Shepherd’s Pie is echt comfort food voor mijn lief. Vandaag deel ik mijn recept met extra groenten met jullie!
Getrouwd zijnde met een Engelsman betekent het dus dat er zeer regelmatig typische Engelse gerechten op tafel komen. Zondags is een ‘roast dinner’ toch wel geliefd, met Kerst hebben we al-tijd kalkoen en het huis is te klein als er geen baked beans, HP saus of horseradish sauce meer is. Maar mij hoor je niet klagen!
Engelse of Nederlandse kost?
Vaak zijn het toch de klassieke Engelse gerechten die zich uitermate goed lenen tot het verwerken van wat ik nog in de koelkast en koelkamer heb liggen en ik zal eerlijk bekennen dat ik inmiddels veruit in de minderheid ben als het gaat om hutspot, hete bliksem en grauwe erwten met spek. Outnumbered… letterlijk!
Shepherd’s Pie van vroegah
Een goed voorbeeld van zo’n typisch Engels gerecht en iets dat Simon zich ‘altijd’ weet te herinneren van school toen hij als kleine knaap de warme maaltijd op school genoot, is Shepherd’s pie. Dit is een ovenschotel waarbij er gebruik gemaakt wordt van lamsgehakt. Vandaar dus de shepherd (schaapsherder). Verder zitten er lekker wat groenten in en kun je je flink uitleven op de hoeveelheid. Ik maak in zo’n geval altijd ruim voldoende voor twee keer flink eten. Dus het is wat dat betreft ook een uitstekend recept voor drukke weken: één keer koken, twee keer eten.
…of Cottage pie
Je hoeft hier niet per sé lamsgehakt voor te gebruiken, maar bij elk ander soort gehakt is het dus niet meer shepherd’s pie, maar cottage pie. Dat je ’t even weet!
Knolraap is in seizoen!
De laatste paar maanden bestel ik lokaal mijn groenten, fruit en eitjes die dan heel keurig thuis worden afgeleverd. Scheelt tijd in de (drukke) supermarkt! En het zet mij aan tot het efficiënt opmaken van de groenten en het fruit dat er is. Zo zat er laatst een knolraap in mijn pakket. Ik ken deze van ‘knolletjes’, in patatvorm gesneden knolraap die mijn moeder kookte en serveerde met aardappels en kruidige gehaktballen. Of uit Engeland waar ‘neeps’ – van ’turnip’- geserveerd wordt met haggis. Heerlijk!
De zoete smaak past uitstekend bij meer kruidige gerechten, dus ik wilde hier wat mee doen. En op shepherd’s pie hoort een dikke laag puree. En dat hoeft echt niet alleen maar melige aardappel te zijn. Zodoende is deze groenterijke shepherd’s pie ontstaan! Dus ik hou nu op met deze les in Engelse culinariteiten, dan kunnen jullie aan de slag 😉
Shepherd’s Pie
Equipment
- Ruime ovenschaal
- Pureestamper
Ingrediënten
Voor de puree
- 500 gram knolraap
- 500 gram bloemige aardappels
- 50 gram boter
- Beetje melk
- ¼ tl nootmuskaat
- ½ tl witte peper
- zout
Voor de vulling
- 500 gram wortels
- 400 gram champignons
- 1 ui
- 2 el tomatenpuree
- 400 gram tomatenblokjes
- 1 tl zout en peper
- 1 tl tijm
- 1 el Worcestershire saus
- 500 gram lamsgehakt
- olijfolie om in te bakken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚, neem een ruime ovenschaal en vet die een beetje in. Zet apart.
- Maak nu de puree: schil de aardappels en knolraap en snijd in gelijke stukken. Kook in ruim water met zout tot ze bijna gaar zijn.
- Giet het water bijna helemaal af en doe de boter en een beetje melk (of extra water) in de pan. Stamp tot een mooie puree en breng op smaak met nootmuskaat, witte peper en eventueel wat meer zout.
- Terwijl de aardappels en knolraap koken maak je de vulling: Snipper de ui en fruit hem in een hapjespan tot het glazig wordt.
- Schil de wortels en snijd in plakjes. Roerbak even mee met de ui gedurende vijf minuten.
- Voeg het gehakt toe en bak rul.
- Voeg nu de champignons toe en roer nog weer even.
- Nu maak je de vulling verder af door de tomatenpuree er door te roeren en vervolgens de tomatenblokjes.
- Breng op smaak met tijm, Worcestershire saus, zout en peper en kook kort door.
- Schep de vulling in de ovenschaal en verdeel de puree hier bovenop.
- Bak de shepherd's pie in 40 minuten gaar en goudbruin.
- Serveer direct met een lekkere Engelse ale 🙂
[…] Al eerder schreef ik dat ik mijn groenten, fruit, eitjes en aardappelen thuis laat bezorgen. De beste man die dat doet haalt dit op bij lokale boeren om zo hun afname van producten te verhogen (ofzo, hij mompelde in zijn mondkapje, dus helemaal zeker weten doe ik het niet!). Hoe dan ook. Voor een relatief klein prijsje en het grote gemak van thuisbezorgen, krijg ik elke twee weken een flinke lading AGF waar ik me dan doorheen werk. Het resultaat is dat we een grotere variatie aan soorten groenten eten én dat we meer fruit eten. Echt grote fruiteters zijn we namelijk niet. Maar ja, ik heb er voor betaald, het is toch best gezond en weggooien, daar hou ik niet van! […]