Steeds als ik aan Simon vraag wat ‘ie wil eten, komt hij aanzetten met allerlei bijzonder bewerkelijke Engelse suggesties als curry (min. 1 uur prep), roast dinner (min. 2 uur prep, niet overdreven!) of beef stew en dumplings (min. 3 uur prep). Stuk voor stuk heerlijke gerechten, begrijp me niet verkeerd. Maar meestal suggereert hij zoiets rond half vijf ’s middags. Hij stelt dan wel voor om zelf naar de winkel te gaan om de benodigde spullen te halen. Erg lief, maar nee bedankt!
Gisteren was het weer eens zo ver. Ik had gehakt uit de vriezer gehaald en er werd steen en been geklaagd over dit feit, want hij vast op vrijdag, dus dan wil hij donderdag graag een stevige maaltijd. Na wat onzinnige suggesties als fish en chips en zelfs Thais, kwamen we uit op Shephard’s pie. Een gehaktschotel met groenten en officieel een dikke laag aardappelpuree.
Shephard’s Pie is eigenlijk een allegaartje in een jus en met flink wat aardappels om harde werkers vroeger stevige kost te serveren. Wortels, peulvruchten, doperwten en tomaten samen met gehakt (goedkoop vlees) in een ovenschotel afgedekt met een dikke laag (wederom goedkope) aardappelpuree. Kost die aan je maag blijft kleven!
Schoonmama maakt dit uiteraard ook. Maar zij maakt ‘m gebruik makend van allerlei pakjes en zakjes en blikken… brrrr… O, en instant puree….!!! Sorry, maar daar gruwel ik van. En van al die MSG, glucose-fructosestroop, smaakmakers, kapotgemaakte eiwitten en geharde vetten word ik ook niet blij. Sterker, ik krijg er buikpijn van.
Nee, liever zelfgemaakt! Voorheen maakte ik shephard’s pie ook met aardappels, maar tegenwoordig doe ik het met bloemkool. Een hele, flinke bloemkool levert genoeg puree op voor een lekkere dikke laag. En de toevoeging van witte bonen en doperwten, geeft extra bulk aan het geheel. Eigenlijk kun je er elke soort groente en paddestoel en peulvrucht in verwerken die je ook in een traditionele stoofschotel zou doen. Champignons, wortels, linzen, prei, ui, pastinaak, aubergine en courgette werken allemaal.
Het resultaat was een smakelijke ovenschotel en een tevreden echtgenoot. En omdat hij het zo lief vroeg, hadden we ook toetje: Lekkere zelfgemaakte custard met een banaan 😉
Shephard's Pie - Gehaktschotel met Bloemkoolpuree
Heleen QuantrillIngrediënten
- 300 gram goeie kwaliteit rundergehakt bijvoorbeeld van de Schotse hooglanders
- 1 flinke bloemkool
- Olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 300 gram witte bonen voorgekookt
- 150 gram doperwten
- 2 flinke wortels schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden
- 1 blikje tomatenblokjes
- 2 el Worcestershire saus
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de bloemkool in stukken en kook het in wat water met zout tot het gaar is.
- Verhit ondertussen in een flinke bak- of braadpan de olijfolie en fruit de ui tot deze glazig is.
- Bak het gehakt rul en voeg alle groenten en peulvruchten toe.
- Roer de Worcestershire saus erdoor en breng aan de kook.
- Laat even kort doorkoken en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Pureer de bloemkool met een staafmixer en breng op smaak eventueel met zout en peper.
- Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal en verdeel de puree daar bovenop.
- Zet in de oven en laat ongeveer 30 minuten garen en bruin worden.
5 reacties
Goed idee weer! We eten hier nu al twee dagen van 🙂
mmmh , klinkt goed, gaan we volgende week eten.
Waar haal ik die worcestershire saus en welk merk?
dat recept met die rijst van bloemkool, was ook zo n succes.
de kids proefde er wel wat aan, maar wisten niet goed wat.
Ik : oooo ik heb andere rijst gebruikt…haha, ze moeten niet te veel weten, maar wel lekker gezond eten.
Natuurvoedingswinkels hebben het en soms ook de AH
Ik koop het ook bij onze Jumbo, dus als je die in de buurt hebt, zou je het daar ook kunnen proberen. Het geeft echt een aparte smaak aan het geheel, dus ik zou als het even kan, het niet weglaten!