookt, draai je het vuur uit en laat je de eieren 10 – 12 in het hete water zitten.
- Haal de eieren uit het water en spoel ze af met koud water.
- Pel de eieren zodra ze voldoende afgekoeld zijn.
- Meng het gehakt met de kruiden en eventueel wat extra zout en peper in een kom goed door elkaar.
- Verdeel het gehakt in zes gelijke delen.
- Neem een gehaktbal en druk deze plat tot ongeveer 1,5 cm dikte.
- Vouw het gehakt om een gekookt ei en druk het dicht zodat het ei volledig omvat wordt door het gehakt.
- Plaats de Scotch Egg op een bakplaat met bakpapier en herhaal dit proces met de overige vijf eieren.
- Bak de eieren in 30 minuten gaar.
- Serveer met Zelfgemaakte Tomatenketchup en augurken.
Deze Scotch Eggs zijn ook erg lekker koud. Je kan ze dus meegeven als lunch buiten de deur!
Wat ga jij doen dit weekend? En wat ga je doen/ heb je gedaan deze vakantie?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
9 reacties
Hoi Heleen, ik heb gisteravond jouw recept voor de Scotch Eggs geprobeerd en we vonden het heerlijk! Alleen gingen bij het bakken in de oven alle zes de ballen openstaan waardoor het ei vrij kwam te liggen en het een beetje een rommeltje werd.. Heb je of iemand anders tips om dit tegen te gaan?
Dankjewel alvast en groetjes, Sandra
Dit maakte mijn moeder thuis al voor een verjaardag
in de vorm van een brood
Dit was altijd een groot suc6
Grt Annie
Ik vind het zelf handiger om al gekookte eieren ervoor te gebruiken. Het erom heen vouwen van het gehakt gaat mij dan makkelijker af met koude eieren dan met de warme. En idd, ook koud heerlijk.
Ha leuk! Doet me weer even klein voelen, oma maakte ze zo…
Mmmmmm! Heerlijk! En ook meteen het recept voor de ketchup gevonden. Hier in het zuiden hebben we nog geen vakantie maar las wel een koop- en kookdag in. Met 20 zeer verse eitjes van de bioboerderij en gehakt van de toko ( hier halen ze voor je neus een biefstuk door de molen, verser kan niet!). Dan heb ik weer een heerlijke traktatie voor ons allemaal. Ik geniet van je blog ( elke dag weer) genieten jullie nu van je vakantie!
Deirdre
Hier in Vlaanderen algemeen bekend als vogelnestjes. Lekker kindergerecht met gezeefde tomatensaus en aardappelen die je dan lekker kon prakken in de saus. Zelf heb ik dat eigenlijk nog nooit gemaakt.
Vogelnestjes noemde mijn oma dit en ze maakte het elk jaar met een Robertsaus voor mijn moeders verjaardag. Heerlijk, ik krijg ze helaas niet zo goed gemaakt als zij.
Een frituurpan heb ik al jaren niet meer, werd te weinig gebruikt en was altijd vies en een sta-in-de-weg. De enkele keer dat we iets gefrituurd wilden gingen we het halen om de hoek. En ik was ook niet zo goed in frituren, een van die dingen die ik nooit goed onder de knie heb gekregen, verder kook en bak ik wel goed, vind ik zelf en anderen gelukkig ook.
Oven ben ik steeds vaker gaan gebruiken, voorbereiden, in de oven schuiven en je hebt er verder nauwelijks omkijken naar en ondertussen de ruimte en tijd om wat anders te doen.
Deze topic gaat dus bij de favorieten.